Ga op pad met onze City Walks!

Gallipoli – ‘mooie stad’ aan zee

De Grieken wisten het al, toen ze de naam voor dit plaatsje verzonnen. Ze noemden dit havenstadje kalé pólis, mooie stad. De Italianen verbasterden de naam tot Gallipoli, maar de schoonheid van het stadje bleef behouden.

Gallipoli (2)

Ook nu nog word je betoverd door de aanblik van de stad die de zee lijkt te kussen. Vooral in het haventje is de sfeer bijzonder, met gekleurde vissersbootjes.

Gallipoli (11) Gallipoli (11b) Gallipoli (11c)

Een warm welkom krijgen we van twee oude vissers, die op een bankje genieten van de zon en aan iedereen die het maar wil horen vertellen dat ze al dik 85 zijn. ‘Maar we gaan nog altijd elke dag uit vissen, hoor!’

Gallipoli (4)

Dat geloven we graag, ze blaken van gezondheid en lachen ons continu tandeloos toe als we hen op de foto zetten. Op hun advies laten we de haven even voor wat hij is en slenteren we ook door de straten van het centrum, waar de zee nooit ver weg is.

We stuiten er op nog een vriendelijk oud mannetje, die zijn Ape heeft volgeladen met verse groente. We kunnen niet voorbij zonder een praatje – en een kleine proeverij, waarbij hij een bijzondere soort komkommer voor ons in plakjes snijdt.

Gallipoli (5) Gallipoli (6)

Hij wijst ons de weg naar een ijssalon waar ze volgens hem het lekkerste ricotta-ijs met vijgen en karamel maken. Dat laten we ons geen twee keer zeggen en met een inderdaad goddelijke gelato in de hand slenteren we door de achterafstraatjes van Gallipoli.

Gallipoli (1) Gallipoli (7) Gallipoli (8) Gallipoli (9) Gallipoli (10)

We stuiten op heel wat mooie doorkijkjes en details, maar beseffen dat vooral de mensen hier hun stad mooi maken en de naam Gallipoli eer aan doen. Dankzij hen heeft deze ‘mooie stad’ een bijzonder plekje in ons hart veroverd. Hopelijk tovert de herinnering aan deze ontmoetingen over een jaar of vijftig nog steeds een glimlach op ons gezicht, net als bij de mannetjes die bij vertrek nog altijd tevreden uitkijken over het water. Mooi!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Franca Schraven

    Goh, die twee oude mannen waren afgelopen maandag nog te zien bij Arte tv. Ze poseren inderdaad graag, want toen ze in de Salone aan het filmen waren ( laatste barbiershop in Gallipoli ), kwamen ze ook maar eens binnenwippen. Een van de mannen vlecht nog met riet de typische zuid-Italiaanse visfuiken.

  2. Dat hoorden we Franca, erg leuk toeval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *