Download gratis de Ciao tutti app!

Coronavirus – alle actuele informatie voor het reizen naar Italië

[laatste update op donderdag 27 januari om 8.15 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië. Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Alle informatie die we tot onze beschikking hebben, vind je hier – en zodra er nieuwe algemene informatie te melden is, updaten we deze pagina. We kunnen helaas niet ingaan op individuele vragen per e-mail.

Actuele informatie voor het reizen naar Italië

Vanuit Nederland geldt voor Italië een geel reisadvies. Reizen kan en mag, maar er zijn wel wat regels waar je rekening mee moet houden, zowel voor de heen- als de terugreis.

Voor de heenreis naar Italië moet iedere reiziger vanaf zes jaar oud bij vertrek naar Italië een officieel negatief testresultaat kunnen overleggen, óók als je een vaccinatie- of herstelbewijs hebt. Dit mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud of een antigeentest (sneltest – géén zelftest) van maximaal 24 uur oud, die je bijvoorbeeld kunt plannen via Spoedteststraat.nl.

Heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs, dan moet je naast dit negatieve testresultaat vijf dagen in quarantaine (op eigen kosten, op het adres dat in het dPLF moet worden vermeld). Na deze vijf dagen moet je opnieuw een PCR- of antigeentest doen. Bij een negatieve uitslag vervalt de quarantaineplicht.

Ongevaccineerde kinderen tot achttien jaar die met hun ouders reizen, hoeven niet in quarantaine als de ouders niet in quarantaine hoeven (en dus een vaccinatie- of herstelbewijs hebben). Kinderen vanaf zes jaar moeten zoals hierboven vermeld wel voor vertrek getest zijn. 

De testverplichting geldt tot 1 februari. Vanaf 1 februari 2022 kun je als inwoner van de EU met een vaccinatie- of herstelbewijs naar Italië reizen zonder test. Heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs, dan blijft een test verplicht (voor reizigers vanaf zes jaar).

Je vaccinatie-, herstel- of testbewijs kun je aantonen via de internationale QR-code in de CoronaCheckApp (zie deze link). Het vaccinatiebewijs is op dit moment negen maanden geldig; het herstelbewijs zes maanden. Vanaf 1 februari 2022 is je vaccinatiebewijs vooralsnog ook maar zes maanden geldig.

Voor vertrek naar Italië moet je ook het Digital Passenger Locator Form (dPLF) invullen, of je nu met het vliegtuig reist of met auto, bus, trein of boot. Via deze link kun je het formulier digitaal invullen.

Via het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je alle regels die gelden voor reizen in/door België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Actuele informatie voor de terugreis vanuit Italië

Voor de terugreis van Italië naar Nederland geldt dat reizigers van twaalf jaar en ouder een coronabewijs (een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn) moeten kunnen laten zien als ze vanuit Italië terugreizen naar Nederland. 

De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. In Italië kun je bij veel farmacia’s (apotheken) op afspraak een antigeentest laten afnemen.

Green Pass & Super Green Pass tijdens je verblijf in Italië

Italië voert tot in elk geval 31 maart een 2G-beleid, oftewel de Super Green Pass of Green Pass Rafforzato, hetgeen betekent dat je alleen toegang krijgt tot restaurants, stadions, musea, openbaar vervoer etc. als je volledig gevaccineerd bent tegen covid óf bent genezen van covid. Dit geldt voor iedereen vanaf twaalf jaar. Een negatief testresultaat is niet langer geldig als toegangsbewijs.

Wat heb je nu precies waar nodig?
*alle horeca (ook aan de bar of op het terras, incl. hotels en andere accommodaties) > Super Green Pass 
*musea, archeologische sites, bibliotheken en galeries > Super Green Pass
*openbaar vervoer (van bus, tram en trein tot skilift en vliegtuig) > Super Green Pass
*stadions, bioscopen, theaters, casino’s en concertzalen > Super Green Pass

*zwembaden, sportscholen en wellnesscentra > Super Green Pass
*pretparken > Super Green Pass
*beurzen, congressen en sagre > Super Green Pass
*bezoek aan kapper, schoonheidsspecialiste etc. > Green Pass (hierbij volstaat ook een negatief testresultaat)

Vanaf 1 februari heb je waarschijnlijk ook een Green Pass nodig voor toegang tot niet-essentiële winkels, winkelcentra, banken en postkantoren.

Als Nederlander kun je de Corona Check App gebruiken om je vaccinatie- of herstelbewijs te tonen. Hierin kun je een internationale code aanmaken die in Italië kan worden gecontroleerd.

Hoe is de situatie in Italië?

In heel Italië gelden als algemene regels het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje. Het dragen van een mondkapje is op dit moment zowel binnen als buiten verplicht. FFP2-maskers zijn verplicht in het openbaar vervoer, in musea, in bioscopen, in theaters en bij sportevenementen (dit geldt tot in elk geval 31 maart 2022).

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico) en wit (nauwelijks risico), met voor elke kleur andere regels.

In de week van 24 januari geldt voor de regio Valle d’Aosta, Friuli-Venezia Giulia, Piemonte, Abruzzo en Sicilië kleurcode oranje. Voor mensen met een vaccinatie- of herstelbewijs gelden dezelfde regels als in witte / gele zones (zie hierboven bij de (Super) Green Pass). Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, mogen in oranje zones alleen buiten de eigen gemeentegrenzen reizen voor werk, gezondheid of andere noodzakelijke activiteiten.

Voor de regio’s Trentino-Alto Adige, Veneto, Lombardije, Ligurië, Toscane, Emilia-Romagna, Le Marche, Lazio, Campanië, Calabrië, Puglia en Sardinië geldt code geel. Voor de regio’s Umbrië, Molise en Basilicata geldt code wit. De regels zijn in beide gevallen hetzelfde: een mondkapje moet in heel Italië zowel binnen als buiten worden gedragen en toegang tot musea, restaurants etc. is er alleen met een geldige Green Pass (zie hierboven).

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle coronagevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link. Via deze link vind je de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die iedere donderdag wordt bijgewerkt.

Meer informatie voor het reizen naar Italië

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link.

Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer.

Soms kunnen er lokaal andere regels gelden. Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator waar je je reis hebt geboekt welke regels er gelden.

De meest recente informatie kun je ook vinden via het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) en op het Engelstalige deel van de website van de Protezione Civile. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800840840.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti

Deze pagina wordt door ons minimaal één keer per week geactualiseerd (en vaker als daar aanleiding toe is). De pagina is gratis te consulteren, maar een (kleine) donatie is altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor actuele informatie, maar ook voor dagelijkse Italië-inspiratie.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen tijd echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief