Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 tips voor Varenna – pittoresk plaatsje aan het Comomeer

Varenna is een klein dorpje aan de oostkant van het Comomeer. Het is geliefd bij toeristen vanwege de pittoreske steegjes, kleurrijke huizen en de romantische, soms zelfs magische sfeer.

Magnifieke panorama’s over het meer, de bergen als decor, smalle straatjes die uitkomen aan het water, restaurantjes met prachtig uitzicht over het meer en historische villa’s die niet zouden misstaan in een sprookjesboek: Varenna heeft het allemaal…

In dit artikel tippen we de mooiste plekjes en bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Varenna – van een romantische wandeling tot prachtige tuinen.

Word verliefd tijdens de Passeggiata degli Innamorati

De Passeggiata degli Innamorati, ‘de wandeling van de geliefden’, is zoals de naam al doet vermoeden een romantisch wandelpad dat vanaf de aanlegsteiger van Varenna (waar de veerboten aanmeren) naar het historisch centrum voert.

Het staat ook wel bekend als de Passeggiata dell’Amore, ‘de wandeling van de liefde’, waarbij niet alleen de liefde voor je wandelpartner oplaait, maar ook voor de vele mooie vergezichten waar je onderweg op wordt getrakteerd.

De wandelpromenade hangt grotendeels boven het meer, herkenbaar aan de rode metalen constructie, deels bedekt door groene klimplanten. Het is maar een paar honderd meter, maar romantiek is verzekerd!

Dwaal door het doolhof van smalle steegjes

In het hart van Varenna vind je een keur aan typische restaurantjes, vaak met terrassen en veranda’s met uitzicht over het meer; boetiekjes, winkeltjes met ambachtelijke producten en souvenirs; bars en ijssalons. Je kunt er heerlijk rondstruinen door het doolhof van smalle steegjes en steile straatjes.

Start bijvoorbeeld op het Piazza San Giorgio, het belangrijkste plein van Varenna, waar zich ook de gelijknamige kerk bevindt, die is gebouwd op de fundamenten van een oude Romeinse tempel.

Vanaf hier volg je een van de smalle straatjes die naar beneden leiden, naar het meer, met hier en daar schitterende doorkijkjes. Vaak zijn de straatjes meer steile trappen die langs oude huizen met smalle stenen bogen voeren. Onderweg sta je net als wij vast vaak stil om de vele deuren, balkonnetjes vol bloemen en gevels van winkeltjes te fotograferen.

Uiteindelijk kom je aan de oever van het meer, met een promenade die een aaneenschakeling van arcades, restaurants en terrassen vormt. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de tegenoverliggende oevers van het Comomeer, met de dorpjes Bellagio en Menaggio.

Bewonder de kerken van Varenna

De San Giovanni Battista is de belangrijkste kerk van Varenna en tevens een van de oudste kerken van het hele gebied rond het Comomeer. Binnen zijn met name de apsis en de triomfboog met zestiende-eeuwse fresco’s van een zeldzame schoonheid.

We noemden net al de San Giorgio, aan het gelijknamige piazza, met op de façade een fresco met de afbeelding van de heilige Christoffel, onder meer de patroonheilige van de schippers van de veerboten, gehuld in een mantel van hermelijn.

Bijzonder is de prachtige vloer van zwart marmer, dat afkomstig is uit Varenna zelf. Op de binnenzijde van de voorgevel prijken verschillende fresco’s uit de veertiende eeuw, waaronder het Inferno, met een reusachtige duivel die de zielen van de verdoemden verslindt.

Klim naar het Castello di Vezio

Via deze wandelroute loop je in een half uur naar het Castello di Vezio, dat al meer dan duizend jaar op een bergtop boven Varenna schittert. Het is een imposant gebouw waar de ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid, geschiedenis, kunst, natuur en de cultuur van dit gebied in perfecte harmonie samenkomen.

Koningin Teodolinda, die ook wel ‘de ijzeren dame’ werd genoemd, gaf in de elfde eeuw opdracht voor de bouw van het kasteel, dat vooral werd gebruikt als uitkijkpost, om het meer en het hele omliggende gebied goed onder controle te houden.

Helaas is het kasteel niet volledig toegankelijk, maar je kunt de kerkers en de ommuring bekijken. Vanaf de toren van het kasteel geniet je van een werkelijk spectaculair driehonderdzestig graden uitzicht over het Comomeer.

In de tuin van het Castello di Vezio bewonder je verschillende kunstwerken en kun je een demonstratie bijwonen van het roofvogelcentrum dat er is gevestigd. Via de website van het Castello di Vezio vind je meer details over de openingstijden, de tijden van de roofvogeldemonstraties en tijdelijke tentoonstellingen.

Wandel door de tuinen van Villa Monastero

Villa Monastero is een van de mooiste villa’s aan het Comomeer. De oude villa, die inmiddels is omgetoverd tot een museum, is met name beroemd vanwege de botanische tuin vol inheemse en exotische bomen, struiken en kruiden, waaronder ook enkele zeldzame en bijzondere planten.

Villa Monastero werd gebouwd in de twaalfde eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als een nonnenklooster. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd de villa eigendom van de familie Mornico, die er een adellijke residentie van maakte.

Hoe de Villa Monastero er vandaag de dag uitziet, is te danken aan de renovatie die tussen 1897 en 1909 werd uitgevoerd door de nieuwe eigenaar, de Duitse Walter Kees, die het in eclectische stijl inrichtte.

Ook de daaropvolgende eigenaren, de familie De Marchi, die er tussen 1925 en 1936 woonde, voerden restauraties uit. Op 15 juli 1936 overleed de laatste erfgenaam van de De Marchi’s, waarna de villa aan de Italiaanse staat geschonken werd.

Via deze website vind je meer informatie voor je bezoek aan Villa Monastero, een juweeltje dat je tijdens je vakantie aan het Comomeer niet mag missen.

Net achter Villa Monastero vind je overigens ook een betaalde parkeerplaats met meerdere verdiepingen, met ruime parkeermogelijkheid tegen redelijke prijzen.

Laat je verleiden door de tuinen van Villa Cipressi

Villa Cipressi is in de loop der tijd in het bezit geweest van verschillende adellijke families, maar inmiddels is het een luxe hotel. De tuinen kun je ook bezoeken als je hier niet logeert.

Dankzij het gunstige klimaat, waardoor er voor Noord-Italiaanse begrippen ongebruikelijke plantensoorten kunnen groeien, vind je in de tuin weelderige exemplaren van de Amerikaanse agave, verschillende soorten palmbomen, oleanders en uiteraard ook elegante cipressen, waaraan de villa zijn naam dankt.

Een bewegwijzerde route leidt je langs bloeiende borders die afhankelijk van de seizoenen gevuld zijn met camelia’s, azalea’s, gardenia’s, hortensia’s of rozenstruiken. Meer informatie over de openingstijden van de tuin vind je via deze link.

foto’s: Hotel Villa Cipressi

Volg een mooie wandelroute vanuit Varenna

De Greenway dei Patriarchi voert je over een lengte van circa zes kilometer door een aantal nabijgelegen dorpjes, met steeds een subliem panorama over het meer. Via deze link lees je meer over de route en kun je een brochure met routekaart downloaden.

Het Sentiero del Viandante is een vijfenveertig kilometer lang pad langs de oostelijke oever van het Comomeer, dat je in zijn geheel of gedeeltelijk kunt volgen. Het pad loopt over een deel van het traject van een oude handelsroute, die ooit van Milaan naar Zwitserland liep. Via deze link vind je meer informatie.

Vanuit Varenna kun je drie routes volgen: naar Bellano, naar Lierna of naar Albiga. Aan het einde van de route naar Bellano kom je langs de Orrido di Bellano, een kloof die is uitgesleten door de rivier Pioverna.

De tweede route loopt van Varenna naar Lierna, waarvoor je ongeveer een halve dag moet uittrekken. Je komt onder meer langs de plek waar de Fiumelatte ontspringt. Deze rivier is slechts 250 meter lang en daarmee een van de kortste rivieren van heel Italië. Het wilde water is zo bruisend dat het een melkwitte kleur krijgt, vandaar de naam Fiumelatte, ‘melkrivier’.

Ook kom je langs het Castello di Lierna, het kasteel uit de Romeinse tijd dat door de eeuwen heen is veranderd in een vestingdorp. Voor het kasteel staat het mooie kerkje van San Maurizio, dat in 2005 prachtig is gerestaureerd.

De derde route leidt van Varenna naar de top van de Monte Albiga, op ruim negenhonderd meter hoogte. Eenmaal boven word je beloond met een spectaculair uitzicht over het Comomeer en de omliggende bergen. Deze wandelroute is langer en ook een stuk zwaarder; je hebt er een hele dag voor nodig.

Maak een boottocht vanuit Varenna

Varenna ligt op een vrij strategische plek, tegenover de oevers waarop Bellagio en Menaggio prijken. De drie dorpen zijn goed met elkaar verbonden. Je kunt vanuit Varenna ook een dagje naar Como en Cadenabbia. Op deze website vind je meer informatie over de vertrek- en aankomsttijden van alle (veer)boten en draagvleugelboten.

Proef de smaak van Varenna

Het gebied rond Varenna staat bekend om de smaakvolle kazen, zoals de ricciolo della Valsassina (een witte koemelkkaas), de toma di capra (een zachte geitenkaas), de bitto (koemelk), de taleggio (semi-zachte subtiel zoete kaas) en de gorgonzola.

Pastagerechten die je in Varenna zeker moet proeven zijn de pizzoccheri, een gerecht van boekweitpasta met aardappel, groente en kaas. Oorspronkelijk komt deze pasta uit de Valtellina, maar je vindt hem in het hele gebied rond het Comomeer op de menukaart.

De risotto al pesce persico (met baars) en de risotto in cagnone (een eenvoudige risotto met boter, salie en kaas) zijn eveneens lokale specialiteiten.

Ook vis uit het Comomeer is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het menu. Missoltini zijn kleine vissen, een soort haringen, die worden bereid door ze te zouten en te drogen in de zon. Een aanrader zijn ook de frittura di alborelle, kleine gefrituurde visjes, en de polenta uncia alla lariana (polenta met kaas en boter).

Zoetekauwen mogen de torta miascia niet missen, een taart van brood en fruit. De paradell, een soort appeltaartje, is een ander heerlijk traditioneel dessert uit deze streek.

Overnachten in Varenna

Er is een ruime keuze is aan hotels, B&B’s, vakantiehuizen en appartementen in Varenna. We tippen allereerst Villa Monti (Via Roma 11), een smaakvolle villa met tuin, buitenzwembad en een fraai uitzicht. Als je jezelf wil trakteren op een luxe verblijf aan het Comomeer, dan is dit the place to be.

Een andere optie is Casa Contrada Bella (Contrada Bella 3); een ideaal verblijf als je op zoek bent naar een vakantiehuis of een appartement in het centrum van Varenna.

Michelangelo B&B (Contrada del Torchio 2) ligt op honderd meter van Villa Monastero. Vanaf het terras heb je een spectaculair uitzicht over het Comomeer.

Nog meer tips voor Varenna

Wil je nog meer weten over Varenna? Neem dan een kijkje op de website van Varenna Turismo of blijf op de hoogte via hun Facebookpagina.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *