Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Udine, ‘klein Venetië’ op het vasteland

Ga je mee op ontdekkingstocht door Udine, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de nog vrij onbekende regio Friuli-Venezia Giulia?

Al wandelend door de straten en over de pleinen van Udine waan je je bijna in Venetië. Het Piazza della Libertà bijvoorbeeld is geïnspireerd op het Piazza San Marco. De grote zuilengalerij, de astronomische klok, de Venetiaanse leeuwen en de twee Moren die de uren slaan – het is net het San Marco-plein in het klein!

Bewonder ook de engelen van Tiepolo, in het bisschoppelijk paleis of in de Santa Maria della Purità. ‘Er waren in de schilderkunst maar zelden zulke aantrekkelijke engelen te zien geweest als die van Tiepolo,’ zo schrijft Roberto Calasso in Het roze van Tiepolo.

Toch was niet van meet af aan duidelijk dat Tiepolo zijn talent in hogere sferen moest zoeken. Pas toen hij in het bisschoppelijk paleis van Udine een prachtige engel schilderde, die Sara de geboorte van Isaak komt aankondigen, werd duidelijk dat Tiepolo meer in zijn mars had dan tot dan toe werd gedacht.

De Nederlandse Elbrich Bos, die twintig jaar in Friuli-Venezia Giulia woont en er met veel plezier als gids en vertaalster werkt, neemt je in deze City Walk mee naar de mooiste plekken in Udine.

Je brengt onder andere een bezoek aan het Piazza della Libertà (met de Loggia di Lionello en de Torre dell’Orologio), het hoog op een heuvel gelegen kasteel van Udine, de Duomo (met schitterende schilderingen van Tiepolo), het rijk gedecoreerde stadhuis en het levendige Piazza Giacomo Matteotti. Natuurlijk schuif je ook aan voor een typisch Friulaanse lunch.

Download de City Walk in Udine voor € 4,99

Bestel de papieren versie voor € 5,99*

*excl. verzendkosten (€ 1,- in Nederland, € 2,- buiten Nederland)

Op Elbrichs website Explore Friuli vind je veel meer informatie over prachtige plekken in Friuli-Venezia Giulia. Mocht je tijdens een bezoek aan Udine (of andere plaatsen in deze regio) graag een rondleiding met Elbrich als gids willen boeken, stuur dan een e-mail naar explorefriulivg@gmail.com.

© foto’s: Ciao tutti | Elbrich Bos | Janine Bakhuis

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hallo, Als je naar Udine of Grado wilt op welke luchthaven vlieg je dan? Ik zie geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland of grensgebied Duitsland naar Udine of Triëste. Venetië uiteraard wel

  2. Ciao Marleen, inderdaad vlieg je naar Venetië (of Treviso) – de steden die je noemt hebben beide geen luchthaven voor charter/lijnvluchten. Dus tenzij je een privévliegtuig hebt, kun je daar niet heen vliegen 😉 Vanuit Venetië of Treviso reis je dan verder per auto (in elk geval voor Grado is een auto aan te bevelen) of per trein als je alleen Udine wil bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *