Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gerace – een van de mooiste dorpjes van Calabrië

Nog helemaal onder de indruk van de prachtige tour door het Parco Nazionale dell’Aspromonte reizen we richting de oostkust van Calabrië. We komen even op adem bij Agriturismo Macrì, waarna we op verkenning gaan in Gerace, een van de mooiste dorpjes van Calabrië.

Agriturismo Macrì
Agriturismo Macrì maakt deel uit van Azienda Barone Macri, een boerderij aan de rand van het dorpje Gerace, die sinds 1991 in bedrijf is. Men werkt hier niet alleen honderd procent biologisch, maar ook volgens het zero chilometro-principe, hetgeen betekent dat ze uitsluitend eigen producten of producten uit de nabije omgeving aanbieden.

Het landgoed is bezaaid met oneindig veel olijfbomen, wijnranken en citrusbomen (met citroenen, sinaasappels, bergamot en mandarijnen). Daarnaast loopt er een ontelbare hoeveelheid boerderijdieren rond en beschikken ze nog over een échte kaasmakerij.

Deze groene oase ligt op slechts tien kilometer van de zee in het oosten en van de bergen in het westen, waarmee het de perfecte uitvalsbasis is om beide kanten van Calabrië te ontdekken. De prachtige ligging is ideaal om één met de natuur te worden en even op adem te komen. Je drukke agenda ben je hier zó vergeten!

Je wordt onthaald in de prachtige ontvangstruimte van Agriturismo Macrì. De stijlvolle gewelfde hal en lounge zijn erg sfeervol ingericht, zodat je je meteen thuis voelt. Er staan talloze boeken om je heerlijk mee in een stoel te nestelen, maar je kunt er ook onder het genot van een glas vino televisie kijken of gezellig praten.

Her en der zie je een authentiek stuk, dat de geschiedenis van dit gebied tot leven wekt, zoals de oude amforen (waarvan eentje dateert uit 1882) en schitterende glazen vazen met Romeinse afbeeldingen.

Agriturismo Macrì heeft acht ruime en lichte kamers, waarvan drie familiekamers met twee slaapkamers en een badkamer. Vanaf het uitnodigende zwembad kijk je schitterend uit over de heuvels en het groene landschap rondom de agriturismo.

Rechts van de hal bevindt zich de ontbijtruimte, waar elke ochtend een royaal ontbijt wordt geserveerd, een perfecte start van de dag. Achter de buffettafel staan twee vriendelijke medewerksters die met alle liefde een heerlijke cappuccino of een caffè voor je maken.

De tafel zelf staat vol met heerlijk geurend brood, diverse vleeswaren, huisgemaakte jam, yoghurt, warme ricotta, vers fruit(sap) en verschillende vers gebakken taarten, nog warm en net uit de oven, waarvan met name de sbriciolata al cacao con ricotta e gocce di cioccolato je onweerstaanbaar toelacht. Alles biologisch natuurlijk!

’s Avonds eten kan hier overigens ook; er is een gezellig restaurant waar je traditionele Calabrese gerechten kunt proeven, die met zeer veel zorg en toewijding door de chef-kok worden bereid, met producten van eigen erf.

Bij elke maaltijd is er een grote rol weggelegd voor de eigen kaas. Na het ontbijt nemen we dan ook een kijkje in de kaasmakerij, bij de laatste fase van het productieproces van de peervormige caciocavallo, die hier nog op ambachtelijke wijze gemaakt wordt.

Caciocavallo betekent letterlijk ‘kaas te paard’ en behoort tot de groep kneedkazen, net als mozzarella. De naam heeft te maken met de oude gewoonte om ze met twee tegelijk over een balk te hangen, als de zadeltassen van een paard, zodat ze mooi kunnen rijpen.

Mimmo en zijn partner vormen de reeds aanwezige kaas tot de klassieke peervorm, waarna de kazen met een touwtje worden gebonden. In de meeste gevallen wordt de caciocavallo van de melk van de grijs getinte Podolica-koe gemaakt en kun je de kaas na een maand rijpen al eten.

Als de caciocavallo bij het snijden kruimelig maar ook zacht en rekbaar is, dan is hij op zijn best. Mimmo presenteert ons trots lachend een schaal vol heerlijke stukjes caciocavallo, buonissimo!

Gerace – het dorp van de honderd kerken
Gerace is een pittoresk dorpje, gelegen op een vijfhonderd meter hoge klif en trots uitkijkend over de glooiende heuvels in de omgeving. Niet alleen is Gerace een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, maar ook ‘het dorp van de honderd kerken’.

Voor zo’n klein dorpje als Gerace vind je hier een duizelingwekkend aantal kerken. Vroeger telde Gerace zelfs meer dan honderd kerken, waarvan er nu nog negentien over zijn, waaronder de Cattedrale dell’Assunta uit de elfde eeuw, jarenlang het grootste religieuze gebouw van Calabrië.

Negentien kerken is nog altijd een groot aantal voor de ruim tweeduizend inwoners. Je kunt bijna geen wandeling maken zonder op een aantal kerken te stuiten. Bijzonder is vooral het Piazza delle Tre Chiese, het Plein van de drie Kerken, waar drie kerken te bezichtigen zijn: de Chiesa del Sacro Cuore met een prachtige Byzantijnse koepel, de Chiesa di San Francesco en de Chiesa di San Giovanello.

Volgens de legende werd Gerace gesticht door de inwoners van de oude Griekse kustkolonie Locri Epizephiri. Zij wilden ontsnappen aan malaria en de voortdurende piratenaanvallen en zouden daarbij hebben vertrouwd op een orakel. Volgens het orakel moesten ze een sperwer volgen naar zijn nest, om op precies die plek een nieuw thuis te stichten.

De Engelse dichter Edward Lear, die in 1847 door Calabrië trok, was in zijn dagboek bijzonder gecharmeerd van Gerace, getuige zijn uitspraak over Gerace die we in het dorp aantreffen: ‘By far the grandest and proudest object in general position, and as a city, which we have yet seen in Calabria’. Hij was vol lof over de prachtige gebouwen en de ligging die magnificent wide views vanaf deze hoogte over de vallei garandeerde.

Gerace dankt zijn bekendheid vooral aan de magnifieke ligging tussen de zee en de bergen en de prachtige borgo antico, de historische dorpskern, die één grote aaneenschakeling van kerken, middeleeuwse palazzi en huizen is. Al struinend door het doolhof van straatjes geniet je van verschillende doorkijkjes.

Het panoramisch uitzicht vanaf Il Balcone Le Bombarde is spectaculair. Vanaf dit uitkijkpunt, dat is vernoemd naar de kanonnen die de vijanden moesten afschrikken, geniet je van een weids panorama over de vallei en de Ionische Zee.

Aan het einde van de promenade van Le Bombarde prijkt de Porta del Sole, een van de twaalf poorten die het verdedigingsbolwerk van Gerace ooit telde. De naam is ontleend aan het feit dat de poort naar het oosten is gericht, zodat het zonlicht er bij zonsopkomst door naar binnen schijnt.

Wil je graag blijven slapen in Gerace? Boek dan een verblijf bij B&B Palazzo Candida, een pareltje in het oude centrum van Gerace. Snel knippen we enkele foto’s van de zeer fotogenieke binnenplaats van de B&B, snuiven even de heerlijke sfeer op en lopen daarna richting het oeroude centrum van Gerace.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *