Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Pienza – de ideale stad in het zuiden van Toscane

Pienza is een klein maar prachtig stadje ten zuidwesten van Siena. Het telt slechts 2300 inwoners, hetgeen een verademing is na de toeristenmassa’s die overdag over Siena spoelen. Pienza dankt zijn naam aan paus Pius II, die werd geboren als Enea Silvio Piccolomini. Pienza betekent niet meer dan ‘stad van Pius’, een hele eer voor een paus!

Pienza-Toscane (9)Pienza-Toscane (7)

Na een lange, humanistische studie verwierf Aeneas, zoals Enea zichzelf het liefst noemde, bekendheid als succesvol diplomaat en politicus, maar ook als auteur van talrijke reisbeschrijvingen en liefdesgeschiedenissen. Hij schopte het tot aartsbisschop van Siena en werd in 1458 gekozen tot paus. Hij stelde zichzelf twee grote opdrachten ten doel: het ten val brengen van het Osmaanse rijk en de vestiging van zijn persoonlijke faam. om voor ‘een blijvend teken van zijn herkomst’ te zorgen, zoals hij het zelf in zijn Commentarii schreef. Hij gaf de Florentijnse architect Bernardo Rossellino opdracht de plaats Corsignano om te bouwen tot een heuse Piusstad, onder andere door er een groep monumentale gebouwen neer te zetten die een persoonlijk gedenkteken voor hem moesten vormen.

Als kern van de ‘ideale stad’ ontwierp Bernardo Rossellino het centrale plein, het Piazza Pio II, in de vorm van een trapeze en met een bestrating die in rechthoeken werd verdeeld. Zo werd het plein als het ware een toneel, dat werd omringd door de belangrijkste gebouwen van de stad. Het bisschoppelijk paleis domineert de oostzijde van het plein; het Palazzo Comunale, het gemeentehuis, bevindt zich aan de noordkant. Door de arcaden van het Palazzo Comunale kijk je uit op het Palazzo Piccolomini en de kathedraal.

Pienza-Toscane (2) Pienza-Toscane (6) Pienza-Toscane (11)

Voor de vormgeving van de voorgevel van het vierkante, drie verdiepingen hoge pauselijke paleis kopieerde Rossellino het Palazzo Rucellai in Florence, dat hij in 1451 naar een ontwerp van Alberti had voltooid. Daarmee beantwoordde de architect volledig aan de wensen van paus Pius II, die zich met dit nieuwe plein had verzekerd van een ‘blijvend teken van herkomst’. Het dagboek van Pius II, waarin deze zin is opgenomen en waarin hij al zijn architecturale plannen gedetailleerd uit de doeken doet, is nog te bekijken in het Museo Diocesiano, dat links naast de kathedraal ligt.

Op het plein is het heerlijk rustig. Er wonen zoals gezegd nog maar weinig mensen in Pienza en het stadje wordt (gelukkig) nog niet onder de voet gelopen door toeristen – ondanks het feit dat je er de Via dell’Amore en de Via del Bacio vindt…

Pienza-Toscane (1) Pienza-Toscane (4) Pienza-Toscane (5)

Vergeet ook niet te proeven van de lokale specialiteit: de Pecorino di Pienza.

Italian Cacioteca Pienza-Toscane (3)

De beste tips voor een vakantie in Italië!

2 reacties

  1. Een prachtig stadje, alles wat hier staat is niet gelogen:)
    En die uitzichten zijn fabelachtig mooi Toscaans.

  2. We gaan in September 2 weken naar Toscane…We zijn nu al info aan het verzamelen wat we gaan zien….Pienza er nu ook op

    Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *