Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bussana Vecchia – kleurrijk kunstenaarsdorp aan de kust van Ligurië

Bussana Vecchia werd op 23 februari 1887 getroffen door een twintig seconden durende aardbeving, die ondanks de korte duur veel doden opeiste – met name omdat de Sacro Cuore-kerk tijdens de druk bezochte ochtendmis instortte. Alleen de klokkentoren bleef fier overeind staan; de rest van het dorpje werd van de kaart geveegd.

Lange tijd leek het Ligurische dorpje ten dode te zijn opgeschreven. Het was een spookstadje; huizen vervielen tot ruïnes en er was geen levende ziel meer te bekennen. Het enige geluid dat je er hoorde waren fluitende vogels – en af en toe een vallend brok steen dat de strijd tegen de zwaartekracht verloor.

Gelukkig klinkt er sinds de jaren zestig weer een heel ander geluid in de straatjes van Bussana Vecchia. In die tijd werd het vervallen dorp geleidelijk aan opnieuw bewoond door internationale kunstenaars, dansers en andere creatievelingen. Ze ruimden alle puin op en werkten dag in dag uit aan de wederopbouw van deze unieke plek.

Inmiddels is Bussana Vecchia een kleurrijke kunstenaarskolonie, een ideale plek voor een bijzonder uitstapje aan de Riviera di Ponente.

Na aankomst in het dorpje geniet je op het terras van Piazzetta Golosa (Via Vallao) van een kopje koffie met een stuk taart of van een lekkere lunch uit de keuken van Roberta en Gianluca. De bijzondere sfeer is al meteen voelbaar, maar pas als je de kleine galeries, ateliers en winkeltjes binnenloopt, ontdek je welke creativiteit er in dit dorpje te vinden is.


Uniek is de treinbaan van Giovanni, de Plastico Ferroviario – volgens de trotse eigenaar is het de grootste modelspoorbaan van heel Italië. Dat willen we graag geloven, gezien het traject dat de elektrische trein aflegt. De trein is nog maar net van ons netvlies gedenderd of we bevinden ons tussen de kleurrijke curiosa van Mary Poppins, met tweedehands spullen die overal en nergens vandaan lijken te komen.

Een verstilde plek is Il Giardino tra i Ruderi, ‘de tuin tussen de ruïnes’, waar kunst en natuur worden gecombineerd. Ook op straat vind je veel kunst. Volg de rode hartjes die op de stenen geschilderd zijn en je komt bij Museo Il Cuore di Bussana, het museum van de Nederlandse kunstenaars Ansie en Peter van Wel. Peter is helaas overleden, maar Ansie woont en werkt nog altijd in dit bijzondere kunstenaarsparadijs.

Bij de voordeur hangt een prachtig gedicht van Giovanni Fronte, die hier in Bussana Vecchia kleurrijke poëzie optekende: ‘Ik wil wonen in een prachtig arm dorp, slechts rijk aan menselijke warmte, met oude huizen en afgebrokkelde muren, tussen mensen die ook buitenstaanders groeten.’

Aan menselijke warmte is er geen gebrek in Bussana Vecchia. Zo schuif je bij La Barca, van de Nederlandse Ronald en de Italiaanse Davide, aan voor pizza.

Een menukaart met prijzen is er niet: je eet (en drinkt) wat de pot schaft, eventueel in ruil voor een donatie die je in de brievenbus kunt deponeren. Hier gaan regelmatig de voetjes van de vloer, maar ’s avonds wordt er ook op andere plekken in het dorp gedanst, vaak gewoon op straat.

Als de inwoners in een vlaag van inspiratie over hun kunstwerken gebogen zitten, is er ook de unieke Buzzana Jazz Club, net achter de kerk. ’s Zomers organiseert deze club ook regelmatig openluchtconcerten.

Een laatste aanrader is Apriti Sesamo, bij de grote kerk, waar vooral biologische gerechten en vers gevangen vis op de kaart staan. Bij dit restaurant hoort ook een kleine bed & breakfast, zodat je de dag erna in alle vroegte door Bussana Vecchia kan struinen…

Bussana Vecchia bezoeken? Rijd dan eerst naar Bussana Nuova, het nieuwe dorpje dat een aantal overlevenden van de aardbeving aan de lager gelegen kust stichtten. Van hier loopt een voetpad omhoog, naar Bussana Vecchia.

Het is ongeveer een half uur lopen. Je bent er bijna als je La Casaccia ziet, een klein restaurant waar vooral veel vleesgerechten van de grill op het menu staan. Dit ligt net even buiten het dorpje – met een prachtig uitzicht over de natuur rondom.

met dank aan Mauro Maudanros voor een aantal foto’s

Ontdek nog meer moois aan de Rivièra!

In onze ruim vierhonderdvijftig pagina’s tellende Special ontdek je nog veel meer moois aan de Rivièra – een van de weinige stukjes Italië (en een stukje Frankrijk) waar het het hele jaar goed toeven is. Er heerst altijd een aangenaam klimaat, met zeer zachte winters en zonnige zomers. Er bloeien niet voor niets zo veel kleurrijke oleanders, bougainvilles en zelfs palmbomen!

Bestel deze Special

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. prachtiggggggggggg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *