Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

CVTà Street Fest – straten vol street art in Civitacampomarano

Een bijna verlaten borgo, met nog geen vierhonderd inwoners. Een karakteristiek langgerekt heuveldorpje, met een kasteel, een piazza en bankjes waar oude dametjes de tijd weg zitten te keuvelen.

Een dorpje dat de meeste jongeren inmiddels de rug hebben toegekeerd, met een koffer vol dromen en hun blik op een andere horizon. Waar de barista meer tijd heeft om in slaap te dommelen dan in welke Italiaanse bar ook, simpelweg omdat er bijna niemand meer komt. Een dorpje waar de echo van je voetstappen je vooruitsnelt, want zo veel bezoekers kennen ze er niet.

Behalve tijdens CVTà Street Fest, een lokaal street art-festival waar duizenden bezoekers op af komen, Voor even is Civitacampomarano, in de regio Molise, een zinderend spinnenweb van straatjes, waar bezoekers op zoek gaan naar kleurrijke street art.

Een slaperig dorpje vol street art

Hoe dat kan, dat zo’n slaperig dorpje even het middelpunt is van de internationale street art scene? Hier stond de wieg van de nonna, opa, van een van de bekendste street artists van Italië, die inmiddels de hele wereld afreist om muurschilderingen te maken: Alice Pasquini.

Hoewel Alice zelf in Rome woont, als ze niet op reis is tenminste, draagt ze Civitacampomarano nog altijd een warm hart toe. In 2016 ontstond het idee om het geboortedorp van haar opa op de kaart te zetten, tijdens een festival waarbij street artists een weekend lang in het dorp aan het werk gaan om een mooi kunstwerk neer te zetten.

Tijdens die eerste editie, die plaats vond in april, kreeg Alice gezelschap van onder anderen Uno, Biancoshock, David de la Mano en Icks. Het kunstwerk van Biancoshock haalde toen het wereldnieuws: met Web 0.0 vertaalde hij de moderne media naar de contactmomenten in het dorpje. Een ouderwetse telefooncel stond symbool voor Wetransfer, een bankje voor Twitter, het mededelingenbord op het dorpsplein voor Facebook en een gebutste blauwe Ape voor Wetransfer.

De meeste street art die tijdens het eerste festival werd gemaakt, is nog altijd te zien, waarbij het meisje met de handen voor haar gezicht (een werk van Alice Pasquini, zie de foto boven aan dit artikel) en de gezichten van oude locals (van Icks) onze favorieten zijn.

Na het grote succes van de eerste editie, organiseerde Alice in juni 2017 een tweede street art-festival. Samen met zes andere kunstenaars, onder wie Nespoon, Bosoletti en Alex Senna, kleurde ze nog meer muren van het dorp. Mede dankzij het grote aanbod aan muziek, street food en gratis rondleidingen was CVTà Street Fest 2017 nog succesvoller dan de eerste editie. Alice beloofde meteen om in 2018 terug te keren.

CVTà Street Fest 2018

Gelukkig viel het festival in 2018 precies samen met Saskia’s bezoek aan Molise. Samen met Christel van Molise Promotions toog Saskia op de laatste dag van het festival naar Civitacampomarano.

Saskia: ‘Jonge mensen in herkenbare T-shirts wijzen ons de weg naar de parkeerplaats, hoog boven het dorp. We vangen onderweg hier en daar al een glimp op van kleurrijke stukjes muur, maar vooral van vrolijke groepjes jonge mensen die genieten van de street art én lokaal street food.

Op de parkeerplaats staat de shuttlebus die ons terug zal brengen naar het dorpje al klaar. Voor één euro mogen we een plekje zoeken in de gele bus, die normaal dienst doet als schoolbus. Een unieke ervaring, niet alleen omdat het de eerste keer is dat we in een scuolabus plaatsnemen maar ook omdat alles écht goed geregeld is, toch wel een unicum in Italië.

De bus dropt ons bij het informatiepunt, waar we een mooie overzichtsplattegrond krijgen van alle street art die in Civitacampomarano te zien is, inclusief de vier nieuwe aanwinsten van dit jaar. Sommige kunstenaars zijn nog bezig, dus we kunnen zelfs een stukje van de totstandkoming van de nieuwe werken zien.

Ook dit jaar zijn er gratis rondleidingen, zowel in het Italiaans als in het Engels (ook hier weer complimenten voor de organisatie). De gidsen staan al klaar, net als de rest van de crew in een herkenbaar T-shirt, maar wij besluiten om er op eigen houtje op uit te trekken om alle street art te spotten. Zo hebben we ook alle tijd om foto’s te maken, de reacties van andere bezoekers te zien en een praatje te maken met een aantal dorpsbewoners, die soms vol trots bij een kunstwerk in hun straat hebben postgevat.

De portretten van Alice Pasquini

We gaan eerst op zoek naar een aantal portretten van Alice Pasquini. Alice werd net als ik in 1980 geboren, in dit kleine dorpje, dat ze achter zich liet om in Rome te gaan studeren aan de Accademia delle Belle Arti (de kunstacademie).

Hoewel Rome haar officiële thuis is, is ze een groot deel van het jaar op reis. Ze trekt de hele wereld over om muren in de openbare ruimte te beschilderen, maar haar werk is ook regelmatig te zien in musea. Zo beschilderde ze de façade van het Museo Italiano in Melbourne, waar ze ook een grote expositie hield.

In Rome zag ik al prachtige kunststukjes van haar hand, met namen in de wijk Pigneto (helaas is haar bankje met het kussende koppel verdwenen), maar je kunt haar werk ook zien in onder andere Bologna, Ortona en Milaan, in Madrid, Chicago, Marseille en Buenos Aires.

En in Civitacampomarano dus, waar een tiental straatkunstwerken van haar hand te zien zijn. Allemaal even mooi, waarbij ik vooral verliefd word op de kleine portretjes die onverwacht opduiken, op een oude houten deur of een van kleur verschoten, afgebladderd luik.

De nieuwe aanwinsten van 2018

Helemaal aan het einde van het dorp toverde de Napolitaanse street artist MP5 op de muren van een hoekhuis haar bekende zwart-witte figuren tevoorschijn. De verf is nog maar net opgedroogd als we de muurschildering tegen het einde van de middag bewonderen.

Daar vlakbij maakte Alberonero een zeer intrigerend kunstwerk, waarin de schoonheid van het dorpje en het landschap eromheen op unieke wijze weerspiegeld wordt.

De signatuur van Brus, een bekende Romeinse writer (graffitikunstenaar), hadden we bij aankomst van de auto al even gezien. Niet mijn favoriet, maar wél mooi vond ik het busje dat hij tijdens het festival ook live beschilderde.

De Milanese 2501 (alias Jacopo Ceccarelli) maakte dan weer wel iets heel moois; een uniek lijnenspel waar je uren naar kunt blijven kijken. In de Romeinse wijk Pigneto zagen we ook al twee van zijn abstracte kunstwerken.

Uno ten slotte tekende een kleurrijk portret op een stukje grijze muur:

Speuren naar nog meer street art

Maar er is meer, want de meeste werken van de afgelopen jaren zijn goed bewaard gebleven. Dwaal door de smalle straatjes en speur naar kleine en grote straatkunst. Vergeet niet om soms ook even achter je, omhoog of om een hoekje te kijken om alle pareltjes te ontdekken!

Op de website van CVTà Street Fest vind je alle details over de jaarlijkse data voor het festival. Natuurlijk kun je de street art in Civitacampomarano altijd bewonderen, ook buiten het festivalweekend. De dorpelingen verwelkomen je graag!

met dank aan Ian Cox, Alessia Di Risio
& CVTà Street Fest voor een aantal actiefoto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *