Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Peschiera del Garda – Venetiaans vestingstadje aan het Gardameer

Peschiera del Garda is een schilderachtig vestingstadje, aan de zuidelijkste punt van het Gardameer. Het heeft een rijke geschiedenis, maar ook veel bars, winkels en restaurants.

Hierdoor is Peschiera bij uitstek geschikt om tijdens je vakantie aan het Gardameer heerlijk te slenteren, cultuur te snuiven, te winkelen en lekker te eten.

Willemijn bezocht Peschiera tijdens haar vakantie bij Camping Bella Italia en deelt een aantal tips voor dit Venetiaanse vestingstadje aan het Gardameer.

Porta Verona en Porta Brescia

Willemijn: ‘Peschiera del Garda wordt omringd door het water van de Mincio. Het stroomt verdeeld over vier kanalen door het historisch centrum, met twee bruggen die Peschiera verbinden met het vasteland.

Er zijn ook twee toegangspoorten, die je het vestingstadje binnenleiden: de Porta Verona, te herkennen aan de Venetiaanse leeuw, en de Porta Brescia. Meestal begint een dagje Peschiera bij deze laatste stadspoort, aangezien je gemakkelijk je auto kwijt kunt op de grote parkeerplaats bij deze poort.

Nog voordat je de poort door bent, komt het verleden je al tegemoet. Vanwege de strategische ligging is Peschiera del Garda in de loop van haar geschiedenis steeds onderworpen geweest aan verschillende overheersers. De sporen van dit rijke verleden zijn nog altijd zichtbaar en maken van het stadje een klein openluchtmuseum.

Van het oude Rome tot de Venetiaanse Republiek

De ontstaansgeschiedenis van Peschiera del Garda gaat ver terug. Al in de eerste eeuw voor Christus werd er door de Romeinen op deze plek een fort gebouwd dat de naam Arilica kreeg (de inwoners van Peschiera worden daarom tot op de dag van vandaag Arilicensi genoemd).

In de middeleeuwen nam men het fort weer in gebruik en bouwde men een nieuwe vesting boven op de Romeinse fundamenten. In de daaropvolgende eeuwen begon de heerschappij van de Republiek Venetië. Het fort werd toen verder versterkt met vijf bastions op de top.

De vestingwerken van Peschiera del Garda staan tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van Unesco, als onderdeel van een groter complex van Venetiaanse verdedigingswerken uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Je kunt samen met een gids door het Venetiaanse fort wandelen of zelfstandig op pad gaan met een audiotour die verkrijgbaar is bij het infopunt. Om een goed idee te krijgen van de grootsheid van het fort, kun je ook de verschillende bastions beklimmen.

Bezoek de Chiesa di San Martino

Grote, imposante kathedralen kom je niet tegen in Peschiera, maar de Chiesa di San Martino, de parochiekerk van Peschiera aan het Piazza Ferdinando di Savoia (voorheen het Piazza d’Armi), is zeker een bezoekje waard. Naast de kerk zijn Romeinse overblijfselen uit de eerste tot de vierde eeuw na Christus te zien.

De vijf bogen van de Ponte dei Voltoni

Een van de iconen van Peschiera del Garda is de Ponte dei Voltoni. Deze brug over het Canale di Mezzo werd gebouwd in 1556 en is te herkennen aan de vijf bogen.

De brug speelt een belangrijke rol tijdens het Festa di San Martino, het traditionele feestweekend begin november, ter ere van de patroonheilige van Peschiera del Garda. Vanaf de brug wordt dan het Incendio dei Voltoni ontstoken, een prachtige vuurwerkshow.

Zomerse evenementen in Peschiera del Garda

In de zomermaanden valt er ook van alles te beleven in Peschiera del Garda. Zo worden in juli altijd de Antichi Giochi sul Canale of waterspelen gehouden, een driedaags feest op het water van het Canale di Mezzo.

De deelnemers wagen zich in een soort Italiaanse variant van Te land, ter zee en in de lucht aan de vreemdste races, uitdagingen en wedstrijden op het water.

Naar de markt in Peschiera del Garda

Elke maandag kun je in het historisch centrum van Peschiera lekker over de markt slenteren, tot een uur of één.

Natuurlijk is het ook een must om in Peschiera te flaneren over de boulevards aan de oevers van het meer, de Lungolago Mazzini en de Lungolago Garibaldi. Een ijsje mag daarbij niet ontbreken! De lekkerste haal je bij La Gelateria Homemade (Via Rocca 4) of La Romana (Piazza San Marco 9).

De lekkerste adresjes van Peschiera del Garda

Op een zwoele zomeravond gaat er niets boven een diner aan het meer. Peschiera del Garda is, zeker in de zomermaanden, een levendig en drukbezocht stadje met een overvloed aan keuze als het om restaurants gaat. Om je op weg te helpen, delen we graag onze favorieten.

Genieten van lokale specialiteiten en de beste streekgerechten (zoals verse vis uit het Gardameer) doen wij het liefst bij L’Osteria dei Dolci (Via Mantova 117), een charmante osteria met vriendelijk personeel en een sfeervolle tuin.

Voor de beste pizza’s in overheerlijke varianten kun je terecht bij La Plume (Via Risorgimento 1C), waar ze niet zomaar pizza maar pizza DOC serveren.

DOC kennen we als keurmerk van Italiaanse wijn. Het staat voor Denominazione di Origine Controllata en betekent in dit geval: de meest authentieke, traditionele pizza die je maar kunt krijgen, bereid volgens Napolitaans recept.

La Plume heeft ook een ruime keuze aan pasta’s, vlees- en visgerechten en een speciaal menu voor de kleintjes. Plus een prachtig uitzicht over het Gardameer!

foto’s: La Plume

Sommige avonden vragen om een eenvoudig, traditioneel en ongedwongen familierestaurant als Osteria Le Spine (Via Vecchio Mulino 1). Op de menukaart geen pizza maar wel heerlijke lokale specialiteiten van topkwaliteit. Er is veel keuze, maar dit restaurant staat bekend om zijn overheerlijke risotto’s.’

Schuif aan bij Raffilù voor verse vis

Van Karlijn, de eigenaresse van Alberto Pozzetto in Amsterdam, kregen we nog een fijne culinaire tip voor Peschiera del Garda: Raffilù – Grandi Pesci ed Altro aan het Piazza Ferdinando di Savoia 5.

Op de kaart heel veel verse vis, maar ook smakelijke pasta’s en ander lekkers. Die staat voor de volgende keer zeker op ons lijstje, maar we willen jullie dit adresje niet onthouden.

Tips voor de omgeving van Peschiera del Garda

Vlak bij Peschiera del Garda vind je attractiepark Gardaland, met het Legoland Water Park. Een aanrader is daarnaast Gardaland Sea Life, met meer dan vijfduizend kleurrijke vissen en andere bewoners van de zee.

foto’s: Legoland Water Park

Zelf genieten van het water kan bij Parco Acquatico Cavour in Valeggio sul Mincio. Liever wat ingetogener vertier? Dan mag je de prachtige tuinen van het Parco Giardino Sigurtà niet overslaan.

Breng zeker ook een bezoek aan Borghetto sul Mincio, een van de mooiste dorpjes van Italië. Je kunt er vanuit Peschiera del Garda ook op de fiets naartoe, over het speciale fietspad dat langs de rivier de Mincio voert.

Tot slot kun je vanuit Peschiera del Garda een mooie wandeling maken (circa drie kilometer) naar het Santuario Madonna del Frassino.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Brenda van Well

    Zijn jullie dit jaar nog naar La Plume geweest?
    Lees veel negatieve reviews op Trivago

  2. Si, dit voorjaar nog. Trivago gebruiken wij nooit, maar de recensies op Tripadvisor zijn ook overwegend positief zie ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *