Home » Coronavirus – check de actuele informatie voor je reis naar Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Coronavirus – check de actuele informatie voor je reis naar Italië

[laatst gewijzigd op donderdag 4 juni om 19.15 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina gemaakt over het coronavirus, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië, met onder meer het geldende reisadvies naar Italië, een aantal belangrijke updates en praktische zaken voor je vakantie.

Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Hoe is de situatie in Italië?

Op 3 juni heeft Italië zowel de binnenlandse als de Europese reisbeperkingen opgeheven. Het land heeft de grenzen voor de Schengen-landen, inclusief Zwitserland en Monaco, weer geopend (zonder een verplichte quarantaine van twee weken).

Musea, bars en restaurants hebben hun deuren weer geopend. Mensen wordt aangeraden minimaal één meter afstand van elkaar te houden; binnenshuis moet een mondmasker gedragen worden (behalve als je aan tafel zit te eten uiteraard). Bij restaurantbezoek kunnen je gegevens genoteerd worden i.v.m. het eventueel achteraf kunnen traceren van besmettingen.

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dat Italië de grenzen heeft geopend, betekent overigens nog niet dat je vanuit Nederland meteen je koffers mag pakken. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert voor heel Italië tot 15 juni nog altijd de code oranje, hetgeen betekent dat alléén noodzakelijke reizen gemaakt kunnen worden. Via deze link vind je het laatst gegeven reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als alles voorspoedig blijft verlopen, zal het reisadvies voor Italië vanaf 15 juni worden versoepeld, van code oranje naar code geel (reizen mag, maar let op veiligheidsrisico’s). Dit betekent met name dat je verantwoord op reis moet gaan. Stel je op de hoogte van de regels die gelden in de regio(‘s) waar je op vakantie gaat.

Bovengenoemde algemene regels (één meter afstand, het dragen van een mondkapje in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een museum en openbaar vervoer) gelden in elke regio, maar er kunnen per regio andere / meer regels gelden. Check bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator welke regels er gelden – en houd je daar ook aan.

Blijf ook tijdens je vakantie goed op de hoogte van het nieuws (bijvoorbeeld via de reisapp of het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANWB Reiswijzer).

Reizen naar Italië

Easyjet start vanaf 15 juni weer met vluchten naar Italië. Vanaf 18 juni gaat ook Transavia weer stap voor stap beginnen met vliegen, met een langzame maar zekere uitbreiding van het aantal bestemmingen. Ryanair heeft aangekondigd vanaf 1 juli het normale vliegschema weer op te pakken en ook KLM breidt het aantal vluchten en bestemmingen in juni steeds verder uit.

Ga je met de auto naar Italië? Zoals premier Rutte woensdag al zei, werken de meeste Europese landen aan een versoepeling, alleen niet allemaal tegelijk en volgens dezelfde planning. Oostenrijk en Zwitserland openen waarschijnlijk later deze maand hun grenzen, waarbij Oostenrijk iets sneller lijkt te zijn dan Zwitserland. Dat betreft echter het openen van grenzen voor toeristen in eigen land. Doorreizen is sowieso geen probleem, mits je kunt aantonen met welke reden je door wil reizen (met bijvoorbeeld een bevestiging van je reservering van hotel, camping of andere accommodatie).

Zie bijvoorbeeld deze link naar de Zwitserse ambassade, waar onder het kopje Will it still be possible to travel through Switzerland? staat vermeld: ‘Transit for touristic purposes is possible for all persons who are currently legally residing in the EU/EFTA area, provided they can prove that they actually want to/can enter the destination country, for example with a booking reservation, apartment reservation etc.

Voor Oostenrijk vind je alle doorreis/grensinformatie via deze link. Ook daar is een doorreis zonder tussenstop toegestaan. Dat de grenzen dicht zijn, betekent dus niet dat niemand erdoor mag, maar dat er – anders dan normaal – controle is en je dus moet kunnen aantonen waarom je het land in of uit moet.

Voor de autoreis naar Italië voorzien we dus geen problemen, mits het virus onder controle blijft uiteraard. Dat blijft altijd de kanttekening komende maanden.

Ben je verzekerd voor annulering?

Moet je je vakantie naar Italië annuleren? Hoewel dit natuurlijk een zeer persoonlijke beslissing is, is het sowieso goed om te wachten op bericht van je vliegtuigmaatschappij of accommodatie, aangezien je dan zekerder bent van compensatie.

In het algemeen is het namelijk zo dat een standaard annuleringsverzekering géén vergoeding geeft wanneer een bestemming een negatief reisadvies heeft (code rood of oranje). Volgens de ANVR dien je bij een op korte termijn geplande vakantie naar een gebied met code oranje contact op te nemen met de reisorganisatie om samen te bekijken of de reis aangepast kan worden of geannuleerd moet worden.

Ben je verzekerd tijdens je verblijf in Italië?

Bij een negatief reisadvies (code rood of oranje) dekt je reisverzekering geen extra medische kosten, repatriëring of langer verblijf. Zaken die niet gerelateerd zijn aan medische zorg, zoals diefstal, blijven wel gewoon gedekt.

Je ziektekostenverzekering betaalt in principe wel gewoon de rekening van de behandeling voor het virus (op basis van de vergelijkbare Nederlandse kosten).

Mocht je in quarantaine moeten, dan dekt de reisverzekering niets als er een negatief reisadvies voor het gebied is (code rood of oranje). Is er geen negatief reisadvies, dan dekt de reisverzekering in principe extra kosten (tot een vastgesteld maximumbedrag), maar veel verzekeringen hebben corona inmiddels als niet-verzekerbare oorzaak in hun polis opgenomen.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Ondanks dat er op 15 juni een flink lichtpuntje aan de horizon gloort, is het een moeilijke tijd voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes.

Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen tien jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht.

Steun Ciao tutti & Italië!