Download gratis de Ciao tutti app!

Orgosolo – een dorp vol muurschilderingen

Dankzij de film Banditi a Orgosolo (Vittorio de Seta) is dit dorp op Sardinië beroemd en berucht. Inmiddels zijn de meeste bandieten met pensioen, maar saai is Orgosolo zeker niet. De prachtige murales, kleurrijke muurschilderingen, maken een wandeling door het dorp, niet ver van Nuoro, meer dan bijzonder.

Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (3) murales-Orgosolo-Sardinië

De eerste muurschildering van Orgosolo is gemaakt door een groep Milanese anarchisten in 1969. Al snel volgden er meer. Zowel de lokale bevolking als kunstenaars van buitenaf gebruikten de muren van Orgosolo als klankbord voor hun ideeën. De meeste murales gaan over sociale, historische of politieke thema’s. Er zijn inmiddels meer dan 150 verschillende muurschilderingen te zien in het dorp. We delen alvast een aantal van de murales:

Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (1) Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (2) Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (4) Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (5) Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (6) Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (7) Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (8) Elisa-Locci-murales-Orgosolo-Sardinië (9)Paolo-Bona-Orgosolo Paolo-Bona-Orgosolo-2 Paolo-Bona-Orgosolo-3 Paolo-Bona-Orgosolo-4met dank aan Paolo Bona en Elisa Locci voor de foto’s

Cortes Apertas
Ook de gastvrijheid van de Orgosolesi is hartverwarmend. Vooral tijdens Cortes Apertas, een festival waarbij verschillende dorpen letterlijk hun deuren openen, zullen de inwoners je enthousiast vertellen over hun eeuwenoude tradities. Van jong tot oud, iedereen is trots op Orgosolo – en ze laten je graag van de mooie dingen van hun dorp meegenieten!

Tussen september en december gaan de deuren in de streek Barbagia open. Letterlijk. Het festival Cortes Apertas trekt door het hele gebied en ieder weekend is er een ander dorp aan de beurt. Een explosie van eten, drinken, kunst, handwerk en muziek. Het doel? De tradities van de dorpen uit deze streek vieren en laten zien aan de rest van de wereld. Als je in deze periode op Sardinië bent, mag je dit festival eigenlijk niet missen. Porcheddu op het plein, pane carasau uit de steenoven, handwerk van oude dametjes… Het is een geweldig feest!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.