Tropea mag zich dit jaar il borgo dei borghi noemen, het mooiste plaatsje van alle borghi più belli in Italië. Tijdens de verkiezing, die werd georganiseerd door de Italiaanse televisiezender RAI3, moest Tropea het opnemen tegen onder meer Baunei (Sardinië), Geraci Siculo (Sicilië), Albori (Campanië), Grottammare (Le Marche), Campli (Abruzzo), Malcesine (Veneto), Pietramontecorvino (Puglia), Corciano (Umbrië), Cocconato (Piemonte), Finalborgo (Ligurië) en Buonconvento (Toscane).
Mooi is het inderdaad, mede dankzij de schitterende ligging, hoog boven op een klif, een fotogeniek centro storico, spierwitte stranden die schitterend afsteken tegen de azuurblauwe zee en het prachtige uitzicht op de Santa Maria dell’Isola… Tropea is de absolute parel van de Costa degli Dei, de Kust van de Goden!
We gaan er op ontdekking met Tina van Enotria Travel. Tina is geboren en getogen in Calabrië, waardoor ze de regio als geen ander kent. Dat geldt ook voor Tropea. Kijk en geniet je mee?
Als je door de straatjes van Tropea struint, maakt je fotocamera overuren. Het is een gezellig, levendig stadje met een labyrint van straatjes en steegjes die uitmonden op levendige pleinen, waar de oudere inwoners bijeenkomen voor een praatje, omringd door palazzi en kerken en vervallen huisjes.
Volgeladen Apes rijden af en aan. Om je heen bars, gelateria’s, boetiekjes, souvenirwinkels en restaurants met heerlijke traditionele gerechten. Een van de hoofdrolspelers in de keuken is de cipolla rossa di Tropea, de zoete rode ui die een typische specialiteit van Tropea is.
En dan dat uitzicht! Tropea waakt op een zestig meter hoge klif over de Tyrreense Zee. De witte stranden en de blauwer dan blauwe zee, met de Eolische eilanden aan de horizon, zijn al fantastisch om te zien, maar het zicht op het Santuario Santa Maria dell’Isola boven op een gigantische rots, maakt het uitzicht van Tropea zo fotogeniek.
Vanaf het strand wandel je via een aantal stenen treden die aan de zijkant van de rots zijn uitgehakt naar het heiligdom. Al bij de eerste stap, begrijp je dat deze rotstrap een populaire locatie is voor een fotoshoot van pasgetrouwde stelletjes.
Boven op de rots staat de Santa Maria dell’Isola, die veel kleiner is dan je van buitenaf gezien verwacht. De kerk werd in de elfde eeuw gebouwd. Later viel het complex meermalen ten prooi aan aardbevingen en aardverschuivingen, waardoor het keer op keer gerestaureerd moest worden.
Oorspronkelijk was de klif waarop het Santuario staat een eiland (vandaar ook de naam Santa Maria dell’Isola), maar de natuur heeft in de loop der tijd een brug geslagen met het vasteland.
De toegang tot het kerkje is gratis, maar voor het kleine museum, het dak van het Santuario en de tuin betaal je twee euro. Het museum bestaat uit een aantal prenten en tekeningen van Tropea, maar het is mooier om Tropea met eigen ogen te bewonderen vanaf het dak van de kerk.
Je kunt je voorstellen hoe mooi het uitzicht vanaf hier is, met een unieke blik op de spectaculaire positie van de op elkaar gestapelde huizen van Tropea, die deels zijn uitgehouwen in de rotsen. Het is ongelofelijk hoe schots en scheef ze tegen elkaar aan hangen en zich vast lijken te klampen aan de steile rotswand.
In de tropische groene tuin bovenop de rots wandel je langs cactussen, olijfbomen, oleanders en een groot houten kruis, ondertussen nog altijd genietend van het betoverende uitzicht.
Een wandeling door het centro storico brengt je onder meer naar de prachtige kathedraal uit de twaalfde eeuw, met gotische portalen. Op de markt proef je van een stukje brood met ‘nduja, een pittige, smeerbare worst. Deze regionale specialiteit wordt gemaakt van varkensvlees, met pittige rode pepers.
Geef je ogen goed de kost, want Tropea kent tal van fotogenieke details:
Tina tipt de beste gelateria van Tropea, Gelati Tonino. Ingeklemd tussen barretjes en souvenirwinkels, valt de buitenkant van het pand aan het einde van de straat bijna niet op. Als je hier naar binnen stapt, breekt echter figuurlijk de zon door. De krasse eigenaar Antonio verwelkomt iedereen hartelijk van achter zijn vitrine, met meer dan zestig (!) smaken ijs.
‘Ik ben il gelato genio di Tropea, het ijsgenie van Tropea,’ zegt hij met twinkelende oogjes. Antonio, al ver in de zeventig, maakt al meer dan vijftig jaar op ambachtelijke wijze de meest bijzondere ijssmaken. Wat denk je van cipolla di Tropea of ‘nduja (de pittige salami) als ijssmaak?
Gewone smaken zijn er ook, net als heerlijke combinaties als chocolade met abrikoos. Als hij je een ijshoorntje aanreikt om te proeven, moet je niet schrikken, want Antonio maakt er een hele show van. ‘Sono un po’ pazzo,’ zegt hij lachend, ‘ik ben een beetje gek.’
Al genietend van je ijsje beland je bijna als vanzelf op het centrale Piazza Ercole, vanwaar je over de Via Indipendenza naar het Piazza Cannone kunt wandelen. Dit plein is de perfecte afsluiting van een passeggiata, met dank aan – wederom – het panoramische uitzicht.
Logeren in Tropea – B&B Villa Vittoria
Wil je wat langer van de bijzondere sfeer van Tropea genieten? Midden in het oude centrum van Tropea, op slechts vijf minuten lopen van het Piazza Ercole, ligt B&B Villa Vittoria. De bed & breakfast is gevestigd in een prachtig gerestaureerde, roomwitte art nouveau-villa, met tal van klassieke details.
Elke gast wordt vriendelijk verwelkomd door de vrolijke Anna Maria. Na wat algemene informatie wijst ze je op een plattegrond de beste plekjes aan en geeft ze tips voor activiteiten die tijdens je verblijf plaatsvinden.
De ruime, comfortabele kamers zijn van alle gemakken voorzien. ’s Ochtends wacht een uitgebreid ontbijtbuffet, dat in de aanpalende binnentuin geserveerd wordt. Je geniet van onder meer vers fruit, croissants, kaas, vleeswaren, muesli, yoghurt, vers geperst sinaasappelsap, vers gebakken taarten en een kopje koffie.
Bewonder Tropea vanaf zee
Eigenlijk moet je Tropea en de Costa degli Dei ook vanaf het water bewonderen. Vanaf het rustige en ontspannen Spiaggia della Contura in Parghelia kun je met Salvatore, de stoere schipper van Shark Bay, op pad, voor een spectaculaire boot- en snorkeltocht langs de kust. Je vaart van Tropea richting Capo Vaticano.
Al snel na vertrek draait Salvatore het gas open en passeer je de eerste bebouwing en het Spiaggia Mare Piccolo. Niet veel later vaar je langs de achterkant van de rots waarop de Santa Maria dell’Isola zich bevindt, die het strand scheidt van het zuidelijke Spiaggia del Convento. Vanaf zee gezien is deze rots nóg indrukwekkender.
Aan de noordkant zie je het idyllische strandje Marina dell’Isola, aan de ingang van een driehoekige grot. De strandgangers aan de zuidkant kunnen bij eb via een smalle strook zand tot bijna aan de achterzijde van de rots komen.
In de verte ligt Stromboli, met boven het vulkaaneiland een witte rookpluim. Het ligt op zestig kilometer afstand, maar het lijkt veel dichterbij.
Salvatore legt ergens tussen Spiaggia di Riaci en het gehucht San Domenica de boot voor anker. Het is tijd om te snorkelen! Dat wordt niet tegen dovemansoren gezegd.
Na een uurtje waterpret vaart Salvatore weer langzaam terug naar Parghelia, met een glas wijn voor zijn passagiers, om te toosten op een prachtige, dieprode zonsondergang, die een dramatische aanblik op Stromboli geeft. Een passende afsluiting van een bezoek aan de parel van deze goddelijke kust!
Calabria inderdaad één van de mooiste streken van Italië. Alles aanwezig voor een mooie vakantie. Zee, zon cultuur, lekke eten en heel vriendelijke mensen. Ben er al zker een 15-tal keer geweest.
Ongerepte regio met weinig toerisme??
Het is maar wat je onder ongerept verstaat
Tina van Enotria Travel beschrijft Tropea als volgt;
‘Om je heen bars, gelateria’s, boetiekjes, souvenirwinkels, restaurants’
Dus alles wat een toerist begeert!
Laten we elkaar niets wijsmaken;
Tropea was 10 jaar geleden al ‘toeristisch’ en wij toeristen zijn het helaas ook zélf die deze ongereptheid mee aantasten. Oók als er aanlokkende reisartikelen zoals in Ciaotutti over geschreven worden, waar ik overigens erg van geniet
Ik besef dat het een “open deur” is wat ik zeg
Helaas zijn er weinig plekken waar de balans tussen toerisme/ welvaart en ongereptheid/eigenheid in evenwicht is
Peter Willems, toerist
Klopt, Tropea is in de zomermaanden toeristisch. Maar met ‘de ongerepte regio met weinig toerisme’ bedoelen we uiteraard niet Tropea. Daarmee duiden we de gehele regio Calabrië aan – en deze regio is toch echt nog een ongerept gebied met weinig toerisme, met uitzondering van enkele kustplaatsjes zoals Tropea en Pizzo…
Hallo allemaal,
Daar ik er 31 jaar gewoond heb,en nog regelmatig heen ga,,tja ,een beetje oog er op..
Ongerepte natuur heb je zeer zeker wel,,richting,,Sila,,,en de kleine plaatsjes tussen Cosenza..Castrovillari..
DAAR ongerepte natuur en (gelukkig nog) weinig toeristen..
Allemaal veel plezier in Calabria,,waar de wereld vaak nog 50 jaar achterloopt,,,wat voor toeristen ook
aantrekkelijk kan zijn,,,hahaha.
Groetjes.