Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Coronavirus – de actuele informatie voor Italië

[laatst gewijzigd op zondag 21 februari om 7.45 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië. Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Hoe is de situatie in Italië?

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link.

In heel Italië gelden als algemene regels het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje, zowel in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer – als buiten wanneer je je tussen de mensen begeeft (het hoeft alleen niet tijdens het sporten of als je gegarandeerd alleen bent, bijvoorbeeld in een verlaten bos of op een verder leeg strand). Er geldt een avondklok die om 22.00 uur ingaat (en tot 5.00 uur duurt).

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico) en wit (nauwelijks risico), met voor elke kleur andere regels.

Via Covidzone.info zie je per dag welke regio welke kleur heeft. Voor de provincie Bolzano (Trentino-Alto Adige) geldt tot ten minste 28 februari code rood. In de regio Umbrië hebben de provincie Perugia en zes gemeenten in de provincie Terni code rood.

Vanaf zondag 21 februari geldt in de regio’s Ligurië, Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië, Campanië, Abruzzo en Molise en in de provincie Trento (Trentino-Alto Adige) code oranje. Voor de overige regio’s geldt code geel.

Is een regio rood, dan geldt er een lockdown; je mag alleen met een geldige reden op pad. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten, net als restaurants en bars (bezorgen is wel toegestaan).

Als een regio oranje is, dan zijn bars en restaurants zijn dicht (bezorgen is wel toegestaan). Er mag niet tussen gemeentes worden gereisd zonder noodzakelijke reden (werk, studie, medische redenen).

Ook in de regio’s die geel zijn, gelden alle algemene maatregelen en de avondklok. Bars en restaurants mogen in deze gele regio’s open blijven tot 18.00 uur. Vanaf dat moment mag je buiten op straat ook niet meer eten of drinken, maar je kunt wel nog eten laten bezorgen. Musea in gele zones mogen doordeweeks de deuren openen.

Regio’s die minstens drie weken lang minder dan vijftig besmettingen per honderdduizend inwoners hebben, worden wit. Is een regio wit, dan vervalt de avondklok en mogen alle musea, theater, bioscopen en sportscholen open. Wel blijft het verplicht om binnen en buiten een mondkapje te dragen en een meter afstand te houden.

Actuele informatie voor het reizen naar Italië

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link. Via deze link vind je de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die iedere woensdag wordt bijgewerkt.

Vanuit Nederland geldt voor Italië code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Er wordt geadviseerd om in elk geval tot eind maart niet te reizen.

Alle reizigers die vanuit Nederland of België naar Italië reizen, moeten bij aankomst een negatieve testuitslag kunnen overleggen (van een moleculaire of antigene test) die niet ouder is dan 48 uur vóór moment van aankomst.

Iedere reiziger moet dit ingevulde document met zich meedragen. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden. Per regio kunnen er andere / meer regels gelden.

Reis je vanaf het vliegveld verder met een huurauto? Onze partner Sunny Cars zorgt voor extra hygiënemaatregelen, zoals een extra grondige schoonmaak. Reis je met personen uit hetzelfde huishouden, dan is het niet nodig om in de auto een mondkapje te dragen. Reis je met mensen van buiten het eigen huishouden, dan dien je in de auto wel een mondkapje te dragen, aangezien de in Italië geldende afstand van één meter dan niet kan worden gewaarborgd.

Verplichte test voor de terugreis naar Nederland

Voor de terugreis naar Nederland moet je zowel een negatieve PCR-testuitslag op zak hebben als maximaal vier uur voor vertrek een sneltest ondergaan. Alle mogelijke (snel)testlocaties in Italië vind je in dit overzicht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie

Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer. Soms kunnen er lokaal andere regels gelden. Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator waar je je reis hebt geboekt welke regels er gelden.

De meest recente informatie kun je ook vinden via het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) en op het Engelstalige deel van de website van de Protezione Civile. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800840840.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Het is een moeilijke tijd voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes. Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen elf jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

De beste tips voor een vakantie in Italië!