Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Merano – mediterrane sfeer in het noorden van Italië

Monique van Travels by Monique verbleef dit voorjaar in Merano – in het Duits ook wel Meran genoemd. Hoewel deze stad in het hoge noorden van Italië ligt, geniet je er van de heerlijke mediterrane sfeer die er hangt.

Tweetalig deel van Italië

Monique: ‘Voordat ik je meeneem naar deze stad, die ingeklemd ligt tussen de bergen en omringd wordt door prachtige natuur, deel ik een paar feitjes over Merano, zodat je de stad in een bredere context kunt plaatsen.

Merano ligt in Zuid-Tirol, in de regio Trentino-Alto Adige. Dit deel werd pas sinds 1920 officieel aan Italië toegewezen. Daarom zijn de meeste inwoners tweetalig. Er wordt overal Duits en Italiaans gesproken en zelfs de straatnamen en namen van producten worden in beide talen vermeld.

Merano heeft een rijke geschiedenis, waarbij men aan de ene kant nog sterk hecht aan tradities, maar aan de andere kant ook openstaat voor een moderne levensstijl. Het is een artistieke, internationale stad met veel populaire parken en groenstroken.

De stad van Sissi

Merano staat onder meer bekend om de beroemde tuinen van Castel Trauttmansdorff en de populaire Sissi-route.

De Oostenrijkse keizerin Sissi nam op 16 oktober 1870 haar intrek in Castel Trauttmansdorff. Samen met haar twee jaar oude dochtertje Marie Valerie en maar liefst honderdtwee bedienden woonde ze in het kasteel, om te kunnen genieten van de frisse berglucht. In deze blog lees je er meer over.

Maar Merano is veel meer dan de stad van Sissi. Van Franziska, de eigenaresse van Landhaus am Gries in Lana, niet ver van Merano, krijg ik bij een kopje koffie bij Mein Beck een aantal tips die ik op mijn beurt graag met jullie deel.

Promenade vol bloesem

Een van de mooiste wandelingen in Merano is de Passeggiata Lungopassirio, oftewel de Kur Promenade, die je naar het mooie Kurhaus voert. Zeker ’s ochtends vroeg heerst hier een serene rust.

De promenade wordt gesierd door palmbomen en kleurrijke bloesems, terwijl hoog boven Merano de met sneeuw bedekte toppen te zien zijn. Wat een fascinerende combinatie!

Proeven van puur Zuid-Tirol

Na tientallen foto’s te hebben geschoten, wandel ik naar Pur Südtirol (Corso della Libertà 35), een walhalla voor food lovers, waar je kennis maakt met ruim tweeduizend regionale kwaliteitsproducten, afkomstig van circa tweehonderdveertig boeren en lokale producenten.

Het assortiment is werkelijk overweldigend en de winkel is een lust voor het oog. Je vindt er ook een bistro, een wijnbar en een buitenterras waar je ter plekke kunt proeven van allerlei lekkers.

De portici van Merano

Na het bezoek aan deze smakelijke winkel wandel ik via de Via Leonardo da Vinci naar het Piazza Duomo, met de Duomo di San Nicolò, en de Via Portici.

Deze beroemde winkelstraat kent een lange traditie. Vrijwel vanaf het begin dat deze portici gebouwd werden, in de dertiende eeuw, zijn deze booggangen het middelpunt van de stad.

De betoverende historische stadskern is bijzonder sfeervol om doorheen te wandelen. Je kunt er ook goed shoppen, bijvoorbeeld bij Runggaldier Tracht & Tradition (aan de Via Portici 276), een winkel die al meer dan honderdvijfentwintig jaar bestaat, dankzij de passie voor stijlvolle kleding van Tobias Runggaldier, die de winkel in 1896 opende.

In de sfeervolle winkel vind je een mooie collectie met onder meer traditionele wollen vesten, geborduurde leren broeken en prachtig versierde dirndls.

Andere aanraders zijn Runggaldier Manufactur (Via dei Portici 67), Oberrauch Zitt (Via dei Portici 273) en Glücklich (Via delle Corse 71).

Als je van bijzondere schoenen houdt, moet je eigenlijk ook naar Kuntner, in het op vijf kilometer van Merano gelegen Lana.

Tropische verrassing langs de winterpromenade

Franziska raadde me een fijn lunchadresje aan in het groen. Na de Porta Passiria, een van de resten van de stadsmuur, bevind je je in een oase die bijna tropisch aandoet.

Met de rivier de Passirio aan je rechterhand bereik je de Passeggiata d’Inverno, die ook wel Winter Promenade of Gilfpromenade wordt genoemd.

In het zonnig gele pand huist Meteo Restaurant, dat een fijn terras heeft. Met één en al groen om je heen is dit een heerlijke plek om te lunchen en de drukte van de stad achter je te laten.

Wandel na de lunch zeker nog een stukje verder door deze groene oase, om de Gola della Gilf te kunnen zien. Wat een spektakel, al dat water dat met een oorverdovend lawaai naar beneden raast – en dat zo dicht bij het centrum, ongelooflijk!

Maak tijdens je wandelingen trouwens gerust gebruik van de publieke fonteinen in de stad. Er zijn er maar liefst negenenzestig! Bij het VVV-kantoor van Merano zijn mooie waterflessen van glas verkrijgbaar die je zelf kunt vullen, om het gebruik van plastic te verminderen.

Zomerpromenade en Passeggiata Tappeiner

Naast de winterpromenade heeft Merano ook de Passeggiata d’Estate, de zomerpromenade, met fraaie uitzichten op de historische stad met daarachter de bergen.

Via de Ponte Romano (de Romeinse brug) bereik ik de andere kant van de Passirio, waar ik de Passeggiata Tappeiner volg, een lommerrijk wandelpad van bijna drie kilometer met zicht op Merano en de vallei.

Halverwege de route is het tijd voor een koffiepauze bij Café Schlehdorf. Het heerlijke weer en het uitzicht op Merano nodigen uit om lekker op het terras plaats te nemen.

De terugweg, gaat over de Via Gnaid en de Via Monte Benedetto naar de stoeltjeslift, de Seggiovia Tirolo, die Tirolo verbindt met Merano, om relaxed af te dalen.

Nog vier tips voor Merano en omgeving

Naast deze mooie wandelingen valt er natuurlijk nog veel meer te ontdekken in Merano en omstreken. Hieronder heb ik nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Zo mag je het Vrouwenmuseum in Merano eigenlijk niet overslaan. Ook een aanrader: boek een dagje spa bij de Terme Merano of bij La Maiena Resort in Marlengo.

Tijdens een wijnproeverij bij Kellerei Meran in Marlengo ontdek je meer over de wijnen van Zuid-Tirol, terwijl een bezoek aan de Giardino labirinto van Tenuta Kränzel in Cermes garant staat voor een heerlijk ontspannen middag.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *