Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Grotta del Genovese (Levanzo) – een verborgen juweel voor de kust van Trapani

Vlak voor de kust van Trapani liggen de Egadische eilanden. Op een van deze eilanden, Levanzo, ligt een onbeschrijflijk mooi juweeltje verborgen, La Grotta del Genovese. In deze blog nemen Erwin en Nicole je mee naar deze speciale grot.

Erwin: ‘We starten onze reis naar de grot in de havenstad Trapani, aan de westkust van Sicilië. Trapani is de toegangspoort naar de Egadische eilanden, vanuit de haven vertrekken er tal van boten naar de eilanden. Wij kiezen voor een overtocht naar het eiland Levanzo met de veerdienst van Liberty Lines.

Het is al vroeg druk op de kade, de zon schijnt en het is een prachtige dag voor een bezoek aan de eilanden. Als we aan boord zijn en de haven hebben verlaten varen we in een klein half uur naar het eiland Favignana waar we een tussenstop maken.

Bijna alle passagiers gaan hier van boord om te genieten van een van de vele prachtige baaien die het eiland rijk is. Als iedereen van boord is, zet de veerboot koers naar Levanzo. Het is maar een klein stukje varen en na een kwartiertje zetten we voet aan wal op dit schitterende eiland.

Op de kade staat Natale, onze gids, ons al op te wachten. Hij neemt ons mee naar het kantoor om onze reservering verder af te handelen. Vandaag is de zee vrij kalm en kunnen we de grot bezoeken met de boot. Als de zee te wild is, dan is de grot nog steeds te bezoeken, maar dan ga je er per jeep naartoe.

We lopen terug naar de haven waar kapitein Peppe de boot al naar de kade heeft gevaren. Peppe helpt ons als een ware gentleman aan boord. Hij checkt nog even wat laatste gegevens en dan is het tijd om het haventje met zijn kristalhelder water te verlaten.

We varen in westelijke richting en al snel verdwijnen de laatste witte huisjes uit beeld. Na ongeveer een half uur de ruige kustlijn te hebben gevolgd, komt de ingang van de grot in zicht.

De grot ligt nog een aardig stukje boven de zeespiegel, dus er staat ons nog een kleine klim te wachten. Tussen de rotsachtige kustlijn is een klein soort natuurlijke haven waar we aanmeren. Peppe zal tijdens ons bezoek bij de boot blijven, zodat hij de boot in veiligheid kan brengen als de golfslag toeneemt.

Als de boot goed vast ligt, lopen we via een geïmproviseerd betonpaadje tussen de rotsen naar de plek waar het aangelegde pad naar de grot begint. Tijdens de korte klim worden we begroet door de vele meeuwen die hier bivakkeren, de één wat nieuwsgieriger dan de ander.

Buiten het dorpje bij de haven is er nagenoeg geen bebouwing op Levanzo en dus kan de natuur er prachtig vrij haar gang gaan.

Als we bij de ingang van de grot aankomen, zorgt Natale eerst voor de elektriciteit zodat er verlichting is in de grot. Hij plaatst een aggregaat ver buiten de grot zodat er geen geluidsoverlast is tijdens het bezoek. Voor de veiligheid krijgen we een helm, geen overbodige luxe want de ingang van de grot is op zijn zachtst gezegd erg krap.

Eenmaal binnen kunnen we weer rechtop staan en lopen we naar de eerste rotstekening. We staan versteld van wat we zien. Er zijn tekeningen van stieren, herten en ezels. De tekeningen zijn zó realistisch dat het moeilijk te begrijpen is dat ze al ongeveer elf-/twaalfduizend jaar voor Christus gemaakt werden…

In deze periode waren de Egadische eilanden nog verbonden met Marsala en Trapani en werd er volop gejaagd. Omdat de tekeningen soms lastig te zien zijn, beweegt Natale de lamp zorgvuldig over de afbeeldingen zodat we een beter beeld krijgen.

In de grot zijn ook grotschilderingen te zien: afbeeldingen van mannen en vrouwen, zeedieren als dolfijnen, maar ook afbeeldingen van wapens die werden gebruikt voor de jacht. Ze zijn gemaakt van dierlijk vet in combinatie met houtskool.

Natale schijnt met een lamp op de grotschilderingen en vertelt dat deze van ongeveer 7000 voor Christus zijn, de periode waarin de zeespiegel zo flink steeg dat Levanzo een eiland werd. De bewoners moesten zich aanpassen om voedsel te vinden en gingen van de jacht over op de visvangst.

In de uiterste hoek van de grot is nog een grotschildering gevonden die gemaakt is met een rode kleur. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze afkomstig is uit de zelfde periode als de rotstekeningen.

Natale vertelt dat de grot pas in 1949 werd ontdekt. De schat bleek van onschatbare waarde. In de grot zijn in totaal drieëndertig tekeningen te vinden en meer dan honderd schilderingen die qua uiterlijk overeenkomen met de schilderingen in de bekende grotten van Altamira in Spanje en die van Lascaux in Frankrijk.

Als de rondleiding erop zit, kruipen we via de nauwe uitgang weer naar buiten en kunnen we onze helm weer afdoen. Als Natale alles heeft opgeruimd en de ingang heeft afgesloten, lopen we via hetzelfde pad weer naar de boot.

De trossen gaan los en Peppe vaart ons terug naar de haven van Levanzo. Het is de hoogste tijd om te gaan lunchen en Natale weet als geen ander waar we dit het beste kunnen doen. Hij wijst ons de weg naar Ristorante Arcobaleno.

Ristorante Arcobaleno ligt net boven de haven en biedt een fantastisch uitzicht over de kleurrijke bootjes die in het azuurblauwe water dobberen. Ober Giovanni wijst ons een tafel met uitzicht. Er is geen menukaart, maar Giovanni somt moeiteloos de gerechten op die vandaag door de koks worden bereid. Wij kiezen voor busiate al pesto trapanese, een typische gerecht uit de regio Trapani. Natuurlijk mag als dolce de cassata niet ontbreken.

Geen tijd voor een uitgebreide lunch? Je kunt hier ook terecht voor een snelle caffè of een heerlijke gelato.

Na de lunch is het tijd om het dorpje rond de haven de verkennen. De huizen zijn bijna allemaal witgeschilderd, met blauwe kozijnen en deuren. De huizen steken fel af tegen het azuurblauwe water in de haven, wat het geheel zeer fotogeniek maakt.

In de haven liggen mooie oude vissersboten die bijna lijken te zweven op het water. Veel tijd om te genieten van het dorp is er helaas niet want de veerboot is al weer in aantocht.

Praktische informatie voor je bezoek aan de Grotta del Genovese

Je moet een bezoek aan de Grotta del Genovese reserveren. Dit kan via de website van de Grotta del Genovese of telefonisch via 0039-0923924032.

Je vertrekt tussen 10.35 en 10.55 uur (dit hangt af van de aankomst van de veerboot vanuit Trapani). Als de zee rustig is, kun je de grot per boot bezoeken, wanneer dit niet mogelijk is ga je er per jeep heen. De tour neemt grofweg twee uur in beslag.

De kosten bedragen € 25,- per persoon. Omdat de grot wat lastig is te bereiken, is een bezoek niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn.

met dank aan Grotta del Genovese voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *