Home » Coronavirus – check de actuele informatie voor je reis naar Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Coronavirus – check de actuele informatie voor je reis naar Italië

[laatst gewijzigd op vrijdag 10 juli om 18.00 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina gemaakt over het coronavirus, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië, met een aantal belangrijke updates en praktische zaken voor je vakantie.

Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Actuele informatie voor je reis naar Italië

Vanaf 15 juni geldt voor Italië code geel (reizen mag, maar let op veiligheidsrisico’s). Dit betekent met name dat je verantwoord op reis moet gaan. Stel je op de hoogte van de regels die gelden in de regio(‘s) waar je op vakantie gaat.

Bovengenoemde algemene regels (één meter afstand, het dragen van een mondkapje in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een museum en openbaar vervoer) gelden in elke regio, maar er kunnen per regio andere / meer regels gelden (zo moet je je in Sardinië vooralsnog minimaal twee dagen voor aankomst registreren, en dien je bij aankomst in Puglia een speciaal formulier invullen). Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator welke regels er gelden.

De Europese Unie heeft een website gelanceerd met alle actuele reisinformatie en speciale anti-COVID19-maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link.

Andere fijne informatiepunten zijn het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer.

Reizen naar / in Italië met de auto

Ga je met de auto naar Italië? Dat kan zonder problemen, zowel Zwitserland als Oostenrijk heeft de grenzen weer geopend. Check ook onze 10 tips voor als je met de auto naar Italië reist.

Reis je vanaf het vliegveld verder met een huurauto? Onze partner Sunny Cars zorgt voor extra hygiënemaatregelen, zoals een extra grondige schoonmaak en het desinfecteren van onder meer de autosleutel, het stuur en de versnellingspook. Reis je met personen uit hetzelfde huishouden, dan is het niet nodig om in de auto een mondkapje te dragen. Reis je met mensen van buiten het eigen huishouden, dan dien je in de auto wel een mondkapje te dragen, aangezien de in Italië geldende afstand van één meter dan niet kan worden gewaarborgd.

Hoe is de situatie in Italië?

Sinds 3 juni heeft Italië zowel de binnenlandse als de Europese reisbeperkingen opgeheven. Het land heeft de grenzen voor de Schengen-landen, inclusief Zwitserland en Monaco, weer geopend (zonder een verplichte quarantaine van twee weken).

De meeste musea, bars en restaurants hebben hun deuren weer geopend. Mensen wordt aangeraden minimaal één meter afstand van elkaar te houden; binnen moet een mondmasker gedragen worden (behalve als je aan tafel zit te eten uiteraard). Bij restaurantbezoek kunnen je gegevens genoteerd worden i.v.m. het eventueel achteraf kunnen traceren van besmettingen.

Reserveren is aan te raden. Voor veel musea en monumenten – ook waar dat voorheen niet nodig was – boek je het beste voorafgaand aan je bezoek een tijdslot.

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Ondanks dat vanaf 15 juni code geel geldt voor reizen naar Italië en er dus weer gereisd mag worden, is het een moeilijke tijd voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes.

Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen tien jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht.

Steun Ciao tutti & Italië!