Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Coronavirus – de actuele informatie voor Italië

[laatst gewijzigd op dinsdag 11 mei om 19.45 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië. Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Hoe is de situatie in Italië?

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link.

In heel Italië gelden als algemene regels het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje, zowel in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer – als buiten wanneer je je tussen de mensen begeeft (het hoeft alleen niet tijdens het sporten of als je gegarandeerd alleen bent, bijvoorbeeld in een verlaten bos of op een verder leeg strand). Er geldt een avondklok die om 22.00 uur ingaat en tot 5.00 uur duurt.

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico) en wit (nauwelijks risico), met voor elke kleur andere regels. Via Covidzone.info zie je per dag welke regio welke kleur heeft.

vanaf 10 mei
In de week van 10 mei geldt voor de regio’s Valle d’Aosta, Sardinië  en Sicilië code oranje. Bars en restaurants zijn dicht (bezorgen is wel toegestaan) en er mag niet tussen gemeentes worden gereisd zonder noodzakelijke reden (werk, studie, medische redenen).

Voor de overige regio’s geldt code geel. Bij deze kleurcode zijn nog wel alle algemene voorzorgsmaatregelen (zoals het houden van afstand en het dragen van een mondkapje) en de avondklok van kracht. Bars en restaurants mogen in deze gele regio’s weer hun deuren openen voor lunch en diner buiten. Ook musea in gele zones mogen de deuren openen.

Actuele informatie voor het reizen naar Italië

Er wordt geadviseerd om tot en met 15 mei niet te reizen. Vanaf 15 mei geldt: reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Vanuit Nederland geldt op dit moment nog code oranje voor Italië (alleen noodzakelijke reizen).

Alle reizigers die vanuit Nederland of België naar Italië reizen, moeten bij aankomst een negatieve testuitslag kunnen overleggen (een moleculaire of antigeentest), die niet ouder is dan 48 uur vóór moment van aankomst. Daarnaast moet je na aankomst vijf dagen in quarantaine. Na deze vijf dagen moet je opnieuw een test doen (eveneens een moleculaire of antigeentest), waarbij een negatief testresultaat het einde van de quarantaineverplichting betekent. Deze quarantaineverplichting geldt tot en met 15 mei.

Premier Draghi heeft tijdens een vergadering met alle ministers van Toerisme van de G20 en Europese Unie aangekondigd dat de quarantaine na 15 mei zal vervallen. Italië zal vanaf die datum opengaan voor internationaal toerisme. Wel zal nog een bewijs van vaccinatie, een negatieve testuitslag of een bewijs van het hebben gehad van covid-19 nodig zijn. De precieze details over dit bewijs worden nog uitgewerkt, maar het zal een soort voorloper zijn op het Europese reisbewijs.

Iedere reiziger moet dit ingevulde document met zich meedragen. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden. Per regio kunnen er andere / meer regels gelden.

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link. Via deze link vind je de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die iedere woensdag wordt bijgewerkt.

Reis je vanaf het vliegveld verder met een huurauto? Onze partner Sunny Cars zorgt voor extra hygiënemaatregelen, zoals een extra grondige schoonmaak. Reis je met personen uit hetzelfde huishouden, dan is het niet nodig om in de auto een mondkapje te dragen. Reis je met mensen van buiten het eigen huishouden, dan dien je in de auto wel een mondkapje te dragen, aangezien de in Italië geldende afstand van één meter dan niet kan worden gewaarborgd.

Verplichte test voor de terugreis naar Nederland

Voor de terugreis naar Nederland moet je zowel een negatieve PCR-testuitslag op zak hebben als maximaal 24 uur voor vertrek een sneltest ondergaan. Alle mogelijke (snel)testlocaties in Italië vind je in dit overzicht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie

Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer. Soms kunnen er lokaal andere regels gelden. Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator waar je je reis hebt geboekt welke regels er gelden.

De meest recente informatie kun je ook vinden via het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) en op het Engelstalige deel van de website van de Protezione Civile. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800840840.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Het is een moeilijke tijd voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes. Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen elf jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief