Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Olbia – eeuwenoude toegangspoort tot de Costa Smeralda

Olbia ligt in het noordoosten van Sardinië. De stad wordt door veel mensen als doorreisplaats naar de Costa Smeralda gezien. Zonde, want Olbia is een prachtige stad met een rijke historie, die de moeite van een bezoek zeker waard is.

De oude Grieken noemden deze stad niet voor niets Olbía, oftewel ‘gelukkig’. Hoog tijd om nader kennis te maken met deze verborgen parel van Sardinië!

Gelukkige toegangspoort van de Gallura

Olbia wordt al bewoond sinds circa 4000 voor Christus. Hiervan getuigen de hunebedden, menhirs, nuraghi en megalithische cirkels in de omgeving. Vanaf de zevende eeuw voor Christus zwaaiden de Feniciërs hier de scepter, totdat de Grieken hun Olbía stichtten.

Zeker vanaf de tijd van de Romeinse overheersing werd de stad steeds belangrijker – als toegangspoort van de Gallura-streek, als handelscentrum en als militaire marinebasis – en werden er onder andere een badhuis, forum en aquaduct aangelegd, waarvan je de resten nog altijd kunt zien.

San Simplicio – de kathedraal van Olbia

Een goede plek om je ontdekkingstocht door Olbia en haar rijke geschiedenis te beginnen, is de kathedraal van Olbia, de Basilica di San Simplicio. Voorbeelden van romaanse architectuur zijn in het noordoosten van Sardinië zeldzaam, maar deze kerk is een fraai exemplaar.

Het is ook meteen de best bewaarde romaanse basiliek van het hele eiland – en het oudste overblijfsel van de vroeg-christelijke aanwezigheid op Sardinië. De kerk werd begin twaalfde eeuw gebouwd en is vernoemd naar de bisschop Simplicius, die op 15 mei 304 als martelaar stierf tijdens de vervolgingen onder keizer Diocletianus.

Rond die datum wordt de patroonheilige van Olbia jaarlijks nog altijd geëerd tijdens het Festa di San Simplicio, met onder andere een processie in klederdracht en het steekspel Palio della Stella.

In een kleine crypte onder het hoofdaltaar van de San Simplicio werden in het begin van de zeventiende eeuw de stoffelijke resten gevonden van vier heiligen: Rosula, Diocletianus (niet de keizer, uiteraard), Florentius en de patroonheilige Simplicius zelf. Daar, aan de voet van het altaar, rusten de heiligen nog altijd.

Een verborgen dodenstad

Later zijn er onder de basiliek en het voorliggende plein nog veel meer graven teruggevonden. Het blijkt de locatie te zijn geweest van een grote necropolis die zeker vierhonderdvijftig graven omvatte.

Rondom de graven zijn er ook veel juwelen, munten en vazen van aardewerk en glas gevonden. Deze archeologische schatten kun je tegenwoordig bewonderen in het Museo Archeologico, het archeologisch museum van Olbia, op het mini-eilandje Peddone.

Naast bijzondere archeologische vondsten en indrukwekkende resten van Romeinse en middeleeuwse scheepswrakken bekijk je in het museum ook interactieve projecties die het verleden van Olbia tot leven brengen.

De necropolis of dodenstad zelf is ook toegankelijk; er is een ingang aan de Via Gabriele D’Annunzio en eentje aan het Piazza San Simplicio. Via deze link vind je meer details.

foto’s: Necropoli San Simplicio

Chiesa di San Paolo Apostolo

Een van de andere blikvangers van Olbia torent hoog boven de stad uit. Het is de koepel van de Chiesa di San Paolo Apostolo, die op het hoogste punt van de stad staat.

Deze kerk aan de Via Cagliari werd in de zestiende eeuw gebouwd op de ruïnes van een Punisch-Romeinse tempel gewijd aan Melqart-Hercules, maar kreeg in de achttiende eeuw na flinke verbouwingen de huidige vorm (en het barokke interieur). De kleurrijke majolicakoepel werd nog weer later aangebouwd.

Corso Umberto I – de hoofdstraat van Olbia

De hoofdstraat in het historische centrum van Olbia is de Corso Umberto I. Hier vind je talloze winkels en eetgelegenheden. Je kunt er lekker rondstruinen en bij een bar aanschuiven voor een kopje koffie of een aperitivo, maar vergeet niet om af en toe omhoog te kijken.

De gevels die de Corso flankeren, variëren in stijl van elegante art-nouveau tot strakke fascistische architectuur, opgesierd met hier en daar een bloemig balkonnetje. Je komt onderweg ook twee lekkere stops tegen voor een gelato: Natura (op nummer 30) en Gelateria Villi (op nummer 78).

Piazza Regina Margherita

De Corso Umberto I komt uit op het Piazza Regina Margherita, dat door negentiende-eeuwse gebouwen wordt omringd en waar je talloze fijne bars en restaurants vindt om neer te strijken zowel aan het plein zelf als in de straatjes eromheen.

Een leuke plek voor een aperitivo is Emilio Rocchino’s Spirits Boutique (Via Cavour 7). Bestel een cocktail, een glas wijn of bijvoorbeeld een heerlijke vermouth bianco al vermentino.

foto’s: Emilio Rocchino’s Spirits Boutique

Verrukkelijke visgerechten

Wanneer je toe bent aan het avondeten, raden we aan om te kiezen voor een van de lokale gerechten gebaseerd op s’indattaru in het dialect van Olbia (cozze in het Italiaans, oftewel mosselen). Je eet ze bijvoorbeeld rauw, gegratineerd of in een soep, bijvoorbeeld bij het traditionele Ristorante da Paolo (Via Garibaldi 18).

Een ander lokaal visgerecht is ortiadas – gefrituurde zeeanemonen met griesmeel en rozemarijnolie. Bestel er een glas of fles Vermentino di Gallura bij – dé wijn van de streek rondom Olbia, die perfect samengaat met deze en de vele andere visgerechten op de menukaart.

Olbia’s kastelen

Helemaal aan de zuidkant van de stad vind je het Castello di Pedres, een hooggelegen middeleeuws fort dat door de locals ook wel eenvoudigweg wordt aangeduid als su casteddu, het kasteel.

Dat betekent overigens niet dat dit het enige kasteel in de omgeving is; integendeel. Je vindt in Olbia ook het Castello di Molara en zo’n vijf kilometer buiten de stad ligt het Castello di Sa Paulazza, in de heuvels van Monte en Telti, dat waarschijnlijk dateert uit de tijd van de Byzantijnse overheersing op Sardinië.

Su Mont’e s’Abe

In de omgeving van het Castello di Pedres vind je nog een begraafplaats uit het nuraghe-tijdperk waar je zeker ook even een kijkje moet nemen – een monumentaal reuzengraf waarin alle doden samen begraven werden en dat bekendstaat als Su Mont’e s’Abe.

De geschiedenis van deze bijzondere plek vol gedenkstenen en menhirs is meer dan vierduizend jaar oud. Met een grootte van achtentwintig bij zes meter is dit het grootste gigantengraf van heel Sardinië.

Riu Mulinu

Een andere getuige van de nuraghe-beschavingen in het gebied van Olbia is te vinden bij Riu Mulinu, een van de belangrijkste en beroemdste prehistorische monumenten aan de noordkant van het eiland.

Het ligt op de top van de Cabu Abbas, op bijna tweehonderdvijftig meter hoogte, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op zee. De site heeft een lange, metershoge ommuring waarbinnen een centrale toren domineert.

Bij deze nuraghe werd een offerkuil gevonden, waarin fragmenten van verbrande botten en keramiekscherven zijn aangetroffen. Ook kwam er bij de eerste opgravingen die hier zijn gedaan een bronzen beeld aan het licht van een vrouw met een amfoor op het hoofd. Dankzij die vondst hebben onderzoekers vastgesteld dat deze plaats verband hield met een heilige watercultus.

De kustlijn van Olbia

De schijnbaar eindeloze kustlijn van Olbia biedt een ruime keuze aan prachtige, turquoise baaien met witte stranden. Een van de bekendste pareltjes is de baai van Porto Istana, aan de voet van de granieten Capo Cesaro, op ongeveer twintig minuten rijden van Olbia.

De baai bestaat uit vier stranden die van elkaar gescheiden worden door kleine rotspartijen. Waar je ook besluit neer te strijken, je zet je voeten hier overal in heerlijk wit zand, prachtig smaragdgroen water en een fenomenaal uitzicht op het paradijselijke, beschermde zeegebied. Deze baai is ook populair bij zeilers en windsurfers en, vanwege de rijke flora en fauna onderzee, bij duikers en snorkelaars.

Een andere plaatselijke favoriet is het ‘stadsstrand’ La Playa di Pittulongu, op ongeveer acht kilometer van de stad. Het strand, dat ook wel Puntale Lungo wordt genoemd, is een uitgestrekte halve maan van fijn wit zand, dat zich vooral aan de waterkant met schelpengruis mengt.

Isola Tavolara

Vanuit de haven van Olbia vertrekken regelmatig veerboten naar Isola Tavolara. Vooral voor duikers en zeilers is dit kleine eiland (in feite een vijfhonderd meter hoge kalkstenen berg) een paradijs, maar je kunt natuurlijk ook lekker ontspannen op het strand.

Samen met Molara en Molarotto vormt het Isola Tavolara een beschermd natuurgebied dat de Aera Marina Protetta Tavolare Capo Coda Cavallo wordt genoemd. Als je van wandelen houdt kun je op het eiland Tavolara verschillende paden volgen. De Via Ferrata degli Angeli leidt je bijvoorbeeld naar de hoogste top van het eilandje.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *