Download gratis de Ciao tutti app!

Coronavirus – alle actuele informatie voor Italië

[laatst gewijzigd op zondag 20 juni om 8.15 uur]

Naast onze dagelijkse dosis Italiaanse inspiratie hebben we deze speciale pagina over het coronavirus gemaakt, om je op de hoogte te houden van de situatie in Italië. Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie.

Alle informatie die we tot onze beschikking hebben, vind je hier – en zodra er nieuwe algemene informatie te melden is, updaten we deze pagina. We kunnen helaas niet ingaan op individuele vragen per e-mail; anders zijn we de hele dag coronahelpdesk aan het spelen en dat is niet waar Ciao tutti voor bedoeld is.

Actuele informatie voor het reizen naar Italië

Vanuit Nederland geldt vanaf 10 juni voor heel Italië code geel. Na een verblijf in Italië hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Als je vanuit Nederland naar Italië reist moet je bij aankomst nog wel een negatieve testuitslag bij je hebben (een pcr- of antigeentest), die niet ouder is dan 48 uur vóór moment van aankomst.

Sinds 24 mei is het ook nodig om het Digital Passenger Locator Form (dPLF) in te vullen, zowel als je met het vliegtuig reist als voor reizen met auto, bus, trein en boot. Via deze link vind je meer informatie (je kunt de taal aanpassen naar Engels of Duits), via deze link kun je het formulier digitaal invullen.

Vanaf 1 juli maakt het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) reizen binnen de Europese Unie makkelijker. Hierin staat vermeld of je gevaccineerd bent tegen corona, bent hersteld van corona en/of een recent negatief testresultaat hebt. Vanaf 24 juni kun je dit DCC aanmaken via de CoronaCheck-app. Via deze link lees je meer over het DCC.

In de maanden juli en augustus zijn er voor reizigers gratis testen beschikbaar (zowel pcr-testen als antigeentesten), via je reisorganisatie of via een speciale website die de overheid binnenkort bekend zal maken.

Via het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je alle regels die gelden voor reizen in/door onder andere Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Hoe is de situatie in Italië?

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link.

In heel Italië gelden als algemene regels het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje, zowel in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer – als buiten wanneer je je tussen de mensen begeeft (het hoeft alleen niet tijdens het sporten of als je gegarandeerd alleen bent, bijvoorbeeld in een verlaten bos of op een verder leeg strand).

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico) en wit (nauwelijks risico), met voor elke kleur andere regels. Via Covidzone.info zie je per dag welke regio welke kleur heeft.

vanaf 14 juni
In de week van 14 juni geldt binnen Italië voor de regio’s Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Lombardije, Piemonte, Ligurië, Emilia-Romagna, Umbrië, Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, Sardinië en de provincie Trento code wit. In witte regio’s gelden alleen nog de algemene voorzorgsmaatregelen als het houden van afstand en het dragen van een mondkapje. Er is geen avondklok meer.

Voor de andere regio’s geldt code geel. Bij deze kleurcode zijn eveneens alle algemene voorzorgsmaatregelen van kracht, zoals het houden van afstand en het dragen van een mondkapje. In gele regio’s is er nog een avondklok (momenteel van 24.00 tot 5.00 uur).

Bars en restaurants mogen sinds 1 juni zowel binnen als buiten lunch en diner serveren. Musea zijn weer open, vaak wel nog op basis van reservering van datum en tijd.

verwachte versoepelingen
Op 21 juni wordt de avondklok helemaal opgeheven. Vanaf diezelfde datum wordt ook voor alle andere regio’s code wit verwacht, met uitzondering van Valle d’Aosta. Vanaf eind juni / begin juli is het buiten dragen van een mondkapje waarschijnlijk niet langer verplicht.

Meer informatie voor het reizen naar Italië

De Europese Unie beheert een website met alle actuele reisinformatie en speciale maatregelen die er per lidstaat zijn genomen: Re-open EU. Alle informatie voor Italië vind je via deze link.

Voor meer informatie en specifieke vragen kun je ook terecht bij het online reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (ook makkelijk te raadplegen via de Reisapp) en de ANWB Reiswijzer. Soms kunnen er lokaal andere regels gelden. Check daarom voor vertrek bij de accommodatie waar je je vakantie hebt geboekt (agriturismo, bed&breakfast, camping etc.) of bij de touroperator waar je je reis hebt geboekt welke regels er gelden.

De meest recente informatie kun je ook vinden via het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) en op het Engelstalige deel van de website van de Protezione Civile. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800840840.

Via deze link vind je de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die iedere woensdag wordt bijgewerkt.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Het is een moeilijke tijd voor eigenaren van B&B’s, agriturismi, vakantiehuizen, voor gidsen en ook voor ons. Daarom is een (kleine) donatie altijd welkom. Zo kunnen we blijven zorgen voor dagelijkse Italië-inspiratie en investeren in nieuwe Specials, City Walks en Routes. Bovendien zullen we een substantieel deel van elke donatie opzijzetten voor onze partners in Italië, zodat we met z’n allen ook hen kunnen helpen.

Alle kleine beetjes helpen, zeker nu. Heb je de afgelopen elf jaar echt iets aan de tips en informatie op Ciao tutti gehad? Wil je als Italiëliefhebber nog graag heel lang reisverhalen, tips en achtergrondartikelen kunnen blijven lezen? Dan zijn we je dankbaar voor een (kleine) bijdrage – die je via deze link kunt doneren.

Wil je liever doneren via een overschrijving? Dat kan ook, door een donatie op bankrekening (IBAN) NL02RABO0175887209 t.n.v. Ciao tutti te Maastricht. Grazie di cuore!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief