Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bassano del Grappa

Op uitnodiging van zijn oom Piet, een groot liefhebber van oldtimers, veelal van Italiaanse makelij, reisde Paul naar Bassano del Grappa in de regio Veneto.

Bassano-del-Grappa-Veneto

Paul: ‘Op de luchthaven van Treviso worden we opgewacht door Francesco Bonfanti, de eigenaar van de gelijknamige garage in Bassano del Grappa. Het is een nationale feestdag in Italië, vandaar dat Francesco vrij heeft en ons ‘zijn’ stad wil laten zien voor we morgen de garage bezoeken. Op weg naar Bassano pikken we Francesco’s vrouw en zoontje op en genieten we in een barretje van een (verlaat) ontbijt met een brioche en een heerlijke cappuccino.

Bassano del Grappa ligt aan de voet van de Monte Grappa, aan de uitlopers van de Alpen. Het startpunt van onze kennismaking met het stadje is het gezellige piazza dat grenst aan de Via Bonamigo waar we de komende twee nachten zullen overnachten in het traditionele familiehotel Al Castello, waar eigenaren Diego en Marinella ook een bar en caffetteria runnen.

Bassano-del-Grappa-1 Bassano-del-Grappa-2 Bassano-del-Grappa-3

Piet heeft veel plezier in zijn rol als gids en neemt me op sleeptouw voor een verkenning van het centrum. Als je de autovrije Via Bonamigo en vervolgens de Via Giacomo Matteotti naar beneden volgt, wandel je zo naar het Piazza Libertà, dat weer grenst aan het nog grotere Piazza Garibaldi.

Piazza Libertà en Piazza Garibaldi zijn grote rechthoekige pleinen met aan weerszijden halfronde portici die de pleinen een statige indruk geven. Je vindt op en om de pleinen veel kleine boetiekjes en oude maar prachtige pandjes, zoals Bottega del Pane (Piazza Libertà 25) en Galleria d’Arte Piazzotto Montevecchio (Piazzotto Montevecchio 22).

Bassano-del-Grappa-4 Bassano-del-Grappa-5 Bassano-del-Grappa-6 Bassano-del-Grappa-7

De inwoners van Bassano komen hier graag om te winkelen, een espresso te drinken en een praatje met elkaar te maken. In de lente komen ze hier ook voor de specialiteit van het stadje, de witte asperge, die naast de grappa en het keramiek de grote trots van Bassano zijn.

Dwars door Bassano stroomt de Brenta, die onder meer wordt overspannen door de houten overdekte Ponte Vecchio (ook wel Ponte degli Alpini genoemd). Deze brug werd in 1569 ontworpen door de Italiaanse architect Andrea Palladio, maar is sindsdien al drie keer herbouwd.

Bassano-del-Grappa-Ponte-Vecchio-Palladio

De huidige brug dateert van 1948 en werd gebouwd nadat de vorige brug door oorlogsgeweld gesneuveld was. In een museum aan het uiteinde van de brug (dat gratis toegankelijk is) ontdek je tot in detail de geschiedenis van deze bijzondere brug.

De houten constructie is allesbehalve recht, maar daar is bewust voor gekozen. Zo heeft de brug wat meer elasticiteit om hoog en ruw water aan te kunnen. Vanaf de brug heb je een waanzinnig uitzicht op de omliggende bergen. Aan weerszijden is het dankzij de aanwezigheid van een aantal barretjes een gezellige drukte.

Bassano-del-Grappa-8 Bassano-del-Grappa-9

Om de hoek van ons hotel ligt de prachtige Viale dei Martiri. Deze statige straat biedt een fenomenaal uitzicht op de Monte Grappa en de bijbehorende vallei. De weg dankt de naam aan de martelaren, verzetsstrijders, die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werden, eenendertig in totaal. Hun namen staan vermeld op gedenktekens aan de halfrond gesnoeide bomen.

Bassano-del-Grappa-10 Bassano-del-Grappa-11 Bassano-del-Grappa-13Bassano-del-Grappa-12

We sluiten ons bezoek aan het stadje af met de bekendste specialiteit: een glaasje grappa. Op een prachtige kennismaking!’

grappa-Bassano-del-Grappa

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *