Home » Reizen door Italië » Puglia » Vieste (Gargano) – roomwit rotsstadje in zee
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vieste (Gargano) – roomwit rotsstadje in zee

De bekendste kustplaats en tevens de hoofdstad van de Gargano is Vieste. Het is een zeer fotogeniek stadje, dankzij de spectaculaire ligging, op rotsen die tot ver in zee reiken. Het middeleeuwse centrum is een wirwar van steegjes, waar de geur van zilte zeelucht en kruidige tomatensaus waait.

De huizen lijken tegen elkaar aan geplakt, door de vele bogen en trappartijen. In een van die stegen, tussen Via Cimaglia en Via Boncompagni, stuit je op de Chianca Amara (‘bittere steen’), die daar zomaar lijkt te zijn neergelegd. Het is echter een monument, ter herinnering aan de duizenden inwoners van Vieste die tijdens de invallen van de Turken in de vijftiende en zestiende eeuw werden gedood.

Uiteindelijk leidt het netwerk van straatjes je naar de kathedraal, die werd gebouwd op de resten van een antieke tempel gewijd aan de godin Vesta. De klokkentoren is gemodelleerd naar een kardinalenhoed. Bezoek ook het Museo Malacologico (Via Polo 8), dat is gevestigd in een oude olijfoliemolen, waar nu meer dan 15.000 schelpen en fossielen van over de hele wereld te zien zijn.

Lekker eten in Vieste kan bij Al Dragone (Via Duomo 8), in de grotten onder de kathedraal, bij Trattoria Il Paniere (ViaTordisco 4), bij Enoteca Vesta (Via Duomo 14), bij Taverna Al Cantinone (Via Carlo Mafrolla 26) en bij Vecchia Vieste (Via Carlo Mafrolla 32).

Lekkers om zelf mee te koken koop je op de mercato aan Viale Jenner, met veel producten uit de omgeving of bij Gastronomia Bua (Corso Lorenzo Fazzini 40). Voor de lekkere trek tussendoor haal je panzerotti bij Il Fornaio (Piazza Vittorio Emanuele).

Pizzomunno – een versteende visser op het strand van Vieste
Aan de voet van Vieste schittert het strand van Pizzomunno, dat zijn naam dankt aan de torenhoge witte kalksteen aan de rand van het strand.

Pizzomunno was een knappe visser, die elke dag, weer of geen weer, de zee op ging om verse vis te vangen. Alle vrouwen waren verliefd op hem, maar dat niet alleen: ook de zeemeerminnen kwamen maar wat graag boven water om een blik van Pizzomunno op te vangen.

Pizzomunno ziet hen echter allemaal niet staan – of zwemmen. Hij is dolverliefd op Cristalda, het mooiste meisje van Vieste, met lange blonde haren die schitteren in de zon. Gelukkig is de liefde wederzijds en de twee geliefden zijn zo veel mogelijk bij elkaar.

Als Pizzomunno uitvaart, kunnen zelfs de mooiste zeemeerminnen hem niet verleiden. Ten einde raad besluiten ze Cristalda te ontvoeren. Terwijl het meisje op haar visser wacht, wordt ze door een enorme golf de zee ingesleurd.

Wanneer Pizzomunno haar silhouet niet ziet als hij naar de haven van Vieste terugkeert, is hij zo verdrietig dat hij geen beweging meer kan maken. De pijn van haar gemis verandert hem langzaam in een grote rots, die nog altijd bewegingloos bij de kustlijn van Vieste te zien is. Slechts één keer in de honderd jaar worden de geliefden even tot leven gewekt en kunnen ze elkaar een zomernacht lang beminnen.

Luister naar La leggenda di Cristalda e Pizzomunno (Vieste) – Max Gazzè

Schitterende stranden tussen Vieste en Mattinata
Ten zuiden van Vieste strekt zich een schitterend stuk kust uit, tot in Mattinata. Vanuit Vieste kun je een mooie boottocht maken, zodat je de ruige kustlijn vol baaien, rotsen en grotten vanaf het water kunt bewonderen.

Rondom Vieste zijn er meer dan honderdtwintig grotten te bewonderen, genoeg om elke vakantie een aantal nieuwe te ontdekken! Uitzonderlijk mooi zijn de Grotta Campana Piccola (alsof je in een klok bent!) en de Baia di San Felice, met de architiello, een natuurlijke poort in de rotsen.

Vergaap je aan de paarse wanden van de Grotta Viola en de twee ‘ogen’ in de rotsen bij La Grotta dei Due Occhi. Strandliefhebbers gaan naar Cala della Sanguinara en Porto Greco. Een van de mooiste baaien is de Baia di Pugnochiuso, met net daaronder de Grotta dei Marmi, de Grotta delle Sirene en de Grotta delle Due Stanze, twee grotten die met elkaar verbonden zijn. Prachtig is ook de Grotta Tavolozza, die door een kunstenaar beschilderd lijkt.

Ontdek nog meer moois in Puglia!
Dit is een voorproefje van Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden die op 10 april 2019 verschijnt. Ga samen met Saskia op ontdekking in de hak van de laars en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten…

Bestel een gesigneerd exemplaar van Mijn Puglia

Voor de eerste bestellers van Mijn Puglia hebben we bovendien een extraatje: je krijgt er een prachtige printable bij, met de 25 higlights van Puglia in een schitterend design van M-Sjtiehl. Binnen 48 uur na je bestelling ontvang je de printable op het bij je bestelling opgegeven e-mailadres.

deze printable krijg je als extraatje bij je bestelling van Mijn Puglia
(geldig tot en met 10 april 2019)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *