Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het ondergrondse Narni & een bijzonder pelgrimspad in het groen

Narni is een ideale uitvalsbasis als je niet alleen van de stad wil genieten, maar ook de natuur in wil gaan. Een stadsbezoekje is prima te combineren met de mooie bosrijke omgeving – of met een stukje van Franciscus’ prachtige pelgrimspad.

Inge ging voor Ciao tutti op pad in Narni. Meteen na aankomst in dit kleine stadje in het hart van Umbrië daalde ze af naar het ondergrondse Narni.

Inge: ‘Het reeds blootgelegde ondergrondse gedeelte van Narni toont onder meer het klooster Santa Maggiore, precies onder de huidige San Domenico, uit 1303. Het klooster was belangrijk voor heel Umbrië, omdat het onderdak bood aan pausen en kardinalen wanneer die tijdens hun reizen door Umbrië trokken.

Toen Narni in 1860 overgedragen werd van de pauselijke naar de Italiaanse staat, werd het klooster erg verwaarloosd. Bovendien raakte het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.

In 1979 werd de toegang tot het klooster ontdekt door de Gruppo Speologico UTEC, die langzamerhand steeds meer ondergrondse ruimtes blootlegden. Zo werden er ook delen van een Byzantijns mozaïek uit de zesde eeuw gevonden, ver onder de levendige straatjes van Narni. In 1994 werden de ondergrondse ruimtes voor het publiek opengesteld, mede dankzij de vele vrijwilligers die bezoekers mee op pad nemen.

Bepaalde delen van het klooster zijn goed herkenbaar, zoals de kapel uit de dertiende eeuw, die je meteen bij binnenkomst ziet. Helaas zijn de fresco’s deels verwoest, door het water dat lange tijd vrij naar binnen kon sijpelen.

Een andere ruimte achter de kapel is ontdekt door het uitgraven van een rotspartij. Hierdoor denkt men dat de kerk waarschijnlijk in een soort natuurlijke grot lag. In deze ruimte is een Romeins meetinstrument te zien, de zogenaamde groma, dat in de oudheid door landmeters werd gebruikt om bijvoorbeeld wegen te maken, militaire kampen aan te leggen en aquaducten te bouwen. Deze en andere tentoongestelde instrumenten zijn ook gebruikt bij de bouw van het aquaduct Formina di Narni, dat dateert uit de eerste eeuw na Christus.

Wil je ook afdalen in ondergronds Narni? Op de website van Narni Sotterranea vind je alle details.

Lunch bij Villa Montiello
Na het bezoek aan ondergronds Narni rijden we naar het oosten van het stadje, waar we worden verwelkomd bij Villa Montiello, een prachtig landgoed dat oorspronkelijk werd aangelegd als zomerhuis voor de familie Valli.

De villa is nog steeds eigendom van deze familie en is tegenwoordig in gebruik als bed & breakfast. Je kunt er ook terecht voor ceremonies, evenementen, fotoshoots en filmopnames. Wij ploffen neer op een schommelbankje in de tuin voor een heerlijke pranzo – met allerlei lekkers van het Umbrische land.

Het pelgrimspad van Franciscus
Na de lunch en een korte siësta lopen we vanuit de tuin van de villa een steile boshelling op. We beginnen aan een deel van het pelgrimspad van Franciscus van Assisi. De weg van Franciscus is in totaal maar liefst tweehonderdzeventig kilometer lang, maar gelukkig is de route opgedeeld in allerlei kortere routes, zodat je ook delen van het pad kunt lopen.

Ook de route die wij lopen is eigenlijk langer, maar door de hitte krijgen we van onze gids een aangepaste versie met een aantal mooie uitzichten en bijzondere spreuken. Ook krijgen we de kans kapelletjes te zien, die zo afgelegen liggen dat het lijkt alsof ze niet meer in gebruik zijn. Eenmaal binnen zien we er echter prachtige witte strikken aan de banken hangen; later die dag zal er een huwelijk plaats vinden.

Voor de andere delen van deze bijzondere pelgrimstocht, die gebaseerd is op het respect voor de natuur, kunst, geschiedenis en tradities, komen we graag nog eens terug, want dit stukje pelgrimspad is echt een bijzonder mooie ervaring.’

Ben je op zoek naar meer informatie over Umbrië of wil je breder oriënteren op een Italië-vakantie, neem dan een kijkje op Italievakantie.nl. Deze website is onderdeel van Jouw-vakantie.nl en plaatst dagelijks een zo goed en actueel mogelijk aanbod op deze website.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *