Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sanremo – bruisende stad aan de Bloemenrivièra

Annerike volgde een taalcursus Italiaans in Sanremo. ’s Ochtends zit ze in de schoolbanken, maar ’s middags en ’s avonds is er genoeg tijd om Sanremo te ontdekken!

Annerike: ‘Sanremo lijkt wat in de schaduw te staan van Cannes, Nice en Monaco, luxe badplaatsen aan de nabijgelegen chique Côte d’Azur. Ooit, in de negentiende eeuw, was Sanremo ook een plek voor de elite, die daar vanwege het ideale subtropische microklimaat maar wat graag vertoefde.

Grote villa’s en pompeuze hotels werden uit de grond gestampt en Sanremo was dé plek aan de Bloemenrivièra. De tijd van de jetset in Sanremo mag dan vandaag de dag zo goed als voorbij zijn, de badplaats bruist nog altijd en heeft genoeg te bieden voor een heerlijke vakantie aan de Ligurische kust. Scopriamo Sanremo, laten we Sanremo gaan ontdekken!

Festival di Sanremo

Wie Sanremo zegt, zegt Festival di Sanremo. Ik kan er dan ook niet omheen om tijdens een eerste verkenning door de stad even langs het befaamde Ariston-theater aan de Via Giacomo Matteotti te lopen, waar het festival sinds 1977 jaarlijks plaatsvindt.

Het songfestival begon echter in 1951 in het Casino van Sanremo, aan de Corso Inglesi. Hier zong Domenico Modugno in 1958 de sterren van de hemel met het nummer Nel blu dipinto di blu, waarmee hij eerste werd.

Ook Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli en Laura Pausini maakten hun debuut bij het Festival di Sanremo, maar dan in het Ariston. Als je door de Via Matteotti, dé hoofdstaat van Sanremo flaneert, vergeet dan niet om naar de grond te kijken: hier zijn de namen van de winnende artiesten vereeuwigd in brons.

Fietsen langs de kust

Na een ochtend in de schoolbanken ben ik wel toe aan een beetje activiteit. Langs de Bloemenrivièra, van Ospedaletti tot San Lorenzo al Mare, vind je het langste fietspad van Europa, met een lengte van maar liefst vierentwintig kilometer.

Het pad loopt dwars door Sanremo, voor mij de perfecte opstapplek voor een fietstocht met grotendeels zeezicht én een zeer welkom, lekker verkoelend briesje. Leuk om te weten is dat op de plek waar nu het fietspad ligt, tot 2005 de spoorlijn liep. Deze loopt nu door de bergen. Op het fietspad mag je alleen fietsen en wandelen of joggen, dus geen zoemende Vespa’s die om je oren vliegen.

Alleen al het fietspad dat door Sanremo loopt is prachtig: alsof je door een subtropisch paradijs fietst. Overal staan metershoge palmbomen die een zuchtje wind proberen te vangen, felgekleurde oleanderbomen in een formaat waar een Nederlands tuincentrum alleen maar van kan dromen en daarbij op de achtergrond altijd die intens blauwe zee.

Mijn opstappunt is bij fietsverhuur NoloBici, langs het fietspad bij Villa Ormond, op de hoek met de Via Alfredo Nobel. Als je hier toch bent, neem dan zeker even een kijkje in de tuin van Villa Ormond, voor het subtropische gevoel.

Ook de indrukwekkende villa van de beroemde Alfred Nobel, bekend van zijn uitvinding van het dynamiet in 1866 en door wie de Nobelprijs in het leven werd geroepen, ligt hier om de hoek.

NoloBici zit op meerdere plekken langs het fietspad tussen Ospedaletti en San Lorenzo al Mare. Je kunt er een fiets huren voor een uurtje, maar ook voor een hele dag.

Naar de kleurrijke markt van Sanremo

Ik sta graag wat eerder op om vóór schooltijd nog even naar de overdekte markthal van Sanremo te kunnen gaan, de Mercato Annonario. Als ik er om acht uur aankom is het al een gezellige drukte op de markt.

Ik weet niet waar ik moet beginnen. Overal lonken tomaten zo rood als de liefde, courgettes met grote gele bloemen die gefrituurd willen worden en vijgen zo vers en rijp dat je ze meteen in je mond zou willen steken. De markt in Sanremo is een feestje voor je zintuigen, een spektakel in alle kleuren van de regenboog voor wie van eten houdt en waarde hecht aan lokale producten. Overal zie ik bordjes waarop ‘di Sanremo’ staat, uit Sanremo.

Hond Marcia houdt me van achter de knoflook goed in de gaten. Dag in dag uit bewaakt ze de groentekraam.

Al die groenten en fruit vragen erom om op de foto gezet te worden. Als je het netjes vraagt, is het meestal geen probleem, zelfs bij deze kraam niet.

De markt vindt plaats van maandag tot en met zaterdag, van 6.00 tot 13.30 uur (op zaterdag tot 14.30 uur). Je vindt de Mercato Annonario aan de Via Martiri della Libertà 5.

La Pigna – een doolhof aan straatjes

Een wirwar van overdekte straatjes en steegjes, verrassende doorkijkjes, onverwachte uitzichten over zee, piepkleine pleintjes, wapperende was in overvloed, door de zon verbleekte Italiaanse vlaggen. Dat is de wijk La Pigna, oftewel Città Vecchia, het oudste gedeelte van Sanremo, dat dateert uit ongeveer 1100.

La Pigna betekent letterlijk ‘dennenappel’. Als je door de smalle straatjes langzaam omhoog dwaalt, steeds verder heuvelopwaarts, snap je waarom: de wijk krult als het ware omhoog rondom de heuvel, zoals de schubben van een dennenappel rondom de kern.

Als je helemaal omhoog gelopen bent, door het parkje, wacht het Santuario della Madonna della Costa. Hier heb je weidse uitzichten over de haven van Sanremo, de zee en de omliggende heuvels.

Hoe mooi La Pigna ook is, meerdere locals drukken me op het hart om er ’s avonds niet in mijn eentje heen te gaan. De wijk heeft wat dat betreft niet de beste reputatie. Gewoon lekker overdag doorheen struinen dus!

Piazza San Siro

Ook het oude centrum rondom het Piazza San Siro, niet ver van La Pigna, is de moeite waard om doorheen te lopen. Mooie smalle straatjes, gezellige pleintjes, Italiaanser kan niet. De Via Francesco Corradi, die uitkomt op het kleine pleintje met de fontein, heeft meerdere fijne plekjes om te gaan lunchen, zoals Pasta Madre of Ipazia Cibi e Libri.

Het water op

Een vakantie in Sanremo, zo dicht aan zee, is niet compleet zonder een tochtje op het water. Er zijn tal van mogelijkheden. Zo kun je in de zomermaanden bijvoorbeeld een plekje reserveren op een boot om walvissen en dolfijnen te spotten voor de kust van Sanremo!

Deze zeezoogdieren zwemmen namelijk in het stuk tussen Nice en Savona, omdat de zee op deze plek de perfecte diepte heeft. Informatie over actuele data en vertrektijden vanuit Sanremo vind je op Whalewatchimperia.it.

Je kunt ook een dag- of avondtrip maken met een zeilboot met een ervaren instructeur van Nababbo Sail. In deze blog vertel ik jullie alles over de zeiltocht mét aperitivo die ik tijdens zonsondergang maakte. De perfecte afsluiting van een verblijf in Sanremo!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *