‘Wij stellen dikwijls vast, dat onze voornaamste schilders in verschillende landen hun onbekende geboorteplaatsen bekend en beroemd maken, al waren het meermalen maar onaanzienlijke dorpen. Is niet in schier elken uithoek van de wereld het dorp Hemskerck in Holland vermaard, omdat daar de begaafde schilder Marten Hemskerck geboren is in het jaar 1498?’ Zo begint schilder en schrijver Karel van Mander de biografie van Maarten van Heemskerck (1498-1574) in zijn beroemde Schilderboeck. Van Heemskerck, die geboren werd in Heemskerk, een klein dorp in het noorden van Nederland, was eigenlijk voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader te treden. Maar …
Lees meer »Rome
Proef de beste pizza van Rome – onze favoriete pizzeria’s in de Eeuwige Stad
De pizza is geboren in Napels, maar de Romeinen bedachten een eigen variant op dit populaire gerecht: de pizza al taglio. Een lekker handzaam rechthoekig stuk plaatpizza, dat je heerlijk uit het vuistje kunt eten. Naast deze pizza al taglio vind je in Rome ook genoeg ‘gewone’ ronde pizza’s en de pizza bianca, een stuk pizza zonder tomatensaus dat vaak als tussendoortje verorberd wordt. Maar waar eet je nu de lekkerste pizza in Rome? We tippen de beste adresjes voor een pizza! foto’s: Sant’Isidoro Pizza e Bolle De lekkerste pizza bij Campo de’ Fiori Vlak bij Campo de’ Fiori zijn dit …
Lees meer »Wandel over de bruggen die de Tiber in Rome overspannen en overbrug meer dan tweeduizend jaar geschiedenis
Zou iemand ooit hebben gedacht: ik ga naar Rome om de bruggen van de stad te zien? Het is geen voor de hand liggende associatie, de Eeuwige Stad en haar bruggen. Kerken, pleinen, monumenten, musea, aquaducten misschien, maar bruggen? Toch zou je een wandeling langs de bruggen van Rome op je lijstje moeten zetten. Bezoekers van Parijs kunnen lyrisch worden over de bruggen over de Seine, maar als je even de tijd neemt, zie je dat Rome op dit punt meer te bieden heeft dan Parijs. Van bruggen die tweeduizend jaar teruggaan in de tijd tot architectonische hoogstandjes van hedendaagse …
Lees meer »De Via Appia – ‘de koningin der wegen’ van Rome naar Brindisi – op de Werelderfgoedlijst van Unesco
De regina viarum, de koningin der wegen, zo luidde de eretitel van de Via Appia ten tijde van het Romeinse rijk. Het was de belangrijkste weg van het Romeinse rijk, de weg ook die het meest tot de verbeelding sprak en spreekt. Sinds 27 juli 2024 staat de Via Appia op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is daarmee de zestigste Werelderfgoedsite in Italië (dat al koploper was als land met het grootste aantal Werelderfgoedsites ter wereld en dat ook blijft). Vanaf het Forum Romanum Het begin van de Via Appia ligt op het Forum Romanum, waar ook de andere grote …
Lees meer »Het kattenforum in Rome – kattenopvang tussen de Romeinse tempels aan Largo di Torre Argentina
In deze blog nemen we je mee naar het kattenforum in Rome, waar Romeinse straatkatten tussen de ruïnes van Romeinse tempels rondlopen – of slapen in de Romeinse zon. Dit forum aan Largo di Torre Argentina is een van de belangrijkste archeologische plekken van Rome. Veel mensen, zowel in Rome als ver daarbuiten, kennen het echter als het kattenforum, vanwege de kattenopvang die zich aan de zijkant van het gebied bevindt. Een stukje geschiedenis van het kattenforum De geschiedenis van het kattenforum gaat terug tot 1929, toen de opgravingen van de in 1926 ontdekte archeologische site voltooid waren. Katten in …
Lees meer »Bezoek de mooiste moderne kerken in Rome
Een paar dagen door Rome dwalen zonder een kerk binnen te lopen, is bijna ondenkbaar. Rome telt meer dan negenhonderd kerken, vaak architectonische hoogstandjes en ware schatkamers vol fresco’s, schilderingen, beelden en andere decoraties. Toch zijn er heel wat kerken die worden vergeten of simpelweg worden overgeslagen tijdens een stedentrip. Vooral de moderne kerken die eind vorige eeuw zijn gebouwd en die wat verder buiten het centrum liggen, zijn zelfs bij fervente Romeliefhebbers onbekend. Vijftig nieuwe kerken voor het jubeljaar 2000 Het Vaticaan wilde het jubeljaar 2000 vieren door maar liefst vijftig nieuwe kerken binnen de stadsgrenzen te bouwen. Een …
Lees meer »Pauselijke pracht en praal – de invloed van een paar pauselijke families op het aanzien van Rome
Een wandeling door Rome is een wervelwind van geschiedenis. Op bijna elk plein vechten kerken, palazzi en fonteinen om aandacht. Al deze monumenten samen vertellen de geschiedenis van de Eeuwige Stad, maar als je ze in detail bekijkt, onthullen ze ook veel over de invloed van verschillende pauselijke families op de stad. Aan het begin van de renaissance krijgt de ene na de andere invloedrijke familie een paus op de troon. Hun absolute macht begint zich steeds grootser in steen te uiten – uiteraard bekroond met het pauselijk wapen, zodat elke Romein wist aan welke paus dit nieuwe stukje grandeur …
Lees meer »De rozentuin in Rome – geniet van een zoet rozenbriesje op de Aventijn
Op de verjaardag van Rome, 21 april, opent de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, de poorten voor bezoekers. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs de meest schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken. De rozentuin ligt precies op de plek van het voormalige joodse kerkhof in Rome. Dit kun je nog steeds zien aan de vorm die de paden en de planten aannemen: ze vormen samen een menora, een zevenarmige kandelaar. De Roseto Comunale is een van de meest romantische plekken van de stad. Tot circa half juni wandel je er tussen de verliefde …
Lees meer »Bezoek de bunker van Mussolini in Villa Torlonia in Rome
De bunker die Benito Mussolini liet bouwen onder zijn huis in Rome, in het park Villa Torlonia, zou nooit gebruikt worden. Sinds 5 april 2024 kun je er weer een kijkje nemen. Je kunt een rondleiding reserveren om een beeld te krijgen van deze ondergrondse wereld, inclusief multimediapresentatie die er nog niet was toen wij de bunker in 2015 bezochten, onder leiding van de bevlogen gids Lorenzo Grassi. foto’s: Musei di Villa Torlonia & Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali Mussolini woonde van 1925 tot aan zijn arrestatie in juli 1943 in il Casino Nobile, het voornaamste pand van het Romeinse …
Lees meer »5x gezichtsbedrog in Rome – de kunst van trompe-l’oeil
Met kunst kun je mensen emotioneren, imponeren of ze een boodschap meegeven, maar een kunstwerk kan je ook voor de gek houden. Van trompe-l’oeileffecten die op magische wijze een geschilderd oppervlak driedimensionaal doen lijken tot afbeeldingen die een nieuwe vorm aannemen als je ze vanaf een bepaald punt bekijkt, schijnarchitectuur en illusies door middel van perspectief: er zijn ontzettend veel manieren om te spelen met ruimte en perspectief, waardoor je iets groter of anders kunt laten lijken dan het in werkelijkheid is en de toeschouwer aan zijn eigen ogen kunt laten twijfelen. We zetten je eerder al op het verkeerde …
Lees meer »De koepel van de Sant’Ignazio – gezichtsbedrog in Rome
Niet alles in Rome is zoals het lijkt.. De Romeinen zijn meesters in gezichtsbedrog. Er zijn verschillende plekken in Rome die je op het verkeerde been zetten, zoals de fraaie barokkerk Sant’Ignazio, genoemd naar de heilige Ignatius van Loyola, de oprichter van de Jezuïetenorde. Men begon met de bouw van de kerk in 1626, precies op de plek waar zestig jaar eerder de Santissima Annunziata was gebouwd. Deze kerk kon echter al snel niet genoeg plek bieden aan de almaar groeiende groep jezuïetenstudenten en moest dus uitgebreid of vervangen worden. Ambitieuze plannen Aangezien Ignatius van Loyola in 1622 heilig was …
Lees meer »In de voetsporen van Elsa Morante – plekken die aan haar herinneren in Rome
Elsa Morante (1912-1985) is een van de populairste schrijfsters van Italië. Voor auteurs als Elena Ferrante en Silvia Avallone is ze een groot voorbeeld. Haar verhalen zijn nog even relevant en haar schrijfstijl is nog even sprankelend als toen haar boeken voor het eerst werden gepubliceerd. foto: Wereldbibliotheek Binnen de Italiaanse literatuur neemt Elsa Morante een bijzondere plaats in. Ze was de eerste vrouw die de Premio Strega won, de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs, voor haar roman L’isola di Arturo (in het Nederlands vertaald als Het eiland van Arturo). Haar bekendste werk, La storia (in het Nederlands vertaald als De geschiedenis), …
Lees meer »Dolce Roma – de lekkerste bars, pasticceria’s en andere adresjes voor een (zoet) ontbijt in Rome
Italianen zijn niet zo van de uitgebreide ontbijttafel. De espresso en cornetto worden staand aan de bar weggewerkt, vaak in minder dan tien minuten. Nu kan dat in élke Romeinse koffiebar die je tijdens je stedentrip tegenkomt, maar als je écht iets bijzonders wil, dan zet je deze dolcissimi adresjes op je lijstje voor je ontbijt of koffiepauze. foto: Pasticceria Grué Le Levain Roma Hoe lekker de Italiaanse cornetti in elke Romeinse bar ook zijn, er gaat niets boven de croissants van Le Levain Roma. De eerste vestiging opende in 2014, aan de Via Luigi Santini 21-23 in Trastevere, en …
Lees meer »Museo della Forma Urbis & het Parco Archeologio del Celio – een nieuwe kijk op het oude Rome
Op een steenworp afstand van het Colosseum kun je sinds kort over een prachtige marmeren plattegrond van het oude Rome wandelen. In het nieuwe Museo della Forma Urbis stap je zo bijna letterlijk terug in de tijd. Ook buiten het museum komt de geschiedenis tot leven. In het Parco Archeologio del Celio wandel je tussen marmeren brokstukken door die je – als ze zouden kunnen praten – zo’n tweeduizend jaar mee terug in de tijd nemen. Ciao tutti’s Jesper neemt je mee naar dit unieke stukje stad dat sinds kort toegankelijk is voor publiek en dat je zeker op je …
Lees meer »Kies tijdens je stedentrip Rome voor een van deze mooie kloosterhotels
Rome heeft meerdere kloosters die zijn omgetoverd tot unieke hotels waar je in alle rust kunt verblijven. We tippen tien kloosterhotels in de Eeuwige Stad, in populaire wijken als Monti en Trastevere maar ook vlak bij het Colosseum, bij Station Termini en op de Monte Mario. foto’s: Kolbe Hotel Donna Camilla Savelli – Trastevere In de wijk Trastevere kun je in barokstijl overnachten bij Donna Camilla Savelli. Dit voormalige klooster werd ontworpen door niemand minder dan Francesco Borromini, die in Rome meerdere bouwwerken op zijn naam schreef, waaronder de San Carlo alle Quattro Fontane (op het kruispunt van de Via …
Lees meer »Nasoni – fonteintjes met gratis fris water in Rome
Naast de grootse monumenten als het Colosseum en het Pantheon vind je in Rome talloze fonteinen. Beroemd zijn onder meer Bernini’s Vierstromenfontein (op Piazza Navona), de Schildpaddenfontein (op Piazza Mattei) en natuurlijk de Trevifontein. Minder bekend is dat je in Rome overal nasoni aantreft, kleine drinkfonteintjes. Deze ‘neuzen’ danken hun naam aan de typische ijzeren tuit die uit de fontein steekt en die inderdaad wel wat weg heeft van een grote neus. Les je dorst bij een van de nasoni De nasoni zijn vooral handig om altijd je dorst te kunnen lessen. Je hoeft dus niet de hele dag met …
Lees meer »De beste tips voor een stedentrip Rome in het voorjaar
Rome is het hele jaar door een perfecte bestemming voor een stedentrip, maar een bezoek in het voorjaar biedt veel extra’s. Zo is het er al vroeg in het jaar lekker weer – in maart kun je vaak al lekker lunchen op een terrasje – en zijn de parken en tuinen in Rome in het voorjaar op hun mooist. De betoverende plekken die Rome zo uniek maken, komen nóg beter tot hun recht in het voorjaarszonnetje. In het park van Villa Borghese steken krokussen hun kopjes op, terwijl de fotogenieke gevels in Trastevere in april en mei schuilgaan onder uitbundige …
Lees meer »Domus Tiberiana – iconische ruïne op de Palatijn geeft zijn geheimen prijs
De Domus Tiberiana, het karakteristieke bouwwerk met de grote bogen dat vanaf de Palatijn uitkijkt over het Forum Romanum en de Via Sacra, werd meer dan een halve eeuw geleden gesloten voor publiek wegens instortingsgevaar. In het najaar van 2023 kwamen de restauratiewerkzaamheden tot een einde en opende de Domus Tiberiana de deuren voor het publiek. Willemijn was in Rome en bezocht deze gloednieuwe eeuwenoude bezienswaardigheid op de Palatijn. Een ongrijpbare ruïne ‘De façade met de grote bogen, het best bewaarde deel van de prachtige Domus Tiberiana, is uit duizenden herkenbaar. De reusachtige armen die een eeuwenlange geschiedenis dragen hebben …
Lees meer »Daal af in de mooiste catacomben van Rome
De catacomben van Rome bestaan uit een uitgestrekt netwerk van ondergrondse gangen. Ze werden vooral tijdens de eerste eeuwen van het christendom gebruikt als begraafplaatsen, buiten de stadsmuren en uit het zicht van de heersende macht. We nemen je in dit artikel mee naar negen catacomben in Rome, van de beroemde Catacombe di San Callisto tot de minder bekende Catacomba di Santa Tecla. Deze ondergrondse bezienswaardigheden zijn stuk voor stuk de moeite waard om tijdens een volgend bezoek aan Rome met eigen ogen te aanschouwen, maar we geven alvast een virtueel voorproefje! De eerste catacomben in Rome In Rome ontstonden …
Lees meer »Vierendertig manieren om dood te gaan – de lugubere fresco’s in de Santo Stefano Rotondo in Rome
Vlak achter het Colosseum – een van de drukst bezochte plekken van Rome – ligt een onbekende(re) bezienswaardigheid: de Santo Stefano Rotondo. Deze ronde, duistere kerk werd gesticht ter ere van de heilige Stefanus, de eerste martelaar van het christendom. Als je hier over de drempel stapt, moet je wel een sterke maag hebben en niet bang uitgevallen zijn, want op de muren van de kerk zie je fresco’s waarop in detail vreselijk gruwelijke martelscènes worden uitgebeeld… Een van de oudste christelijke kerken ter wereld De Santo Stefano Rotondo is een van de oudste christelijke kerken ter wereld die nog …
Lees meer »Bezoek de Piramide van Gaius Cestius – een echte piramide in hartje Rome
Wist je dat er in Rome een heuse piramide staat? Normaal gesproken kun je deze Romeinse piramide alleen van de buitenkant bewonderen, maar in oktober 2023 opent de piramide elke zondag de deuren. Tijdens een gratis rondleiding kun je dit unieke monument dan ook van binnen bekijken. Er zijn rondleidingen om 10.00, 11.00 en 12.00 uur, in groepen van maximaal vijfentwintig personen. Reserveren is verplicht en kan via de website van de Soprintendenza Speciale di Roma. Waarom staat er een piramide in Rome? Signor Volpetti, van de gelijknamige delicatessenzaak in de wijk Testaccio, vertelt Saskia alles over dit bijzondere monument. …
Lees meer »Ontdek Michelangelo’s meesterwerken in Rome
Ontdek Michelangelo’s mooiste meesterwerken in Rome! We nemen je mee naar een aantal bekende en onbekende(re) plekken in de Eeuwige Stad waar je in de voetsporen van deze Toscaanse kunstenaar treedt. Michelangelo – schilder, beeldhouwer en architect ‘The Creator made Italy from designs by Michelangelo,’ aldus Mark Twain. Een groot compliment voor een groot kunstenaar, die met name in Florence en Rome veel moois heeft nagelaten. Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni werd geboren op 6 maart 1475, in het Toscaanse Caprese (dat nu ook deels is vernoemd naar zijn beroemdste inwoner en als Caprese Michelangelo op de kaart staat). Hij …
Lees meer »Daal af naar de Area Sacra aan Largo Argentina – een heilig gebied in hartje Rome
Lange tijd mochten alleen katten langs de tempelresten van de Area Sacra aan Largo di Torre Argentina wandelen. Sinds juni kun je dit heilige gebied in hartje Rome – waar volgens de overlevering Julius Caesar werd vermoord – bezoeken. Jesper nam er een kijkje en neemt je mee naar deze unieke plek, waar de geschiedenis van het oude Rome zich voor je ontvouwt. Meer dan tweeduizend jaar terug in de tijd De Area Sacra aan Largo di Torre Argentina is een van de belangrijkste archeologische plekken van de stad. Hoewel het de afgelopen jaren vooral werd aangeduid als ‘het kattenforum’ …
Lees meer »Casa Bellonci – het huis van de initiatiefnemers van de Premio Strega in Rome
In een appartement in de Romeinse wijk Parioli werd in 1947 een belangrijk hoofdstuk van de Italiaanse literatuurgeschiedenis geschreven. Maria en Goffredo Bellonci bedachten er de Premio Strega, de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs die sinds dat jaar elk jaar wordt uitgereikt aan een Italiaanse auteur. De Fondazione Bellonci toverde het huis om tot een museum, dat je als liefhebber van Italiaanse literatuur zeker een keer zou moeten bezoeken. Ciao tutti’s Jesper nam er vlak voor de uitreiking van de Premio Strega 2023 een kijkje. Premio Strega – de belangrijkste literaire prijs van Italië Jesper: ‘Op de eerste donderdag van juli …
Lees meer »