Download gratis de Ciao tutti app!

Coronavirus, Green Pass & dPLF – alle actuele informatie voor het reizen naar Italië

[laatste update op zondag 17 oktober om 07.00 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië. Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Alle informatie die we tot onze beschikking hebben, vind je hier – en zodra er nieuwe algemene informatie te melden is, updaten we deze pagina. We kunnen helaas niet ingaan op individuele vragen per e-mail (zoals waar je in plaats X kunt testen); anders zijn we de hele dag coronahelpdesk aan het spelen en dat is niet waar Ciao tutti voor bedoeld is.

Actuele informatie voor het reizen naar Italië

Vanuit Nederland geldt op dit moment voor geheel Italië een geel reisadvies. Sinds 7 oktober geldt er voor Sardinië een groen reisadvies.

Met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) reizen binnen de Europese Unie. Hierin staat vermeld of je (volledig) gevaccineerd bent tegen corona, bent hersteld van corona en/of een recent negatief testresultaat hebt.

Je kunt dit DCC aanmaken via de CoronaCheck-app. Via deze link vind je de downloadopties en meer informatie. Ook deze website van de EU geeft meer informatie over het DCC.

Voor Italië zijn de toegangseisen:
*voltooide vaccinatie – met minimaal 14 dagen na de tweede prik in geval van Pfizer, Moderna of Astra Zeneca of minimaal 14 dagen na de prik met het Janssen-vaccin
*óf het bewijs dat je covid hebt gehad (geldig tot 180 dagen na de eerste positieve test)
*óf een negatieve (pcr- of antigeen)test die maximaal 48 uur is afgenomen voor aankomst in Italië (met certificaat, dus een zelftest volstaat niet) – de testverplichting geldt vanaf 6 jaar

Sicilië stelt een negatieve test verplicht voor reizigers uit Nederland (ook voor mensen die reeds gevaccineerd zijn). Iedereen die op Sicilië aankomt, moet op het vliegveld (gratis) een (snel-)test laten afnemen. Deze maatregel geldt vooralsnog tot en met 31 december 2021.

Voor vertrek naar Italië moet je het Digital Passenger Locator Form (dPLF) invullen, of je nu met het vliegtuig reist of met auto, bus, trein of boot. Via deze link kun je het formulier digitaal invullen.

Via het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je alle regels die gelden voor reizen in/door België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Naar Nederland terugkerende reizigers van 12 jaar en ouder moeten een coronabewijs kunnen laten zien (een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn). Keer je terug vanaf het eiland Sardinië, dan is een coronabewijs sinds 7 oktober niet meer nodig.

De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. In Italië kun je bij veel farmacia’s (apotheken) op afspraak een antigeentest laten afnemen.

Green Pass tijdens je vakantie in Italië

In Italië heb je een zogenaamde Green Pass nodig als je binnen in een bar of restaurant wil zitten. Buiten eten of staand een kopje koffie drinken aan de bar kan zonder Green Pass. Dit geldt voor iedereen vanaf twaalf jaar.

De Green Pass is ook nodig als je naar het museum, een pretpark, de bioscoop of het theater wil. Ook voor sportscholen, thermen, binnenzwembaden, stadions en grote evenementen (zoals concerten en beurzen) wordt de Green Pass verplicht. Discotheken blijven voorlopig dicht.

Vanuit Nederland werkt de Corona Check App als Green Pass. Hierin kun je een internationale code aanmaken. In dit geval is, anders dan voor je reis naar Italië, één vaccinatie voldoende. Ook een negatieve (antigeen)test van maximaal 48 uur oud (gemeten vanaf moment van afname test) of een herstelbewijs (mits niet ouder dan zes maanden) volstaat.

Je hebt ook een Green Pass nodig voor het openbaar vervoer, vooralsnog alleen voor vervoersmiddelen over langere afstand: hogesnelheidstreinen (de Frecce en de Italo-treinen), intercity’s, bussen met een traject dat meer dan twee regio’s bestrijkt, touringcars en boten die tussen twee regio’s varen. Ook dit geldt voor iedereen vanaf twaalf jaar.

Voor de treni regionali, metro’s, trams, bussen die binnen een stad of regio blijven en boten die binnen een regio varen, is nog geen Green Pass nodig. Ook voor de boot tussen Calabrië en Sicilië is – als enige uitzondering – geen Green Pass nodig.

Hoe is de situatie in Italië?

In heel Italië gelden als algemene regels het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer.

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico) en wit (nauwelijks risico), met voor elke kleur andere regels. Via Covidzone.info zie je per dag welke regio welke kleur heeft.

In de week van 18 oktober geldt binnen Italië voor alle regio’s code wit. In witte regio’s gelden alleen nog de algemene voorzorgsmaatregelen als het houden van afstand en het dragen van een mondkapje in binnenruimtes. Het buiten dragen van een mondkapje is in de witte regio’s niet verplicht, tenzij je je op een drukke plek bevindt (denk aan drukke pleinen, in smalle straten, op de markt, tijdens evenementen of in een rij).

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle coronagevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link. Via deze link vind je de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die iedere donderdag wordt bijgewerkt.

Meer informatie voor het reizen naar Italië

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link.

Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer. Soms kunnen er lokaal andere regels gelden. Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator waar je je reis hebt geboekt welke regels er gelden.

De meest recente informatie kun je ook vinden via het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) en op het Engelstalige deel van de website van de Protezione Civile. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800840840.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Het is een moeilijke tijd voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes. Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen elf jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief