Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rasiglia – ‘het Venetië van Umbrië’

Rasiglia wordt ook wel ‘het Venetië van Umbrië’ genoemd, vanwege het vele water dat door het dorpje stroomt.

In de weekenden wordt het dorpje overspoeld door Italianen die er graag even uit willen, maar op een doordeweekse ochtend is de sfeer in het dorpje opvallend rustig, zo tipt Saskia van Villa in Umbria. Vaak is het ruisen van het water het enige geluid dat je hoort.

Rasiglia werd gebouwd in de middeleeuwen. Hoog boven de huizen prijken nog de resten van een fort uit die tijd, vanwaar men toezicht kon houden op de vallei van de Menotre. Het fort zou zijn gebouwd door de familie Trinci uit Foligno.

Het is altijd een rijk dorpje geweest, vanwege al dat aanwezige water. De kracht van dat water werd namelijk gebruikt voor het aandrijven van verschillende molens, onder meer om graan te malen of om kostbare stoffen te kleuren. Toen het water als energiebron werd vervangen, trokken veel mensen weg.

Tegenwoordig telt Rasiglia nog maar een klein aantal inwoners, maar de mensen die zijn achtergebleven, hebben er wel voor gezorgd dat de waterwegen prachtig zijn hersteld, zodat je als bezoeker een kijkje krijgt in het middeleeuwse Rasiglia dat floreerde dankzij de waterkracht.

Rasiglia maakt deel uit van de gemeente Foligno, in de provincie Perugia:

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *