Home » Reizen door Italië » Puglia » Santa Maria di Leuca – het einde van Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Santa Maria di Leuca – het einde van Italië

Wees gerust, wij zijn nog lang niet uitgekeken op Italië, maar in Puglia stonden we wel even aan het einde van Italië. Een bijzondere plek, het uiteinde van de laars, waar we jullie graag heel even mee naartoe nemen – om dan later vandaag weer 100% in Italië te duiken!

Daar stonden we dan, op het meest zuidelijke puntje van het Italiaanse vasteland: Santa Maria di Leuca, waar de Adriatische en de Ionische Zee vrolijk in elkaar over stromen. Het stadje Leuca komt al voor in Vergilius’ verhalen over Aeneas, in Horatius’ gedichten – en er wordt zelfs gezegd dat Petrus hier zou hebben geslapen tijdens zijn reis naar Rome. Toen Petrus langs de Tempel van Minerva liep, hoog boven de zee, zou deze van het ene op het andere moment zijn ingestort. Later werd op de plek van de tempel een grote kerk gebouwd, de basilica De Finibus Terrae.

Santa-Maria-Leuca-luchtfoto

In deze kerk wordt een prachtig Mariabeeld bewaard, dat elk jaar op 14 augustus naar buiten wordt gedragen, om een nacht door te brengen in een andere kerk. Daarna, op 15 augustus, Ferragosto, wordt Maria naar de haven gedragen en per boot naar de haven van San Gregorio – en terug – gevaren. Pas als Maria weer veilig in Santa Maria di Leuca is, is het tijd voor vuurwerk en feest.

Gelukkig is het stadje ook buiten deze hoogtijdagen levendig, al maakt uitkijken vanaf Italiës einde wel een beetje melancholiek. Gelukkig zagen we dat de traditie om een slotje als symbool van liefde achter te laten ook tot in het meest zuidelijke puntje is doorgedrongen – een blik op dit tafereel en je voelt die amore eterno voor Italië weer door je aderen kolken. We gaan snel op weg, dat heerlijke land weer in!

Santa-Maria-Leuca

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *