Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Città Sant’Angelo en Casoli – twee van de mooiste dorpjes in de regio Abruzzo

Qua oppervlakte bestrijkt de regio Abruzzo, in het midden van Italië, ongeveer een derde van Nederland. Abruzzo telt echter slechts 1,3 miljoen inwoners, waardoor er veel ruimte is voor ongerepte natuur.

Bijna de helft van de regio behoort dan ook tot een beschermd nationaal park of natuurreservaat, waar zeldzame diersoorten zoals de steenarend, de wolf en de bruine beer leven. Niet voor niets noemt men Abruzzo ook wel de groenste regio van Italië, met als symbool de gems, die tot voor kort met uitsterven werd bedreigd.

De negentiende-eeuwse Italiaanse diplomaat en journalist Primo Levi (niet te verwarren met de schrijver uit Turijn) vatte het karakter van Abruzzo en de mensen mooi samen met de woorden forte e gentile (sterk en vriendelijk). Sindsdien is dit het motto van de regio.

Naast schitterend natuurschoon vind je in Abruzzo ook sfeervolle dorpjes. Van de meer dan driehonderd borghi pìu belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, herbergt Abruzzo er maar liefst vierentwintig.

In deze blog noemden we al  Castel del Monte, Santo Stefano di Sessanio, Scanno en Civitella del Tronto, in dit artikel neemt Tim je mee naar Città Sant’Angelo en Casoli.

De charme van Città Sant’Angelo

Om te begrijpen waarom Città Sant’Angelo op de lijst van mooiste dorpjes van Italië staat, hoef je alleen maar even rond te lopen.

De Adriatische Zee is nooit ver weg. Tussen de huizen aan de smalle steegjes en straten door vang je af en toe een glimp van het blauwe water op. Alle stegen en straten komen uit op de hoofdstraat, de Corso Vittorio Emanuele, met de belangrijkste monumenten en gebouwen, zoals prachtige palazzi en het stadhuis dat gevestigd is in een voormalig klooster.

Het symbool van Città Sant’Angelo is zonder twijfel de dertiende-eeuwse San Michele Arcangelo. Deze kerk is gewijd aan de aartsengel Michaël die, volgens de legende uit het Nieuwe Testament, de duivel in de vorm van een draak uit de hemel joeg.

In de kerk is die strijd in een prachtig veertiende-eeuws houten beeld van de aartsengel te zien. Ook voor een altaar in een van de zijbeuken is de heilige te bewonderen.

Lunchen bij La Casa del Gelso

Tussen Città Sant’Angelo en de kust schuif je bij La Casa del Gelso aan voor een heerlijke lunch. Ik genoot er onder meer van gevulde olijven, gefrituurde kaas, rauwe ham met artisjokken uit eigen tuin, courgettebloemen, pallotte cace e ove (ei/kaasballetjes), pasta alla chitarra met een saus van lamsvlees en vers fruit.

Casoli – Città dell’Olio

Een ander prachtig middeleeuws dorp in de heuvels van Abruzzo is Casoli, dat sinds 2020 op de lijst van de borghi più belli d’Italia staat.

Het herbergt verschillende monumenten, palazzi en kerken, waaronder het op de top van de heuvel gelegen Castello Ducale dat helaas ten tijde van mijn bezoek gesloten was wegens een verbouwing.

In het kasteel vind je een museum ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Casoli heeft een beladen geschiedenis, want het was van juli 1940 tot september 1943 de plaats van een Duits interneringskamp. Op de plek waar de mensen gevangen werden gezet, staat nu een mooi monument als herinnering.

Sinds 1994 mag Casoli zich ook Città dell’Olio noemen, vanwege de uitstekende kwaliteit olijfolie die er gemaakt wordt, in vaak historische olijfolieperserijen.

Culinair genieten bij Agriturismo Caniloro

Niet ver van Casoli kun je heerlijk eten bij Agriturismo Caniloro. De trotse eigenaar vertelt je graag over de menukaart met gerechten die worden gemaakt met ingrediënten die allemaal van de eigen boerderij komen. Voor liefhebbers van eerlijke, biologische producten is dit een absolute aanrader.

Ik kreeg onder meer caciotta frentana, geitenricotta, salame a campanella (salami in de vorm van een klok), ventricina, groene bonen met zoete pepertjes, konijn, kip en aardappels voorgeschoteld. Allemaal even lekker en allemaal geserveerd met een grote glimlach.

Het kasteel van Roccascalegna

Als je geen genoeg kunt krijgen van middeleeuwse plaatsen, kun je je hart ophalen aan Roccascalegna, niet ver van Casoli. Het plaatsje zelf is misschien niet heel bijzonder, maar het kasteel dat er boven uit torent des te meer.

Het werd door Benedictijnse monniken in de negende eeuw op deze strategische positie gebouwd en vormt het decor van veel oude legendes. De gids die er rondleidingen geeft, kan je er in geuren en kleuren over vertellen (zie deze link voor meer informatie).

Countryhouse Case Catalano

Na ons bezoek aan deze dorpjes logeerde ik bij Countryhouse Case Catalano, in het groen van het Parco Nazionale della Majella. Het is de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen in dit natuurgebied, waarna het heerlijk thuiskomen is bij de gastvrije familie die Case Catalano runt en altijd voor je klaarstaat met tips om de mooiste plekjes in de omgeving te ontdekken.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Fijn dat je van deze minder bekende regio ook wat info brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *