Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Taormina – kleurrijk terras aan zee aan de oostkust van Sicilië

Taormina, de parel aan de Ionische Zee – zo luidt een van de vele bijnamen van dit gezellige stadje. Het wordt door veel Sicilianen gezien als een van de mooiste plekken op hun eiland, hetgeen onder andere te danken is aan de schitterende ligging, als een terras dat uitkijkt over zee.

De Franse schrijver Guy de Maupassant zou zelfs gezegd hebben dat je, als je slechts één dag op Sicilië kan verblijven, je dan in elk geval een bezoek aan Taormina zou moeten brengen. Vooral in het voor- en najaar, als het er nog niet al te druk en te heet is, is Taormina een heerlijke plek, zeker als je onze tips opvolgt.

Porta Messina & Palazzo Corvaja

Begin je kennismaking met Taormina bij de Porta Messina, de toegangspoort tot de stad, die je via de Corso Umberto I naar het Palazzo Corvaja leidt, op de plek van het vroegere Romeinse forum.

In het palazzo vind je het Museo Siciliano di Arte e Tradizioni Popolari, dat je laat kennismaken met de meest uiteenlopende Siciliaanse tradities. Je vindt er bijvoorbeeld pupi (de typisch Siciliaanse marionetten), carretti (kleurrijke boerenkarren), schilderijen, kerststallen en ex-voto’s.

Palazzo-Corvaja-Taormina-2 Palazzo-Corvaja-Taormina-3 (1) Palazzo-Corvaja-Taormina-3 (2) Palazzo-Corvaja-Taormina-3 (3) Palazzo-Corvaja-Taormina-3 (4)

Naast het Palazzo Corvaja prijkt de barokke Santa Caterina d’Alessandria d’Egitto. Het portaal is opgetrokken uit het lokale rode marmer. Achter de kerk zie je de restanten van het Odeon, een klein juweeltje in romaanse stijl waar vroeger concerten en theaterstukken werden opgevoerd.

Vlak bij de Porta Messina vind je ook het Museo Archeologico van Taormina, in het Palazzo della Badia Vecchia. Hier duik je in het Griekse en Romeinse verleden van de stad.

Palazzo-Corvaja-Taormina

Het Teatro Antico in Taormina

Veel groter dan het Odeon is het Teatro Antico, het oude theater, het bekendste monument van Taormina, met een adembenemend uitzicht op zowel de Etna als de zee. Na het theater in Syracuse is dit het grootste theater van heel Sicilië, met een tribune die een diameter van precies honderdnegen meter heeft.

Het theater werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus. In sommige treden zie je nog altijd de naam Filistide gekerfd staan, de naam van de vrouw van degene die het theater zou hebben laten bouwen. Het theater werd in de Romeinse tijd, in de tweede eeuw na Christus, grotendeels opnieuw opgebouwd.

Het is nog altijd in gebruik, met elk jaar weer prachtige voorstellingen die van juni tot en met oktober worden opgevoerd. Maar wat er zich ook voor moois afspeelt op het toneel, je blik wordt ook steeds naar het adembenemende panorama getrokken, een eeuwigdurend schouwspel dat nooit verveelt…

In juni is Taormina het toneel van het Taormina Film Festival, met een bijzondere selectie nieuwe films die worden vertoond in het Teatro Antico.

Corso Umberto I en Piazza IX Aprile

Wandel terug naar de Corso Umberto I en vervolg je weg over deze hoofdstraat van Taormina, met veel winkels en culinaire adresjes. Een aanrader is de pasticceria van Roberto Chemi, il mago dei cannoli, met heerlijke cannoli maar ook noga en amandelkoekjes om van te watertanden.

Halverwege de Corso vind je Piazza IX Aprile, de salotto, huiskamer, van Taormina. Caffè Wunderbar serveert hier al meer dan een eeuw lang caffè en cocktails, aan beroemde en minder beroemde gasten van over de hele wereld. Houd er wel rekening mee dat je drankje duurder is als je op het terras plaatsneemt – al maakt het uitzicht dit eerlijk gezegd helemaal goed.

foto’s: Caffè Wunderbar

Aan het Piazza IX Aprile vind je ook de kerk San Giuseppe en de Torre di Mezzo, die ook wel Torre dell’Orologio wordt genoemd. Deze toren is gebouwd in de twaalfde eeuw, werd door de Fransen verwoest in 1676 en daarna weer steen voor steen opnieuw opgebouwd, waarna de klok werd toegevoegd.

Taormina-cactusfruit

Duomo di Taormina

De Corso Umberto I leidt je langs het Palazzo Ciampoli naar de Duomo, gewijd aan San Nicolò. De kerk heeft dankzij de kantelen wel iets weg van een kasteel. Heel anders dan de barokkerken die je in het oosten van Sicilië veel aantreft, maar deze Duomo overleefde de aardbeving die hier in 1693 plaatsvond dan ook en bleef overeind.

Op het pleintje voor de kerk staat een bijzondere fontein, met een gekroonde centaur die een wereldbol en een scepter in haar handen houdt en vier paarden die water uit hun mond laten stromen.

Naast de Duomo leidt een trap naar het Piazza San Domenico, vernoemd naar de barokkerk die hier stond maar die tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas met de grond gelijk is gemaakt. De klokkentoren staat wel nog overeind, net als het klooster, waarin nu een hotel is gevestigd.

In het Palazzo Duchi di Santo Stefano (vlak bij de Duomo) huist de Fondazione Giuseppe Mazzullo, met zowel in als om het palazzo verschillende werken van deze Siciliaanse beeldhouwer.

Strijk neer op een terrasje of bestel een granita (schaafijs) en geniet van de sfeer op dit piazzetta, pleintje.

Prachtig panorama in de Villa Comunale

Voor een schitterend uitzicht op de kust en de Etna, wandel je door het park Villa Comunale. Tot 1922 was dit park privébezit, als de tuin van Lady Florence Trevelyan, een Britse adellijke dame die hier woonde en er een typisch Engelse tuin aan liet leggen, met zeldzame planten en Moors aandoende torens en andere creaties.

Tongstrelend Taormina

Voor ’s avonds is Granduca (Corso Umberto I 172) een aanrader. Geniet van de lekkere visgerechten en tafel lekker lang na met grandioos uitzicht…

Bij Porta Catania, aan een klein, bijna verborgen, pleintje wandelen we per toeval langs het authentieke Osteria Rosso di Vino. Het menu wisselt bijna dagelijks, met als basis steeds de verse visvangst van die dag.

De uitgebreide wijnkeuze is er altijd, met een ruime keuze aan Siciliaanse wijnen, allemaal per glas. Wij waren eigenlijk van plan alleen een pasta te bestellen, maar bij de smakelijke beschrijving van de antipasti, voorgerechten, zitten we zo te watertanden, dat we ook de in krokant beslag gefrituurde ansjovis en de tonijnrolletjes op kleurrijke caponata bestellen. Gewoonweg goddelijk!

Ook de paccheri con ragù di pesce, zucchini e pomodorini (pasta met vissaus, courgette en tomaatjes) en de linguine con funghi dell’Etna con tartara di tonno (met paddenstoelen van de Etna en tonijntartaar) zijn da leccarsi i baffi, om je vingers (letterlijk: snor) bij af te likken!

Isola Bella – het mooie eiland voor de kust van Taormina

Dit ‘mooie eiland’ voor de kust van Taormina is een beschermd natuurgebied. Vanuit Taormina neem je vanaf de Via Pirandello, net even buiten de Porta Messina, het voetpad dat je naar de ingang van het natuurgebied brengt.

Als je wil, kun je ook met de funivia, kabelbaan, naar beneden, naar Lido Mazzarò, het strand bij Taormina. Na een ritje van twee minuten sta je met je voeten in zee.

Als het water laag staat, kun je zo vanaf het strand aan de voet van Taormina oversteken naar het eiland – waar wederom een klein strandje wacht. Bellissima!

Drie tips in de buurt van Taormina

Even ten zuiden van Taormina ligt Giardini-Naxos. Het stadje dankt het eerste deel van zijn naam, Giardini, aan de uitgestrekte sinaasappel- en citroenboomgaarden die je in de omgeving vindt. Naxos zou de allereerste Griekse kolonie op Sicilië zijn geweest. In het Museo Archeologico krijg je een beeld van de lange geschiedenis van deze plek, die tegenwoordig vooral bekendheid geniet als toeristische badplaats.

Geniet ook van het uitzicht, zeker vanaf de top van Capo Schisò, waar ook het standbeeld Nikè van Carmelo Mendola staat. Bij de haven staat het ronde tempeltje dat werd gebouwd ter ere van de aankomst van de Olympische vlam, op weg naar de Olympische Spelen in Rome, in 1960.

Voor een unieke kijk op Taormina bezoek je het hoger gelegen Castelmola, dat ook wel il paese dei panorami wordt genoemd.

Rijd zeker ook naar Savoca, het dorpje dat in The Godfather-films de stand-in was van Corleone, voor een cappuccino bij Bar Vitelli en een foto met Francis Ford Coppola.

Nog meer tips voor de oostkust van Sicilië

Nog veel meer tips voor andere pareltjes aan de oostkust van Sicilië vind je in onze digitale reisgids Sicilië – de mooiste plekken aan de oostkust.

Bestel deze Special

Deze Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Sicilié is in een woord HetParadijs. We zijn er zeven keer geweest
    In alle hoeken en binnenland bezocht en beleefd. Van Corleone tot op de Etna. Huwelijksfeesten vrijgezellen feest heel apart en het lijken huis in Palermo. Kan nog wel duizend aanraders doen maar dan kom ik papier tekort. Mijn vakantie uitmuntend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *