Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7x doen en proeven in Malcesine & op de Monte Baldo

Wat is Malcesine een prachtig stadje! Wandel met ons mee door de smalle straatjes van het historisch centrum en laat je betoveren door het indrukwekkende kasteel dat regelrecht uit een sprookjesboek lijkt te komen.

Het is niet voor niets een van de dorpjes die door Touring Club Italiano zijn onderscheiden met de Bandiera Arancione, een keurmerk voor de meest gastvrije dorpjes van Italië.

Ook de omgeving is betoverend mooi. Malcesine ligt tussen de glinsterende wateren van het Gardameer en de Monte Baldo, waarvan de hoogste toppen meer dan tweeduizend meter hoog zijn.

Malcesine-Gardameer (1)

De middeleeuwse straatjes van Malcesine

Malcesine ligt aan de oostkant van het Gardameer. Het stamt uit de middeleeuwen, hetgeen je nog goed kunt zien aan de karakteristieke straatjes, pleintjes met kasseien, bontgekleurde winkeltjes en oude huisjes die tegen elkaar aanleunen, met stenen muren, binnenplaatsen en tuinen. Als bonus word je overal getrakteerd op pittoreske uitzichten.

Het klimaat is mild; in de winter komt de temperatuur zelden onder nul. Hierdoor bloeit er een weelderige mediterrane flora van olijfbomen, citrusplanten, palmbomen, steeneiken en oleanders. In de zomer zorgt een aangenaam briesje voor temperaturen die niet te hoog of te drukkend zijn.

In dit artikel vertelt Suzanne je wat je niet mag missen als je in Malcesine bent, van het imposante kasteel tot ‘de tuin van Europa’.

kasteel-castello-Malcesine-Gardameer (1)

Bezoek het Castello Scaligero

De geschiedenis van Malcesine draait om het Castello Scaligero en het Palazzo dei Capitani del Lago. Deze twee historische plekken zijn nog altijd levendig en bruisend en doen tevens dienst als cultureel centrum waar theatervoorstellingen, concerten en tentoonstellingen worden georganiseerd en waar elk jaar meer dan driehonderd bruiloften worden gehouden.

kasteel-castello-Malcesine-Gardameer (2)

Het Castello Scaligero wordt gezien als hét symbool van Malcesine. In de veertiende eeuw werd het gerenoveerd door de familie Della Scala. Het castello werd in de loop der eeuwen bewoond door onder meer Venetianen, Fransen en Oostenrijkers.

Malcesine-Gardameer-4

In het kasteel vind je het Museo di Storia Naturale del Garda e del Baldo, het natuurhistorisch museum van het Gardameer en de Monte Baldo, de zaal van de Venetiaanse galeien (oorlogsschepen) en een kamer gewijd aan Goethe, waar zich een verzameling tekeningen bevindt die door de dichter zijn gemaakt voor zijn boek Viaggio in Italia (meer over Goethe vind je in deze blog).

Malcesine-Gardameer-3

Mede dankzij de schetsen van Goethe werd het kasteel van Malcesine zo beroemd. Omdat Goethe zich het kasteel wilde blijven herinneren als hij eenmaal weer thuis was, maakte hij er een schets van.

Goethe werd trouwens bijna gearresteerd vanwege deze schets; er werd gedacht dat hij een spion was. Gelukkig wist hij de soldaten ervan te overtuigen dat het een onschuldige tekening betrof en werd de schets niet in beslag genomen.

Malcesine-Gardameer-Goethe-verdacht-als-spion

De toren van het castello heeft een mooie vijfhoekige vorm en is meer dan dertig meter hoog. Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over het Gardameer!

Ontdek het Palazzo dei Capitani del Lago

Het Palazzo dei Capitani del Lago, dat nu het stadhuis van Malcesine is, werd in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd door de familie Della Scala, op de overblijfselen van een aantal Romeinse bouwwerken. Het werd herbouwd in gotische Venetiaanse stijl en luxueus gedecoreerd.

In 1618 kocht de stad Verona, op verzoek van La Serenissima, de Republiek van Venetië, het paleis om het te gebruiken als woonverblijf van de Capitano del Lago, de kapitein van het meer.

Sla ook de prachtige tuin niet over. Strijk daarna voor een lichte lunch en een glas wijn neer bij Osteria Santo Cielo aan het Piazza Turazza (what’s in a name?).

Malcesine-Gardameer-haven (1) Malcesine-Gardameer-haven (2)

Bewonder de Santo Stefano

De Santo Stefano dateert uit de achtste eeuw. Volgens de traditie werd de oude parochiekerk gebouwd ter vervanging van een tempel gewijd aan Isis.

In de negende eeuw werden er, op verzoek van de toenmalige bisschop van Verona, de lichamen van de heilige kluizenaars Benigno en Caro bijgezet.

De kerk heeft een gewelfd plafond met een medaillon uit de achttiende eeuw, met de verheerlijking van Santo Stefano. Ook bewonder je er een aantal schilderwerken van Girolamo dai Libri.

Ga met de kabelbaan de Monte Baldo op

In Malcesine vind je het beginpunt van de funivia, kabelbaan, naar de Monte Baldo. Op heldere dagen is het uitzicht over het uitgestrekte meer en de omliggende heuvels adembenemend mooi. En dat niet alleen: je kunt vanaf hier zelfs de Alpen, Dolomieten en Povlakte zien liggen!

Monte-Baldo-kabelbaan-Malcesine-Gardameer (4)

De cabines van de kabelbaan draaien driehonderdzestig graden om hun as, dus je kunt het prachtige uitzicht ook onderweg van alle kanten bewonderen.

Op de Monte Baldo kun je er een ontspannen wandeling of intensieve(re) tocht maken en waaghalzen kunnen afdalen met de fiets. Je kunt zelfs paragliden!

Monte-Baldo-kabelbaan-Malcesine-Gardameer (1b) Monte-Baldo-kabelbaan-Malcesine-Gardameer (2)

De Monte Baldo is een unieke natuurlijke oase waar je kuddes schapen kunt zien grazen, malghe (herdershutjes) kunt bezoeken en wilde dieren zoals marmotten, reeën, gemzen, steenbokken en roofvogels kunt spotten.

In mei en juni bewonder je een prachtig schouwspel van kleurrijke bloemen. De Monte Baldo wordt ook wel il giardino d’Europa genoemd, ‘de tuin van Europa’, vanwege de verscheidenheid aan flora, waarvan sommige soorten alleen op deze berg te zien zijn.

Monte-Baldo-kabelbaan-Malcesine-Gardameer (1a)

Geniet van watersport op het Gardameer

Ook voor iets minder avontuurlijk aangelegde bezoekers heeft Malcesine genoeg te bieden. Als je wil relaxen, kun je een ontspannen wandeling langs het meer en door de nabijgelegen olijfboomgaarden maken. Ook kun je een stuk fietsen of een verfrissende duik nemen.

Sportliefhebbers hebben genoeg keuze. Er zijn veel watersporten die je kunt beoefenen (zeilen, windsurfen, kitesurfen, zwemmen, suppen en vissen), maar ook sporten waar je het water niet voor nodig hebt, zoals mountainbiken, trekking en nordic walking.

Bij Marina di Navene vind je onder meer een zeil- en surfschool, sportschool en een plezierhaven waar elk jaar nationale en internationale zeilwedstrijden worden gehouden en waar veel Olympische zeilkampioenen van diverse categorieën trainen.

Meer aan bij het Isola dell’Olivo

Tegenover Malcesine prijkt het onbewoonde Isola dell’Olivo. Het is eigenlijk een grote rots die uit het water steekt, begroeid met bomen en laag struikgewas. Je kunt er op verschillende punten aanmeren en in alle rust zonnen. Als je geen eigen boot hebt, kun je het eiland ook zwemmend bereiken, na zo’n driehonderd meter vanaf het strand van Malcesine.

Op een diepte van dertien meter bevindt zich een magische grot die verder doorloopt tot een diepte van dertig meter. Niet alleen duikers komen aan hun trekken, je kunt er ook windsurfen en zeilen.

Isola-Olivo-Malcesine-Gardameer

Bezoek de dorpjes Cassone en Navene

De Aril is een van de kortste rivieren ter wereld; hij is maar honderdvijfenzeventig meter lang! Je vindt dit mini-riviertje in het dorpje Cassone.

Van 1889 tot 1913 werd de bron van de Aril gebruikt door een elektriciteitscentrale en voorzag het water twee molens en een olijvenperserij van energie. Vlak bij de monding van deze kleine rivier vind je het Museo del Lago, een plek vol herinneringen en lokale tradities.

In het museum worden werktuigen tentoongesteld die werden gebruikt voor de visserij, maar ook alledaagse objecten die de vroegere bewoners hebben nagelaten als herinnering aan een nog niet zo ver verleden. De foto’s van de oude zeilschepen brengen je terug naar een tijd waarin het transport niet over de weg ging maar over het meer.

Buiten het museum vind je twee grote bassins waar het water van de Aril in stroomt. Daarin herinneren palingen, koopvoorns en forellen je eraan dat het gebouw oorspronkelijk een viskwekerij was.

Struin ook door Cassone zelf, met zijn fotogenieke straatjes:

Navene is het laatste dorpje in de buurt van de vroegere Oostenrijks-Italiaanse grens. Hier begint het pad naar Rifugio Bocca di Navene, een restaurant met panoramaterras hoog boven het meer.

Proef van de keuken van Malcesine

De keuken van Malcesine bestaat uit een perfecte combinatie van al het goede dat het Gardameer en de bergen te bieden hebben: olijfolie met het DOP-label, een grote variatie aan vis (vaak bereid volgens oude recepten met aroma’s en kruiden van de Monte Baldo maar soms ook met een eigentijdse touch), lang en kort gerijpte bergkazen, vleeswaren, groenten, paddenstoelen, zwarte truffels en lokale wijnen.

Dankzij de cultivar casaliva (een olijfvariëteit van het Gardameer), het koele klimaat, de soort grond waarin de olijfbomen groeien en de eeuwenoude leeftijd van deze bomen heeft de olijfolie van Malcesine unieke en niet te evenaren karaktereigenschappen.

De olijven worden met de hand geplukt en naar de olijvenperserij gebracht. Ze zorgen voor een olie met een zeer lage zuurgraad, goudgroene kleur een licht fruitige geur en de smaak van zoete amandel.

Sinds 1997 waarborgt de Garda DOP-benaming de herkomst en de verfijnde en superieure kenmerken die al je zintuigen prikkelen. Een scheutje olijfolie wordt aanbevolen bij lokale gerechten zoals de carbonera, maar ook bij de risotto met vis uit het meer en de polenta met snoek.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Fantastisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *