Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Gallipoli – ‘mooie stad’ aan zee

De Grieken wisten het al, toen ze de naam voor dit plaatsje verzonnen. Ze noemden dit havenstadje kalé pólis, mooie stad. De Italianen verbasterden de naam tot Gallipoli, maar de schoonheid van het stadje bleef behouden.

Gallipoli (2)

Ook nu nog word je betoverd door de aanblik van de stad die de zee lijkt te kussen. Vooral in het haventje is de sfeer bijzonder, met gekleurde vissersbootjes.

Gallipoli (11b)

Een warm welkom krijgen we van twee oude vissers, die op een bankje genieten van de zon en aan iedereen die het maar wil horen vertellen dat ze al dik 85 zijn. ‘Maar we gaan nog altijd elke dag uit vissen, hoor!’

Gallipoli (4)

Dat geloven we graag, ze blaken van gezondheid en lachen ons continu tandeloos toe als we hen op de foto zetten. Op hun advies laten we de haven even voor wat hij is en slenteren we ook door de straten van het centrum, waar de zee nooit ver weg is.

We stuiten er op nog een vriendelijk oud mannetje, die zijn Ape heeft volgeladen met verse groente. We kunnen niet voorbij zonder een praatje – en een kleine proeverij, waarbij hij een bijzondere soort komkommer voor ons in plakjes snijdt.

Gallipoli (5) Gallipoli (6)

Hij wijst ons de weg naar een ijssalon waar ze volgens hem het lekkerste ricotta-ijs met vijgen en karamel maken. Dat laten we ons geen twee keer zeggen en met een inderdaad goddelijke gelato in de hand slenteren we door de achterafstraatjes van Gallipoli.

Gallipoli (1) Gallipoli (7) Gallipoli (8) Gallipoli (9) Gallipoli (10)

We stuiten op heel wat mooie doorkijkjes en details, maar beseffen dat vooral de mensen hier hun stad mooi maken en de naam Gallipoli eer aan doen. Dankzij hen heeft deze ‘mooie stad’ een bijzonder plekje in ons hart veroverd. Hopelijk tovert de herinnering aan deze ontmoetingen over een jaar of vijftig nog steeds een glimlach op ons gezicht, net als bij de mannetjes die bij vertrek nog altijd tevreden uitkijken over het water. Mooi!

Tenuta Monticelli
Even buiten Gallipoli schittert Tenuta Monticelli Bio Relais, omringd door meer dan zes hectare olijfboomgaard waarin meer dan 450 eeuwenoude olijfbomen prijken.

Het oude landhuis is met de grootste zorg gerestaureerd en omgetoverd tot een heerlijk en stijlvol vakantieverblijf, met negen kamers die elk een eigen terras of balkon hebben. Een van de kamers heeft buiten zelfs een eigen bubbelbad!

Een aantal oude details is bewaard gebleven, zoals de oude plafondgewelven, en dat gaat prachtig samen met het minimalistische interieur.

Elke ochtend wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd, met veel verse lokale producten. Of je nu houdt van zoet en kiest voor een pasticciotto of een stukje vers gebakken crostata of liever kiest voor verschillende soorten kaas van een van de kaasboerderijen in de buurt, je begint je dag hier altijd goed.

Bij thuiskomst na een dagje sightseeing of strand staan er dorstlessende drankjes en vers fruit klaar. Een keer per week wordt er ook een proeverij met lokale lekkernijen georganiseerd, of een uitgebreide barbecue met verse vis – natuurlijk vergezeld van de eigen gemaakte biologische olijfolie én van een mooi glas van de lokale wijnboer.

Vanaf Tenuta Monticelli kijk je uit over de blauwer dan blauwe Baia di Punta Pizzo, net ten zuiden van Gallipoli. De Ionische kust biedt heerlijke zandstranden (Punta della Suina, Lido Pizzo, Marina di Mancaversa, Torre Suda, Torre San Giovanni, Pescoluse, Torre Lapillo, Porto Cesareo, Punta Prosciutto), terwijl je aan de Adriatische kust meer rots- en kiezelstranden vindt (bij onder meer Otranto, Castro Marina, Santa Cesarea).

Al het moois van de Salento bezoek je vanaf Tenuta Monticelli, met o.a. Porto Cesareo (30 kilometer), Santa Maria di Leuca en Otranto (beide ca. 40 kilometer) en Lecce (36 kilometer). Het dichtstbijzijnde vliegveld is Brindisi (80 kilometer).

Ook logeren bij Tenuta Monticelli? Op de website van Charminly vind je alle details voor een heerlijk verblijf bij dit gouden adresje in de Salento.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Franca Schraven

    Goh, die twee oude mannen waren afgelopen maandag nog te zien bij Arte tv. Ze poseren inderdaad graag, want toen ze in de Salone aan het filmen waren ( laatste barbiershop in Gallipoli ), kwamen ze ook maar eens binnenwippen. Een van de mannen vlecht nog met riet de typische zuid-Italiaanse visfuiken.

  2. Dat hoorden we Franca, erg leuk toeval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *