Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Piazza Armerina – middeleeuwse kerken en moderne kunst

Piazza Armerina ligt ongeveer in het midden van Sicilië, in een gebied dat al in de prehistorie werd bewoond. De geschiedenis van de huidige stad begint echter in de middeleeuwen, tijdens de Normandische heerschappij.

Piazza Armerina is vooral bekend vanwege Villa Romana del Casale, met de beroemde mozaïeken die sinds 1997 op Unesco’s Werelderfgoedlijst staan. Via deze link lees je onze blog over deze schitterende mozaïeken, die Piazza Armerina wereldwijd op de kaart hebben gezet.

De mooiste bezienswaardigheden van Piazza Armerina

Tijdens een rondreis in het zuidoosten van Sicilië is Tim ook kort even in Piazza Armerina, voor een bezoek aan de kathedraal. Onderweg komt hij meer interessante bezienswaardigheden tegen, die hij in deze blog met je deelt.

Teatro Garibaldi

Tim: ‘Ik parkeer voor het Teatro Garibaldi, aan de Salita Santo Stefano. Het twee verdiepingen tellende theater, dat rond 1800 is gebouwd, heeft driehonderdtwintig zitplaatsen.

Op de façade staan de beeltenissen van Giuseppe Verdi en Vincenzo Bellini. Naast theatervoorstellingen vinden er ook concerten plaats en worden er films vertoond.

Commenda dei Cavalieri di Malta

Naast het theater, aan het Piazza Umberto I, staat de gotische Commenda dei Cavalieri di Malta. Oorspronkelijk was dit gebouw een kerk, maar in 1150 nam de Militaire Orde van de Hospitaalridders (ook wel bekend als de Maltezer Ridders) bezit van de kerk als ontmoetings- en rustplaats voor kruisvaarders en voor pelgrims op weg naar het Heilige Land.

Rond 1420 kreeg het de functie van een commenda, een commanderij waar de ridderorde een officiële zetel heeft. De tijden dat pelgrims en kruisvaarders gastvrijheid vroegen, waren toen allang voorbij en de ridders kregen de taak om de bezittingen van de Orde te beheren en de religie van de hospitaalridders te verspreiden.

Palazzo di Città

Een stuk verder op het Piazza Giuseppe Garibaldi staat het Palazzo di Città. Dit palazzo werd in 1777 gebouwd als gerechtsgebouw. Momenteel herbergt het een cultureel centrum, een vergader- en een tentoonstellingsruimte.

Chiesa di San Rocco

Piazza Armerina heeft een onvoorstelbare hoeveelheid kerken. Naast het Palazzo di Città prijkt de barokke Chiesa di San Rocco uit 1613, met daarnaast weer de abdij die daar al in de dertiende eeuw stond. Boven de toegangsdeur zie je een in zandsteen uitgehouwen zonnewijzer.

Chiesa di Sant’Anna en de Torso Croce van Mitoraj

Weer een stuk verder kom je bij de laat-barokke Chiesa di Sant’Anna, die een bijzondere ronde façade en achthoekige plattegrond heeft.

Het gebouw is al enkele decennia niet meer in gebruik als kerk. Alles is eruit gehaald, zodat er nu een soort van karkas van een kapel staat, een perfecte plek voor bijzondere kunst. Het kunstwerk Torso Croce van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj heeft hier dan ook een permanente plek gekregen.

Cattedrale di Maria Santissima delle Vittorie

Op het hoogste punt van Piazza Armerina staat de Cattedrale di Maria Santissima delle Vittorie, de kathedraal die is gewijd aan de patroonheilige van de stad en de zetel van het bisdom Piazza Armerina.

De kathedraal is gebouwd in Siciliaanse barokstijl, met een aantal gotische elementen. Op deze plek stond in de middeleeuwen al een kerkje, maar dat werd in de zeventiende eeuw afgebroken om plaats te maken voor de kathedraal. Alleen een deel van de klokkentoren stamt nog uit de tiende eeuw.

De bouw werd gefinancierd uit de nalatenschap van baron Marco Trigona, een telg uit een Siciliaanse adellijke familie die een grote rol speelt in de geschiedenis van Piazza Armerina.

De kathedraal was een van de weinige gebouwen die bijna volledig ongedeerd bleef door de verwoestende aardbeving van 1693, zodat de bouw niet veel vertraging opliep.

Toen het interieur helemaal voltooid was, werd de kerk op 22 oktober 1742 ingewijd door de bisschop van Syracuse, Matteo Trigona, die in Piazza Armerina geboren is.

Naast de kathedraal staat het Palazzo Trigona, waar je de kantoren van de Villa Romana del Casale en het Museo della Città e del Territorio di Piazza Armerina kunt vinden.

Ontdek meer moois in Piazza Armerina

Wil je nog meer moois in Piazza Armerina zien? Ga dan op pad met Giuseppe van Tour in Sicily. Hij neemt ook jou graag mee op pad naar de mooiste plekken van Piazza Armerina, met ook een bezoek aan Villa delle Meraviglie en de Villa Romana del Casale.

Voor meer informatie neem je een kijkje op de website van Tour in Sicily of stuur je Giuseppe een e-mail via tourinsicily.it@gmail.com. Je kunt hem ook bellen via 0039-3519365876.

Logeren bij hotel Villa Trigona

Een heerlijke plek voor een overnachting in Piazza Armerina is Villa Trigona, dat wordt gerund door een lid van de illustere familie Trigona, die tal van baronnen hertogen en bisschoppen voorbracht.

Het is de oude zomerresidentie van de Trigona’s, die zich in de dertiende eeuw op Sicilië vestigden. De hoteleigenaar is zichtbaar trots op zijn afkomst en laat me in het eetzaaltje een kanten bolero zien, die ingelijst op een prominente plaats hangt. Zijn moeder droeg het op haar bruiloft zoals de foto uit het familieplakboek bewijst.

Met twee suites en dertien kamers is het geen heel groot hotel, maar het heeft veel karakter en uitstekende voorzieningen. De familie mag dan een lange historie hebben, ze gaan wel met hun tijd mee.

Zo is er een parkeerplaats waar je auto’s elektrisch kunt opladen en komen veel van de producten die je in de keuken zult aantreffen van het eigen landgoed of uit de directe omgeving.

Het hotel ligt in het groen even buiten het centrum van Piazza Armerina. Daarmee is het ook een perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen, maar je kunt er ook heerlijk relaxen bij het zwembad, een uitdaging aangaan op de boogschietbaan of genieten van een potje tafeltennis of voetbal.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *