Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De beste tips voor een bezoek aan Pesaro – de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2024

De kust van Le Marche herbergt veel pareltjes, zoals Senigallia met haar ‘fluwelen strand’ en de Riviera del Conero, met de kleurrijke stadjes Sirolo en Numana.

Maar ook Pesaro is meer dan de moeite waard. Deze onbekendere stad is in 2024 de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur. We delen daarom onze beste tips voor je bezoek aan Pesaro!

Waar ligt Pesaro?

Pesaro ligt in het noorden van de regio Le Marche, niet ver van de grens met de regio Emilia-Romagna. De Romeinen stichtten hier Pisaurum. Naast het stratenplan herinnert nog maar weinig aan de Romeinse oorsprong; je vindt in Pesaro vooral sporen uit de middeleeuwen, de renaissance en moderner tijden.

De kustlijn bij Pesaro kenmerkt zich door prachtige zandstranden tussen twee heuvels: de Monte San Bartolo tussen Pesaro en Gabicce Mare (aan de noordzijde van de stad) en de Colle Ardizio tussen Pesaro en Fano (ten zuiden van de stad).

Spiegel jezelf in de Sfera Grande van Arnaldo Pomodoro

Aan de boulevard van Pesaro schittert de Sfera Grande, prachtig weerspiegeld in het wateroppervlak. De bronzen bol werd gecreëerd door de Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro.

Het origineel van dit werk, dat al in 1967 werd gemaakt, staat voor de hoofdingang van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome. Hier op het Piazzale della Libertà staat een perfecte kopie, die door de locals simpelweg la palla, de bal, wordt genoemd.

Villino Ruggeri – een van de mooiste art nouveau-villa’s van Italië

Aan het Piazzale della Libertà ligt ook een van de mooiste art nouveau-villa’s van Italië, Villino Ruggeri. Deze villa dankt zijn naam aan Oreste Ruggeri, die zijn kapitaal verdiende in de farmaceutische industrie. In 1902 gaf hij opdracht aan Giuseppe Brega voor de bouw van de villa, waarvan de gevel versierd is met prachtige details.

Casa Rossini – geboortehuis van Gioacchino Rossini

Pesaro is de geboorteplaats van de beroemde componist Gioacchino Rossini (29 februari 1792 – 13 november 1868). De hoofdstraat – Via Rossini – en het conservatorium van Pesaro zijn naar de getalenteerde musicus genoemd.

Wil je meer weten over het leven en werk van Rossini, dan kun je het museum bezoeken in zijn geboortehuis, Casa Rossini. Kleine keramieken tegels met muzieknoten en andere muzikale symbolen wijzen je de weg!

In het museum bekijk je onder meer een aantal libretti van opera’s van Rossini, maar ook een Venetiaanse piano en portretten van Rossini. Het bekendst is een schets van Rossini op zijn doodsbed van de hand van Gustave Doré.

foto’s: Casa Rossini

Teatro Rossini & Museo Nazionale Rossini

Ook een bezoek waard is het Teatro Rossini, aan het Piazza Lazzarini. Het theater werd in 1818 ingehuldigd met een uitvoering van de opera La Gazza Ladra, van de toen zesentwintigjarige componist Rossini.

foto’s: Teatro Rossini

Check zeker de agenda van het theater als je in Pesaro bent of combineer je verblijf met het jaarlijkse Rossini Opera Festival, dat plaatsvindt in het Teatro Rossini.

Tot slot is er ook het Museo Nazionale Rossini, in het Palazzo Montani Antaldi (aan de Via Passeri 72). Hier maak je kennis met de beroemdste inwoner van Pesaro en stap je zijn leven in als ware het een opera, waarbij je zijn levensloop volgt aan de hand van zijn muzikale meesterwerken.

De zalen van het palazzo vormen het prachtige decor van Rossini’s levenswandel. Vooral de Sala degli Specchi (‘spiegelzaal’) is indrukwekkend. Hier staat dan ook de Pleyel-piano van Rossini.

foto’s: Luigi Angelucci | Museo Nazionale Rossini & Comune di Pesaro

Dankzij deze muzikale erfenis is Pesaro door Unesco uitgeroepen tot Città Creativa della Musica, creatieve stad van de muziek.

Piazza del Popolo – het kloppend hart van Pesaro

Het Piazza del Popolo is het kloppend hart van Pesaro. Tijdens ons bezoek baadt het in de felle zomerzon. Het is zelfs voor de duiven te warm om in het water van de fontein – die door de locals de ‘pupilla di Pesaro’ wordt genoemd – te spetteren.

We halen dan ook eerst een lekker ijsje bij Il Gelato di Juri, een van de beste ijssalons van Pesaro (met ook een vestiging aan de Via Marsala 24).

foto’s: Il Gelato di Juri

Een van de locals vertelt ons dat op deze plek al in 1588 een eerste fontein werd gebouwd, naar wens van Francesco Maria II della Rovere. In 1605 werden acht maskers toegevoegd en later ook de dolfijnen.

Tijdens een bombardement in 1944 raakte de fontein zwaar beschadigd, maar in de jaren zestig werd de pupilla weer in volle glorie hersteld.

De palazzi rondom het Piazza del Popolo

Aan het plein liggen een aantal grootse palazzi: het Palazzo delle Poste, het Palazzo Ducale, het Palazzo Baviera en het Palazzo Comunale.

Als je weet dat het Palazzo delle Poste gevestigd is in de vroegere San Domenico-kerk, snap je waarom de façade veel wegheeft van een kerk.

Het mooist is het Palazzo Ducale, waar ooit de rijke families Sforza, Della Rovere en Malatesta woonden, maar waar nu de prefettura gevestigd is. Het werd gebouwd in de renaissance, met zes brede boogpartijen.

In de zomermaanden kun je de voormalige kamers van het hertogelijke paleis nog bewonderen, zoals de Salone Metaurense waar in 1465 de bruiloft van Costanzo Sforza en Camilla d’Aragona werd gevierd, maar ook de Loggia del Genga, de Cortile d’Onoro en de geheime binnentuin.

Aandenken aan Anne Frank

Op de hoek van het Piazza del Popolo en de Via Rossini vind je een bijzonder aandenken aan de Tweede Wereldoorlog. Opdat we de gruwelijkheden van de oorlog nooit zullen vergeten, zijn nonchalant op straat gegooide brieven en foto’s door de gemeente Pesaro vereeuwigd tot een monument. Onder de brieven en foto’s zie je onder meer een pagina uit het dagboek van Anne Frank en haar persoonsbewijs.

Deze Fogli Fossili, zoals het kunstwerk officieel heet, zijn gemaakt door leerlingen van het Liceo Artisitico Ferruccio Mengaroni, dat is vernoemd naar een van de grootste keramiekkunstenaars van Pesaro.

Je komt zijn kunstwerken hier en daar nog tegen in Pesaro, zoals zijn Medusa bij het Palazzo Mosca:

foto: Giacomo Alessandroni | Wikimedia Commons

Pesaro herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog ook aan de Via Collenuccio, met een plaquette met zwart/witfoto’s van burgers en partigiani die streden voor de vrijheid.

Pesaro kende lange tijd een bloeiende joodse gemeenschap. In het oude joodse getto komt dit stukje geschiedenis van de stad op een unieke manier tot leven. Slenter door de smalle straatjes, bezoek de synagoge (met een schitterend gewelf) en wandel over de joodse begraafplaats.

Palazzo Mosca en de muur vol boeken

Het Palazzo Mosca is vooral bekend vanwege de boekenwand. Neem vanaf de binnenplaats de trap naar Pesaro’s Parete di Libri, een van de bekendste fotospots van Pesaro.

Het Palazzo Mosca biedt onderdak aan de Musei Civici di Pesaro, met een kleine maar interessante vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Je bewondert er werken van onder anderen Ludovico Carracci, Bellini, Tintoretto, Guido Reni, Mattia Preti en Vitale da Bologna.

foto’s: Pesaro Musei

Op het Piazzetta Mosca bekijk je een aantal portretten in basreliëf en beelden van kunstenaar Giuliano Vangi. Onder de naam Scultura della Memoria vereeuwigde hij een aantal bekende personages uit de regio Le Marche. Herken je Gioacchino Rossini, Giacomo Leopardi, Rafaël en Federico da Montefeltro?

Naast deze grote namen maakte Vangi ook een man met een masker, een vrouw die de stenen beroemdheden bewondert en een stel dat gearmd op een bankje zit.

foto’s: Comune di Pesaro

Biblioteca e Musei Oliveriani

In 1756 stelde Annibale degli Abbati Oliveri een testament op waarin hij zijn bibliotheek en omvangrijke archeologische collectie nalaat aan de stad Pesaro. Oliveri’s nalatenschap kreeg vorm in de prachtige Biblioteca e Musei Oliveriani, waar je allerlei unieke boeken, documenten en andere kunstschatten die Oliveri verzamelde kunt bekijken.

foto’s: Biblioteca e Musei Oliveriani

Spot de mooiste street art in Pesaro

David Vecchiato, alias Diavù, is kunstenaar, curator en muzikant. Hij is een van de bekendste en meest actieve street artists van Italië en heeft vele strips, covers en illustraties gepubliceerd. We tipten eerder al bijzondere trapschilderingen van zijn hand in Rome (zie deze blog).

Met zijn werk Ricorda (dat te zien is op het campo scolastico in Pesaro) heeft Diavù Liliana Segre geportretteerd, een Italiaanse overlevende van de Holocaust. In één enkel beeld zie je haar als oudere dame en als kind, gelukkig op de arm bij haar vader Alberto.

Door delen van het pleisterwerk van de muur te verwijderen, heeft Diavù wonden, tranen en andere tekenen van een pijnlijke tijd afgebeeld.

Tellas is een Sardijnse street artist die voor het werk Ciclico samenwerkte met studenten van het eerder genoemde Liceo Artisitico Ferruccio Mengaroni. Ze hebben de tweehonderdvijftig meter lange muur van de pier van Pesaro omgetoverd tot een prachtig kunstwerk, geïnspireerd door de natuurlijke omgeving van de pier. Het is een kleurrijk werk geworden, rijk aan details.

foto’s: Museo Aperto d’Arte Marche (MAAM)

Pootjebaden aan het strand van Pesaro

Een stad aan zee heeft altijd zo’n heerlijke sfeer… Persoonlijk doen we niets liever dan even lekker pootjebaden voor of na een stadswandeling. In Pesaro heb je daartoe alle gelegenheid, want er is maar liefst vier kilometer strand. Genoeg ruimte voor een strandwandeling, pootjebaden of een picknick aan zee!

Liever echt even neerstrijken op het strand? Bij Joe Amarena Sunset Beach huur je een heerlijk strandbedje en parasol.

Op de fiets over Pesaro’s Bicipolitana

Pesaro is een van de meest fietsvriendelijke steden van Italië, met dank aan onder meer de Bicipolitana, een netwerk van ruim vijfenzeventig kilometer aan fietspaden die je langs een aantal prachtige plekken van de stad en de kust voeren. Er zijn verschillende routes, zoals je op deze digitale kaart kunt zien.

Ook leuk: fiets van Pesaro naar Fano, de stad van het geluk, over een fijn fietspad langs de kust (zie deze link).

Pesaro ligt ook aan de Ciclovia Adriatica. Deze dertienhonderd kilometer lange fietsroute langs de Adriatische kust, van Trieste in het noorden tot Santa Maria di Leuca in Puglia, in het zuidelijkste puntje van de hak.

Nog meer bijzondere plekken in Pesaro

Naast alle voorgaande tips zijn ook het maritiem museum, de kathedraal (met schitterende vloeren), de Chiesa di Sant’Agostino, het Santuario Madonna delle Grazie, de Biblioteca San Giovanni, de Romeinse domus (aan de Via dell’Abbondanza), de Rocca Costanza en Museo Benelli een bezoek waard.

Liefhebbers van moderne kunst bezoeken ook de Fondazione Pescheria. Waar vroeger de vismarkt werd gehouden, vind je nu innovatieve exposities met moderne kunst en design.

Bijzonder mooi zijn ook de Giardini di Villa Caprile, de tuinen van de Villa Caprile (die nu onderdak biedt aan het Istituto Tecnico Agrario), op de lage hellingen van de Monte San Bartolo.

Je vindt er alles wat een Italiaanse tuin zo bijzonder maakt: citrusbomen, waterpartijen (met hier en daar verrassende waterspuiters, dus pas op!), cipressen, een klein theater en heerlijk geurende kruiden. Onder anderen Casanova, Stendhal, Rossini, Leopardi en Napoleon genoten van deze groene oase.

Pesaro – culturele hoofdstad van Italië in 2024

Pesaro is de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2024, met als motto La natura nella cultura, ‘de natuur in de cultuur’.

Op de website Pesaro2024.it vind je een overzicht van alle evenementen en activiteiten die tijdens dit bijzondere jaar worden georganiseerd in Pesaro en omstreken. Voor alle nieuws kun je ook de speciale Facebookpagina of Instagrampagina van Pesaro 2024 volgen.

Proef van Pesaro – de lekkerste adresjes

De perfecte stop voor taartjes is Pasticceria Alberini (Corso XI Settembre 119). Fijne bars voor een aperitivo, met lekkere hapjes voor bij je drankje, zijn 183 (Via Belvedere 56), Tappo Matto (Via Belvedere 38), Elixir of Sin (Via della Ginevra 31) en Casetta Vaccaj (Via Mazzolari 22, bij het Piazzetta della Mosca).

foto’s: Casetta Vaccaj

Voor een overheerlijke pizza ga je naar Pizzeria Farina (Via Leonardo da Vinci 33), die door Gambero Rosso is bekroond met tre spicchi (drie pizzapunten). Het menu wisselt met de seizoenen, maar bevat altijd veel lokale producten. Het is geen dertien-in-een-dozijn-pizzeria, maar een echte culinaire ervaring. De prijzen liggen hier dan ook iets hoger dan in de gemiddelde pizzeria.

Voor een traditionele maaltijd met lokale gerechten schuif je aan bij Osteria La Guercia (Via Baviera 33, bij het Piazza del Popolo), gebouwd op de resten van een oude Romeinse villa uit de eerste eeuw voor Christus.

Voor verse vis ga je naar Ristorante Moletto (Viale Zara 75) of Calata 15 (Calata Caio Duilio 15). Andere aanraders zijn Osteria Pasqualon (Via Giordano Bruno 37) en GRA’ (Via Rossini 24, met ook vaak live muziek).

Cozza Amara – eten bij de chiosco della nonna

We willen Cozza Amara even apart uitlichten. Deze culinaire plek wordt ook wel chiosco della nonna (‘kiosk van de oma’) genoemd. Het opende in 1946 de deuren, aan de weg tussen de twee havens van Pesaro. Wat de vissers aanboden, bepaalde wat er werd gekookt.

Meer dan vijfenzeventig jaar later is dat eigenlijk nog steeds het geval. Ook nu nog wordt het menu bepaald door de vangst uit de Adriatische Zee. Het keukenteam voegt daar soms nog wel wat extra’s aan toe. Het resultaat is een mix van rauwe vis en traditionele gerechten met culinaire experimenten die nieuwe smaken oproepen.

Alleen al bij de crudità (rauwe vis) vooraf is er keuze alom. Het menu met primi is gevuld met onder meer spaghetti con ricci di mare e gamberi rossi, carbonara di pesce, passatelli con la granceola, spaghetti alle vongole, tagliatelle ai crostacei en paccheri con astice imperiale.

Het culinaire feestje gaat bij de secondi nog even door met onder meer baccalà in umido con patate, calamaretti e carciofo fritti, calamaretti al forno en crostacei dell’Adriatico. Nog plek voor een toetje? De dolci zijn bij Cozza Amara eigenlijk te mooi om op te eten…

Zowel binnen als buiten is het leuk zitten. Zoek op een van de terrassen een tafeltje in de zon of onder de overkapping of neem plaats in het gezellige restaurant, met toffe illustraties op de muur.

foto’s: Cozza Amara

Twee restaurants met Michelin-vermelding

Ristorante Lo Scudiero (Via Baldassini 2) is een elegant etablissement in een zestiende-eeuws palazzo waar de lokale keuken – zowel vlees als vis – op een creatieve manier op tafel komt.

Het is dan ook geen wonder dat ze een vermelding kregen in de Michelingids. Op regelmatige basis organiseren ze hier thema-avonden waar een bepaald product of een bepaalde regio centraal staat. Absoluut een aanrader voor wie graag lekker tafelt in een bijzondere omgeving!

foto’s: Ristorante Lo Scudiero

Gibas staat net als Ristorante Lo Scudiero in de Michelingids. Dit restaurant (Strada Panoramica Adriatica) met indrukwekkend uitzicht op zee bevindt zich op een heuvel net buiten Pesaro.

foto’s: Gibas Ristorante

Ontdek de omgeving van Pesaro

Tussen Pesaro en Gabicce Mare, strekt zich het Parco San Bartolo uit, een vijftien kilometer lange groenstrook die wordt gedomineerd door bloemen, planten, vogels en bijzondere diersoorten.

Dit regionale natuurpark is een van de vier natuurreservaten in Le Marche en de ideale plek voor wie even wil bijkomen van de dagelijkse drukte. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen, met als enige doel genieten van al het moois om je heen.

Maar er is meer, want in het relatief kleine gebied (het is slechts zestienhonderd hectare groot) vind je alles voor een perfect dagje uit: goed aangelegde en bewegwijzerde fiets- en wandelpaden, steile kliffen, middeleeuwse vestingstadjes, ruige stranden, baaitjes, uitbundige bloemenvelden, rotspartijen en panoramische vergezichten.

Een goed verborgen plek in het Parco San Bartolo is Villa Imperiale, een statige villa met oogverblindende tuinen. In deze blog nemen we je mee naar deze villa.

In de omgeving vind je ook andere prachtige plaatsen. We noemden Fano al, maar ook universiteitsstad Urbino en de middeleeuwse borgo Gradara zijn zeker een bezoek waard. Op deze kaart van Le Marche vind je nog meer tips voor een vakantie in deze regio.

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze lekker dikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special Le Marche

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Anneke Bloemink

    Pesaro…….oh, dat heeft mijn hart nu al gestolen. Van de vele e-mails van ciaotutti is dit wel DE aanbeveling!
    Het lijkt me daar geweldig! Fijne stad aan zee. Veel te zien en………………….. te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *