Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Chiusdino – middeleeuwse muren, een stoere struikrover & kleurrijk keramiek

Na het bezoek aan de adembenemend mooie Abbazia di San Galgano neemt Saskia je mee naar Chiusdino, een middeleeuws dorpje niet ver van de abdij. Het schittert op bijna zeshonderd meter hoogte, waardoor je er een prachtig uitzicht hebt over de Val di Merse, de vallei die zijn naam dankt aan de rivier de Merse, die er dwars doorheen stroomt.

Aan de sfeervolle straatjes van Chiusdino lees je de lange historie bijna af: de robuuste, warmrode stenen kunnen dan wel niet praten, maar ze vertellen in stilte over het verleden. Dat verleden begon in de middeleeuwen, toen de Longobarden op deze plek een kasteel bouwden. Later kwam het plaatsje in handen van de bisschop van Volterra, nog later viel het onder het bewind van Siena.

Al wandelend door Chiusdino kun je nog een aantal stukken van de oude stadsmuren zien, met onder meer de Porta Siena. Ga ook op zoek naar de Via Finimondo, ‘het einde van de wereld’, en houd je ogen open voor straatpoëzie, Maria-altaartjes, oude deuren, granaatappelbomen, wijnranken en soezende katten.

Kijk alvast met ons mee:

Lekkers van de markt
Elke donderdagochtend is er markt in Chiusdino, op het Piazza XX Settembre. Verwacht geen grote markt, maar wél een aantal kramen vol met heerlijks: van vers fruit en pas geoogste groente tot pecorino, porchetta en worstjes van onder meer wild zwijn.

Cappuccino with a view
Bij Bar Bella Vista drink je zoals de naam al doet vermoeden koffie met een prachtig panorama on the side. Als je behalve een mooi uitzicht ook iets lekkers bij je cappuccino of espresso wil, kies je uit de zoete lekkernijen in de vitrine, met onder meer chocoladetaart. Wij vielen met deze vers gebakken vijgentaart met onze neus in de spreekwoordelijke boter. Da leccarsi i baffi!

Keramiek van Chiara
Gelukkig kochten we niet zoveel lekkers dat er geen plekje in de koffer over was voor een mooi souvenir van La Bottega di Chiara, een winkeltje met kleurrijk keramiek dat allemaal door eigenaresse Chiara is gemaakt.

Alles wil mee naar huis, van eierdopjes en koffiekopjes tot bordjes die zijn beschilderd volgens lokale traditie, van tegeltjes tot kandelaars en grote schalen. Op verzoek organiseert Chiara ook keramiekworkshops, zowel voor kinderen als volwassenen.

Aan tafel bij Tiburzi
Tiburzi is een van de grootste briganti uit de recente geschiedenis van Chiusdino en omgeving. Hij dwong grootgrondbezitters om hem te betalen, in ruil waarvoor hij hen beschermde tegen struikrovers en bandieten die het nog minder nauw namen met de wet.

Restaurant La Grotta di Tiburzi (aan de Via Paolo Mascagni 15, gesloten op woensdag) is naar hem vernoemd. Je eet hier in een oude distilleerderij, waar twee zussen en hun moeder Tiburzi in ere houden met bijna misdadig lekker eten.

Op de kaart lekker veel traditionele Toscaanse gerechten: malfatti (gnocchi van ricotta) met tomatensaus, pici alle briciole (dikke spaghetti met broodkruim), testaroli cacio e pepe (met pecorino en zwarte peper) en bucatini al sugo di prosciutto (met ham/tomatensaus) bijvoorbeeld, maar ook spaghetti neri (zwarte spaghetti) met bottarga (gedroogde viskuit) en tagliatelle al ragù. Leuke details: de meeste pasta’s worden aan tafel geserveerd vanuit een padella, koekenpan, en het servies komt van La Bottega di Chiara.

Als secondi veel mooie vleesgerechten, maar ook gefrituurde groenten in een knapperig bierbeslag en een bord vol lokale kazen in kleurrijk gezelschap van marmelades en honing. De sinaasappelsalade (simpel aangemaakt met olijfolie, balsamico en peterselie) is zo lekker dat we bijna nog een bordje bestellen.

Er zijn ook veel lekkere Toscaanse toetjes, zoals ricciarelli en cantuccini (amandelkoekjes) en pesche (koekjes met chocolade in de vorm van perziken). Voor wie nog veel trek heeft zijn er ook panforte (een stevige notenkoek), pane vino e zucchero (brood met suiker en wijn), crostata (vruchtentaart) en amandeltaart.

Vintage kleding bij Rita
Op zoek naar mooie vintage kleding, schoenen en/of tassen? Neem dan eens een kijkje bij Abbigliamento Rita aan de Via Roma. Hier vind je vast en zeker iets van je gading – en anders is het heerlijk snuffelen in de door Rita bijna als museum ingerichte winkel.

Het geboortehuis van San Galgano
In Chiusdino staat ook het geboortehuis van Galgano Guidotti, de ridder naar wie de Abbazia di San Galgano is vernoemd. Het huis is inmiddels omgetoverd tot een kleine kapel, met fresco’s en een sterrenplafond die helaas in slechte staat zijn en waarvan veel stukken zijn afgebladderd. Je bewondert hier een bas-reliëf uit de vijftiende eeuw waar je San Galgano zijn zwaard in de rots ziet slaan.

De schedel van San Galgano
De deuren van de San Michele Archangelo hebben kleurrijke glas-in-looddeuren, een klein kunstwerk dat we niet zomaar voorbij kunnen lopen. Binnen blijkt de schedel van San Galgano te worden bewaard. Een ietwat luguber relikwie, maar we branden er toch een kaarsje voor we Chiusdino verlaten. Wat een heerlijk charmant stadje om een ochtend doorheen te slenteren!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *