Home » Coronavirus – de gevolgen voor je vakantie in Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Coronavirus – de gevolgen voor je vakantie in Italië

[laatst gewijzigd op zaterdag 21 maart 9.15 uur]

Het zal niemand ontgaan zijn dat Italië hard getroffen is door het coronavirus. Wij blijven uiteraard doen wat we al tien jaar doen, namelijk elke dag een beetje vitamine Italië delen, met een mooi artikel over een Italiaanse bestemming, de Italiaanse keuken of de Italiaanse cultuur. Juist nu is Italië, nog meer dan anders, in ons hart.

Naast deze dagelijkse dosis Italië hebben we deze speciale pagina gemaakt over het coronavirus. Via deze pagina houden we je op de hoogte van de situatie, met onder meer het geldende reisadvies naar de verschillende Italiaanse regio’s, een aantal belangrijke updates en praktische zaken over de mogelijke gevolgen van het coronavirus voor je vakantie.

Uiteraard is voorzichtigheid in deze berichtgeving geboden, niet alleen met betrekking tot Italië maar voor heel Europa. Vandaar dat we deze pagina alleen voorzien van officiële informatie. Als Italië-experts zijn we geen virologen of artsen en hebben we ook geen glazen bol, dus om speculatie, paniek en doemdenkerij in reactie op dit stuk te voorkomen, is de mogelijkheid om te reageren uitgeschakeld.

We delen graag alle noodzakelijke informatie, maar mengen ons niet in discussies over het coronavirus, de aanpak daarvan en de beslissingen die in binnen- en buitenland worden genomen om de uitbraak van het virus in een zo kort mogelijke tijd in te kunnen dammen.

Reisadvies Italië

Op maandag 9 maart heeft premier Conte heel Italië tot zona rossa verklaard, hetgeen betekent dat men adviseert niet te reizen en alleen noodzakelijke verplaatsingen uit te voeren. Scholen, universiteiten, musea, theaters etc. zijn tot nader order gesloten en iedereen wordt aangeraden zo veel mogelijk thuis te blijven.

Alleen woon-werkverkeer en noodzakelijke medische of familiebezoeken zijn nog toegestaan. Reizigers die terug willen naar Nederland of zich moeten verplaatsen in Italië, moeten verplicht dit formulier invullen.

Met deze maatregelen wil men de reisbewegingen zo veel mogelijk beperken. Het openbare leven komt stil te liggen: alle (sport) evenementen zijn afgelast. Musea, restaurants, bars, bioscopen, skiresorts en scholen zijn gesloten – alleen supermarkten, apotheken en postkantoren blijven vooralsnog open. Mensen wordt aangeraden minimaal één meter afstand van elkaar te houden.

Via deze link vind je het laatst gegeven reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het RIVM hanteert de code rood alleen voor de regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini (allemaal in de regio Emilia-Romagna), Pesaro-Urbino (regio Le Marche), Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli (allemaal in de regio Piemonte) en Padova, Treviso en Venezia (in de regio Veneto). In de rest van Italië geldt voor het RIVM code oranje, hetgeen betekent dat alleen noodzakelijke reizen gemaakt kunnen worden.

Een actueel gedetailleerd overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, vind je via deze link.

Reizen naar Italië

Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft vluchten naar Italië in maart en (begin) april gecanceld. Ryanair vliegt bijvoorbeeld niet meer naar Italië tot 8 april, Transavia niet tot 15 april. KLM laat reizigers kosteloos een ticket wijzigen of annuleren (in dat laatste geval in ruil voor een tegoedbon), voor zover we weten kun je bij andere maatschappijen alleen je ticket omboeken.

Ben je verzekerd voor annulering?

Moet je je voorjaars- of zomervakantie naar Italië annuleren? Hoewel dit natuurlijk een zeer persoonlijke beslissing is, wordt op dit moment nog niet geadviseerd om je vakantie naar Italië na april te annuleren.

Over het algemeen is het zo dat een standaard annuleringsverzekering geen vergoeding geeft wanneer een bestemming een negatief reisadvies krijgt (code rood of oranje). Travel Pro deelde een overzicht van hoe de verschillende reisverzekeringen omgaan met de huidige situatie – zie daarvoor deze link.

Als je in Nederland het coronavirus oploopt en daardoor niet op reis kunt, dekt je annuleringsverzekering naar alle waarschijnlijkheid wel de annuleringskosten.

Volgens de ANVR dien je bij een op korte termijn (op dit moment wordt door de meeste organisaties 15 maart aangehouden als uiterste vertrekdatum) geplande vakantie naar een gebied met code oranje contact op te nemen met de reisorganisatie om samen te bekijken of de reis door kan gaan, aangepast kan worden of geannuleerd moet worden.

Ben je in Italië op het moment dat er voor jouw bestemming een negatief reisadvies wordt gegeven? Ook dan moet je met je reisorganisatie afstemmen over de gang van zaken. TUI heeft er nu bijvoorbeeld voor gekozen om reizigers uit Noord-Italië niet te repatriëren.

Reis je op eigen gelegenheid, dan moet je uiteraard zelf de afweging maken of je eerder wil (en kan) vertrekken. Mocht je eerder vertrekken vanwege een negatief reisadvies, dan krijg je in principe de niet genoten vakantiedagen niet vergoed.

Ben ik verzekerd tijdens mijn verblijf in Italië?

Bij een negatief reisadvies (code rood of oranje) dekt je reisverzekering geen extra medische kosten, repatriëring of langer verblijf. Zaken die niet gerelateerd zijn aan medische zorg, zoals diefstal, blijven wel gewoon gedekt.

Je ziektekostenverzekering betaalt in principe wel gewoon de rekening van de behandeling voor het virus (op basis van de vergelijkbare Nederlandse kosten). Ook blijf je recht houden op medische evacuatie als de voorzieningen in Italië niet adequaat genoeg zouden zijn.

Mocht je in quarantaine moeten, dan dekt de reisverzekering niets als er een negatief reisadvies voor het gebied is (code rood of oranje). Is er geen negatief reisadvies, dan dekt de reisverzekering in principe extra kosten (tot een vastgesteld maximumbedrag). Wettelijk gezien hoeft een reisorganisatie / touroperator slechts drie dagen extra onderdak te betalen; het risico voor de dagen erna ligt bij de vakantieganger zelf.

Hulp tijdens je verblijf in Italië

Ben je in Italië en heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112. De Nederlandse ambassades en consulaten zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0039-0632286001.

Steun Ciao tutti & Italië!