Download gratis de Ciao tutti app!

Magnifico: Malcesine & de Monte Baldo

Malcesine-Gardameer (1)

Wat is Malcesine een prachtig stadje! Wandel met ons mee langs het meer, slenter door de smalle straatjes van het historisch centrum en laat je betoveren door het indrukwekkende kasteel dat regelrecht uit een sprookjesboek lijkt te zijn weggelopen.

Malcesine-GardameerMalcesine-Gardameer (2) Malcesine-Gardameer (3) Malcesine-Gardameer (4)

Castello Scaligero
Aan de noordoostkant van het Gardameer ligt het prachtige Castello Scaligero van Malcesine, hoog op een rots. Vanaf het balkon van het kasteel zie je aan de ene kant het meer en aan de andere kant de Monte Baldo. Een romantische plek waar je heerlijk kunt wegdromen. Sinds 1902 is het kasteel een nationaal monument. Je kunt er zelfs trouwen!

Malcesine-Gardameer-4

De eerste steen van het kasteel werd waarschijnlijk al gelegd door de Longobarden, in het midden van de eerste eeuw. Tijdens de dertiende en veertiende eeuw woonde ook hier een aantal leden van de familie Della Scala. Het castello heeft drie verdiepingen, bruggen en trappen met als toppunt de zogenaamde specola, een uitkijkpost op de vijfhoekige verdedigingstoren.

kasteel-castello-Malcesine-Gardameer (2)kasteel-castello-Malcesine-Gardameer (1)

Het kasteel huisvest tegenwoordig geen adellijke families meer, maar wel een paar mooie musea. In het Museo di Storia Naturale del Garda e del Baldo, het natuurhistorisch museum van het Gardameer en de Monte Baldo, krijg je informatie over het ontstaan van het meer en over de flora en fauna in de omgeving van de Monte Baldo. Je vindt hier ook het Museo della Pesca, waar je alles leert over de visvangst in het Gardameer.

Malcesine-Gardameer-3

Goethes kamer
Neem zeker een kijkje in La Sala Goethe. Deze zaal is compleet gewijd aan Goethe en zijn schetsen, die het kasteel beroemd gemaakt hebben. Omdat Goethe zich het kasteel wilde blijven herinneren als hij eenmaal weer thuis was, maakte hij er een schets van. Goethe werd trouwens bijna gearresteerd vanwege deze schets; er werd gedacht dat hij een spion was. Gelukkig wist hij de soldaten ervan te overtuigen dat het een onschuldige tekening betrof en werd de schets niet in beslag genomen.

Malcesine-Gardameer-Goethe-verdacht-als-spion

Heilige Hemel
Breng ook een bezoekje aan het Palazzo dei Capitani, het vroegere Kapiteinshuis, dat nu het stadhuis van Malcesine is. Sla ook de prachtige tuin niet over. Strijk daarna voor een lichte lunch en een glas wijn neer bij Osteria Santo Cielo (what’s in a name?).

Malcesine-Gardameer-haven (1) Malcesine-Gardameer-haven (2)

Met de kabelbaan de Monte Baldo op
In Malcesine vind je het beginpunt van de funivia, kabelbaan, naar de Monte Baldo. Op heldere dagen is het uitzicht vanaf de Monte Baldo over het uitgestrekte meer en de omliggende heuvels adembenemend mooi. En dat niet alleen: je kunt vanaf hier zelfs de Alpen, Dolomieten en Povlakte zien liggen!

Monte-Baldo-kabelbaan-Malcesine-Gardameer (4)

Vanuit de cabine van de kabelbaan, die 360 graden om zijn as draait, heb je een spectaculair uitzicht over het meer. Het tochtje naar boven duurt maar een paar minuten, maar gelukkig kun je op de terugweg nóg een keer genieten van deze bijzondere ervaring.

Monte-Baldo-kabelbaan-Malcesine-Gardameer (1b) Monte-Baldo-kabelbaan-Malcesine-Gardameer (2)

Eenmaal boven op de Monte Baldo (op 1800 meter boven zeeniveau) kun je verschillende wandeltochten maken of met de mountainbike op pad. Als je wil, kun je er zelfs paragliden. Maar ook als je iets minder sportief bent aangelegd en lekker een paar uurtjes wil ontspannen midden in de natuur, is het hier goed toeven.

De hoogvlakte van de Monte Baldo lijkt op een ‘natuurlijk terras’. Zeker in het voorjaar sta je hier midden in een kleurrijke bloemenpracht. Er groeien zelfs orchideeën en Edelweiss. Een aanrader is een wandeling naar de Cime di Ventrar, een schitterend uitkijkpunt.

In de zomer kan het erg druk zijn op de Monte Baldo en kun je het beste al met de eerste kabelbaanrit vanuit Malcesine mee naar de top om de mensenmassa voor te zijn.

Monte-Baldo-kabelbaan-Malcesine-Gardameer (1a)

Isola dell’Olivo
Tegenover Malcesine prijkt het onbewoonde Isola dell’Olivo. Het is eigenlijk een grote rots die uit het water steekt, begroeid met bomen en laag struikgewas. Je kunt er op verschillende punten aanmeren en in alle rust zonnen. Als je geen eigen boot hebt, kun je het eiland ook zwemmend bereiken, na zo’n driehonderd meter vanaf het strand van Malcesine.

Isola-Olivo-Malcesine-Gardameer

Op een diepte van dertien meter bevindt zich een magische grot die verder doorloopt tot een diepte van dertig meter. Niet alleen duikers komen aan hun trekken, je kunt er ook windsurfen en zeilen.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *