Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pienza – de ideale stad in het zuiden van Toscane

Pienza is een klein maar prachtig stadje ten zuidoosten van Siena. Het dankt zijn naam aan paus Pius II, die werd geboren als Enea Silvio Piccolomini. Pienza betekent namelijk ‘stad van Pius’, een hele eer voor een paus én voor een stad!

Pienza-Toscane (9)

Na een lange, humanistische studie verwierf Aeneas, zoals Enea zichzelf het liefst noemde, bekendheid als succesvol diplomaat en politicus, maar ook als auteur van talrijke reisbeschrijvingen en liefdesgeschiedenissen. Hij schopte het tot aartsbisschop van Siena en werd in 1458 gekozen tot paus.

Een plein voor paus Pius II

Hij stelde zichzelf twee grote opdrachten ten doel: het ten val brengen van het Osmaanse rijk en de vestiging van zijn persoonlijke faam. Om voor ‘een blijvend teken van zijn herkomst’ te zorgen, zoals hij het zelf in zijn Commentarii schreef.

Piccolomini gaf de Florentijnse architect Bernardo Rossellino opdracht de plaats Corsignano om te bouwen tot een heuse Piusstad, onder andere door er een groep monumentale gebouwen neer te zetten die een persoonlijk gedenkteken voor hem moesten vormen.

Als kern van de ‘ideale stad’ ontwierp Bernardo Rossellino het centrale plein, het Piazza Pio II, in de vorm van een trapeze en met een bestrating die in rechthoeken werd verdeeld. Zo werd het plein als het ware een toneel, dat werd omringd door de belangrijkste gebouwen van de stad.

Het bisschoppelijk paleis domineert de oostzijde van het plein; het Palazzo Comunale, het gemeentehuis, bevindt zich aan de noordkant. Door de arcaden van het Palazzo Comunale kijk je uit op het Palazzo Piccolomini en de kathedraal.

Pienza-Toscane (11)

Voor de vormgeving van de voorgevel van het vierkante, drie verdiepingen hoge pauselijke paleis kopieerde Rossellino het Palazzo Rucellai in Florence, dat hij in 1451 naar een ontwerp van Alberti had voltooid.

Daarmee beantwoordde de architect volledig aan de wensen van paus Pius II, die zich met dit nieuwe plein had verzekerd van een ‘blijvend teken van herkomst’. Het dagboek van Pius II, waarin deze zin is opgenomen en waarin hij al zijn architecturale plannen gedetailleerd uit de doeken doet, is nog te bekijken in het Museo Diocesiano, dat links naast de kathedraal ligt.

Pienza – stad van de pecorino

Pienza is ook de stad van de pecorino, de schapenkaas. Nu is pecorino in Italië een zeer veel gebruikte term die in zijn algemeenheid alle kaas aanduidt die gemaakt is van schapenmelk. Pecorino op zich zegt een Italiaan nog niet zoveel; hij moet weten waar de pecorino vandaan komt. Zo is de pecorino romano bekend om zijn zwarte korst en is de pecorino sardo, die op Sardinië wordt gemaakt, iets minder hard en iets minder zout dan de Romeinse variant.

In de kleine straatjes van het stadje ruik je overal de geur van schapenkaas en in de winkels liggen ze in alle soorten en maten uitgestald, oud en jong, zacht en hard, groot en klein, gerijpt onder een dikke laag hooi of in volle, rode wijn, met kruiden of andere heerlijke toevoegingen…

De pecorino uit Pienza heeft een DOP-keurmerk. Dat staat voor Denominazione di Origine Protetta, een kwaliteitsaanduiding die garant staat voor de lokale productie en de kwaliteit van een product. De pecorino uit Pienza kreeg dit keurmerk op 1 juli 1996, een gebeurtenis waar de inwoners van het stadje nog steeds trots op zijn.

Pienza – onze culinaire tips

Er valt in Pienza natuurlijk meer te proeven dan pecorino. Een van onze aanraders is Osteria Sette di Vino (Piazza di Spagna 1), een levendige eetgelegenheid waar traditionele Toscaanse gerechten met een twist op tafel komen.

Voor een aperitivo mét adembenemend uitzicht ga je naar Idyllium Bar (Via Gozzante 67). Een aantal cocktails krijgt een bijzondere touch met kruiden uit de Val d’Orcia, de vallei rondom Pienza. Naast cocktails staan er ook kleine gerechten op de kaart.

foto: Idyllium Bar

Chique dineren (én overnachten) kan bij La Bandita Townhouse (Corso Il Rossellino 111). Hier is het goed bijkomen na een dagje slenteren door Pienza. Het moderne interieur gaat prachtig samen met de authentieke sfeer van de voormalige kloosterruimtes. Echt een unieke plek!

foto: La Bandita Townhouse

Pienza – een stad om te zoenen

Bijna elk straatje in Pienza is fotogeniek. Dwaal maar even met ons mee en geniet van de bijzondere sfeer:

Pienza heeft ook een paar zeer bijzondere straten. Ga samen met je geliefde op zoek naar de Via dell’Amore – en kus elkaar op de hoek van de Via del Bacio. Zoek ook de Via della Fortuna, voor (nog meer) geluk in de liefde!

Pienza-Toscane (5)

Nog meer liefde in Lucignano

In Lucignano, een lieflijk dorpje in de buurt van Pienza, vind je nóg een mooie bestemming om de liefde te vieren: de Albero dell’Amore. De 2,6 meter hoge levensboom, gemaakt van zilver en koper, schittert je tegemoet dankzij de versieringen van bladgoud, edelstenen en koraal. De boom is gemaakt door goudsmeden uit Siena en omgeving, waarschijnlijk tussen 1350 en 1450.

De boom is te zien in het plaatselijke museum, in het Palazzo Comunale. Italianen komen hier samen met hun partner naartoe om te bidden of om opnieuw hun liefde voor elkaar uit te spreken. Volgens een legende zou de levensboom ervoor zorgen dat man en vrouw trouw aan elkaar blijven, hetgeen wordt gesymboliseerd door de pelikaan aan Christus’ voeten.

Ook zonder partner is een bezoek aan de liefdesboom aan te raden. Volgens de inwoners van Lucignano werkt de boom ook als een soort wensboom. Een ieder die in stilte de wens voor een geliefde doet, in nabijheid van de liefdesboom, zal niet lang daarna de liefde van zijn of haar leven ontmoeten…

Lucignano-Albero-Amore

Laat je verleiden door de Val d’Orcia

Een bezoek aan Pienza is perfect te combineren met een roadtrip door de Val d’Orcia, een prachtige vallei die is vernoemd naar de rivier die hier stroomt. Het landschap is hier betoverend mooi. Je zet je auto meer dan eens aan de kant om de schoonheid van dit stukje aarde te bewonderen en vast te leggen. In deze blog lees je er meer over.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

7 reacties

 1. Een prachtig stadje, alles wat hier staat is niet gelogen:)
  En die uitzichten zijn fabelachtig mooi Toscaans.

 2. We gaan in September 2 weken naar Toscane…We zijn nu al info aan het verzamelen wat we gaan zien….Pienza er nu ook op

  Marco

 3. Prachtig stadje waar we in 2007 (wat vliegt de tijd) twee weken verbleven in een vakantiewoning midden in het centrum. Het vinden van die woning was nog wel even “een dingetje”: na aankomst bij een van de stadspoorten moesten we de verhuurder bellen om te laten weten dat we gearriveerd waren. Zo gezegd, zo gedaan… verhuurder sprak alleen Italiaans en op zich kunnen wij ons redelijk verstaanbaar maken. Nu stonden wij met de auto bij de Via della Mura en volgens de verhuurder konden wij ons melden in de via delle Mura op nr… Maar hoe we ook zochten het betreffende nummer werd niet gevonden. Na een wandeling langs de hele muur uiteindelijk bij de Tourist information naar binnen gestapt. Hier kregen we te horen dat we toch écht op de juiste plekken geweest waren. Een super vriendelijke medewerker heeft nogmaals met de eigenaar gebeld en toen bleek dat wij de straatnaam niet helemaal juist verstaan hadden: we moesten ons melden in de Via dell’amore… tja…
  Na een ietwat moeizame start hebben we twee weken lang genoten van de gezellige staatjes, de prachtige uitzichten, de omgeving maar zeker ook van de constant aanwezige geur van de alom tegenwoordige pecorino.
  Een bezoek aan Pienza kunnen we iedereen aanraden, zeker ook om meerdere dagen te verblijven.

 4. Las net dat de omgeving van pienza het decor was van de film Gladiator

 5. Si, er zijn meer films opgenomen in Pienza en de Val d’Orcia, ook The English Patient bijvoorbeeld.

 6. hi, hoe kom ik vanuit Rome naar Oienza?

 7. Naar Pienza neem ik aan? Het handigst is met de auto. Met openbaar vervoer kan ook, met de trein of bus tot bijvoorbeeld Siena / Buonconvento en dan met de bus naar Pienza. Dat laatste is wel gecompliceerder, maar Google geeft tegenwoordig ook prima de ov-opties aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *