Inspiratie voor een Italiaanse kerst - cadeaus, delicatessen & wijn

Coronavirus – de actuele informatie voor Italië

[laatst gewijzigd op donderdag 3 december om 8.45 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië. Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Hoe is de situatie in Italië?

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link.

In heel Italië gelden als algemene regels het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje, zowel in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer – als buiten wanneer je je tussen de mensen begeeft (het hoeft alleen niet tijdens het sporten of als je gegarandeerd alleen bent, bijvoorbeeld in een verlaten bos of op een verder leeg strand). Er geldt een avondklok die om 22.00 uur ingaat (en tot 5.00 uur duurt).

Musea, bioscopen, theaters, zwembaden en sportscholen zijn dicht. In het weekend en op feestdagen sluiten ook winkelcentra de deuren. Het openbaar vervoer draait met een capaciteit van vijftig procent, zowel de bussen en de metro’s als de regionale treinen.

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico) en geel (laag risico), met voor elke kleur andere regels.

De regio’s Valle d’Aosta,  Toscane, Abruzzo, Campanië en de streek Alto Adige (Zuid-Tirol) zijn als rood aangeduid. Hier geldt een lockdown; je mag alleen met een geldige reden op pad. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten, net als restaurants en bars (afhalen en bezorgen zijn wel toegestaan).

De regio’s Friuli-Venezia Giulia, Lombardije, Piemonte, Emilia-Romagna, Umbrië, Le Marche, Basilicata, Calabrië en Puglia zijn oranje. Ook hier blijven bars en restaurants dicht (afhalen en bezorgen zijn wel toegestaan). Er mag niet tussen gemeentes worden gereisd zonder noodzakelijke reden (werk, studie, medische redenen).

De regio’s Veneto, Ligurië, Lazio, Molise, Sicilië, Sardinië en de streek Trentino zijn op dit moment geel. Dat betekent echter niet dat alles kan; ook in deze gele regio’s gelden alle algemene maatregelen en de avondklok. Bars en restaurants mogen in deze gele regio’s open blijven tot 18.00 uur. Vanaf dat moment mag je buiten op straat ook niet meer eten of drinken, maar je kunt wel nog eten afhalen / laten bezorgen.

Rondom de kerst gelden strengere regels. Zoals het er nu naar uitziet, mag er van 21 december tot en met 6 januari niet tussen regio’s worden gereisd (behalve als dit noodzakelijk is voor bijvoorbeeld werk of om gezondheidsredenen). Op 25 en 26 december en op 1 januari mag je zelfs niet buiten de eigen gemeente reizen.

De avondklok blijft ook tijdens de feestdagen gelden. Restaurants mogen op 25, 26 en 31 december en op 1 januari wel open voor de lunch, maar sluiten ok 18.00 uur. Hotelrestaurants mogen op Oudejaardsavond ook niet open zijn; gasten kunnen dan alleen op hun kamer dineren.

Actuele informatie voor het reizen naar Italië

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link. Via deze link vind je de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die iedere woensdag wordt bijgewerkt.

Vanuit Nederland geldt voor Italië code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Alle reizigers die vanuit Nederland of België naar Italië reizen, moeten bij aankomst een negatieve coronatest kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur vóór moment van aankomst of een test doen bij aankomst op de luchthaven.

Als je met de auto reist, dien je je binnen 48 uur te melden bij de lokale ASL (het Italiaanse equivalent van de GGD). Houd er rekening mee dat je bij een positief testresultaat verplicht kunt worden in quarantaine te gaan (dat geldt ook voor alle medepassagiers), mogelijk op eigen kosten en op een door de ASL aangewezen locatie. Dit kan ook gelden voor nauwe contacten, bijvoorbeeld voor passagiers die dichtbij een positief geteste reiziger zaten.

Iedere reiziger moet dit ingevulde document met zich meedragen. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden. Per regio kunnen er andere / meer regels gelden. Voor de regio Puglia dien je een speciaal formulier invullen (zie deze link). Voor Sardinië geldt dat je je minimaal 48 uur voor aankomst online moet registreren (zie deze link). Voor Sicilië moet je je ook voor vertrek registreren, via SiciliaSiCura.

Reis je vanaf het vliegveld verder met een huurauto? Onze partner Sunny Cars zorgt voor extra hygiënemaatregelen, zoals een extra grondige schoonmaak. Reis je met personen uit hetzelfde huishouden, dan is het niet nodig om in de auto een mondkapje te dragen. Reis je met mensen van buiten het eigen huishouden, dan dien je in de auto wel een mondkapje te dragen, aangezien de in Italië geldende afstand van één meter dan niet kan worden gewaarborgd.

Meer informatie

Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer. Soms kunnen er lokaal andere regels gelden. Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator waar je je reis hebt geboekt welke regels er gelden.

De meest recente informatie kun je ook vinden via het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) en op het Engelstalige deel van de website van de Protezione Civile. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800840840.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Het is een moeilijk jaar voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes. Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen tien jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

Geniet van onze puzzelboekjes!