Home » Coronavirus – check de actuele informatie voor je reis naar Italië
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Coronavirus – check de actuele informatie voor je reis naar Italië

[laatst gewijzigd op donderdag 1 oktober om 20.00 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië, met een aantal praktische zaken voor je vakantie. Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Hoe is de situatie in Italië?

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link.

Actuele informatie voor je reis naar Italië

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link.

Voor heel Italië geldt vanuit Nederland op dit moment code geel: reizen mag, maar let op veiligheidsrisico’s. Dit betekent met name dat je verantwoord op reis moet gaan. Stel je dus tijdig op de hoogte van de regels die gelden in de regio(‘s) waar je op vakantie gaat.

In Italië gelden als algemene regels het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een museum, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer. Ook moet je buiten een mondkapje dragen op drukke plekken, met name in de avond.

Per regio kunnen er andere / meer regels gelden. In de regio Campanië en in de steden Genua (Ligurië) en Foggia (Puglia) moet je in elk geval tot en met 4 oktober 2020 ook buiten een mondkapje dragen, de hele dag door.

Voor vakantie in de regio Puglia dien je een speciaal formulier invullen (zie deze link). Voor Sardinië geldt dat je je minimaal 48 uur voor aankomst online moet registreren (zie deze link). Voor Sicilië moet je je ook voor vertrek registreren, via SiciliaSiCura. Bij aankomst op een van de Siciliaanse luchthavens is sinds eind september een corona(snel)test verplicht.

Voor meer informatie kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer. Soms kunnen er lokaal andere regels gelden. Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator waar je je reis hebt geboekt welke regels er gelden.

Het reserveren van tickets voor bezienswaardigheden is aan te raden. Voor veel musea en monumenten boek je het beste voorafgaand aan je bezoek een tijdslot – ook als dat voorheen niet nodig was. Bij restaurantbezoek kunnen je gegevens genoteerd worden i.v.m. het eventueel achteraf kunnen traceren van besmettingen.

Reizen naar / in Italië met de auto

Ga je met de auto naar Italië? Dat kan zonder problemen, de grenzen zijn weer geopend. Check ook onze 10 tips voor als je met de auto naar Italië reist.

Reis je vanaf het vliegveld verder met een huurauto? Onze partner Sunny Cars zorgt voor extra hygiënemaatregelen, zoals een extra grondige schoonmaak. Reis je met personen uit hetzelfde huishouden, dan is het niet nodig om in de auto een mondkapje te dragen. Reis je met mensen van buiten het eigen huishouden, dan dien je in de auto wel een mondkapje te dragen, aangezien de in Italië geldende afstand van één meter dan niet kan worden gewaarborgd.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Ondanks dat er weer gereisd mag worden, is het een moeilijke tijd voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes. Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen tien jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!