Download gratis de Ciao tutti app!

Caltagirone – kleurrijk keramiek en een duizelingwekkende trap

Kleurrijke tegeltjes, robuuste hoofden en andere voorwerpen van keramiek – dat is wat je ziet zodra je een voet in Caltagirone zet. Nagenoeg alle gebouwen in het historische centrum van dit Siciliaanse stadje zijn versierd met majolica-tegeltjes en beelden of andere kleurrijke details van keramiek.

Caltagirone-Sicilië-keramiek (1a) Caltagirone-Sicilië-keramiek (1b) Caltagirone-Sicilië-keramiek (2)

De keramiekkunst is nauw verbonden met Caltagirone. De naam van het stadje is er zelfs direct van afgeleid. Caltagirone is een verbastering van het Arabische Qal’at Ghiran, dat grofweg ‘Kasteel van de Vazen’ betekent. Al tijdens de overheersing van de Arabieren maakten de bewoners hier kleurrijke keramieken voorwerpen, iets waar ze nog altijd bedreven in zijn.

Bezoek het lokale Museo della Ceramica, met keramieken voorwerpen van de tijd dat Sicilië nog toebehoorde aan Magna Grecia (Groot Griekenland) tot nu en wandel door de groene tuinen van het stadje, eveneens opgefleurd door keramiek. Strijk daarna neer voor de lunch bij Il Pozzo dei Desideri (Via Gravina 7) of Il Locandiere (Via Luigi Sturzo 55-59), zodat je genoeg energie hebt voor het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Caltagirone.

Caltagirone-SicilieCaltagirone-Sicilië-keramiek-museumCaltagirone-Sicilië-keramiek (7) Caltagirone-Sicilië-keramiek (5)

Kleurrijke traptreden
Het keramieken kunststuk dat het meest in het oog springt is de 142 treden tellende Scalinata di Santa Maria del Monte, waar men in 1606 aan begon te bouwen om de lager en hoger gelegen gedeelten van Caltagirone met elkaar te verbinden. Het duurde tot 1884 voor de trap van grijze lavasteen klaar was.

Caltagirone-Sicilië-trap (3)

Pas in 1954 werden de kleurrijke keramieken tegeltjes toegevoegd, allemaal verzameld door Antonio Ragona. De originele tegeltjes zijn van alle tijden, maar komen allemaal uit Caltagirone. Hier werden ze van de tiende tot de twintigste eeuw gemaakt, zonder te weten dat de meer dan 130 meter lange trap ermee bekleed zou worden.

Caltagirone-Sicilië-trap (8) Caltagirone-Sicilië-trap (2) Caltagirone-Sicilië-trap (9) Caltagirone-Sicilië-trap (7) Caltagirone-Sicilië-trap (4) Caltagirone-Sicilië-trap (6) Caltagirone-Sicilië-trap (1)

Tijdens de laatste twee weken van mei is de trap het decor van de zogenaamde Infiorata, een bloemenfeest waarbij de trappen worden bedolven onder een enorme hoeveelheid bloemen die samen een mooi patroon vormen.

Illuminata – duizenden lichtjes
Op 24 en 25 juli wordt de trap ter ere van het feest van San Giacomo, de patroonheilige van Caltagirone, zodra het donker wordt sfeervol verlicht door 4000 coppi, kaarsjes, die eveneens samen een bijzonder patroon vormen in de donkere nacht (want alle andere verlichting is uit). Ook tijdens Ferragosto is er zo’n zogenaamde Illuminata en flakkeren er ’s nachts duizenden kaarsjes. Het is dan echt net alsof je in een sprookje bent beland.

Caltagirone-Sicilië-trap-lichtjes-Illuminata

Deze traditie wordt al gevierd vanaf het einde van de achttiende eeuw, toen architect Bonaiuto peinsde over een lichtvoorstelling op de beroemde trap. Het was echter een monnik die het project echt wist te realiseren. Meer dan veertig jaar zorgde hij voor een lichtspektakel dat de hele trap innam.

Nog steeds is er slechts één persoon verantwoordelijk voor de compositie. Alle inwoners krijgen een kandelaar die ze op een bepaalde plek neer moeten zetten. Dit gebeurt in stilte, waarna om half tien ’s avonds alle lichtjes tegelijkertijd worden ontstoken, eveneens in stilte. Kippenvel als je ineens al die lichtjes ziet oplaaien…

Tip! Bezoek naast Caltagirone ook Piazza Armerina, met een schitterende Romeinse villa vol mozaïeken.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Wat prachtig! En hoe mooi zal het zijn met al die lichtjes!
    Komt op mijn lijstje :)!

  2. Bella.La conosco bene. Ik studeerde daar in mijn middelbare-school-tijden (Liceo).
    Ben je ook in het naast gelegen dorp Grammichele geweest? De piazza is een mooi architectuur highlight: is in een vorm van een zeshoek gebouwd (in 1693,tegen de aarbevingen) en het idee kwam van een monnik die Palmanova had gezien. Misschien een tip voor de volgende keer 😉
    Ciao

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *