Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bewonder de wilde paarden op de Giara di Gesturi

Denk je aan Sardinië, dan denk je waarschijnlijk allereerst aan uitgestrekte stranden en tropisch aandoende baaien.

Ook het binnenland van Sardinië biedt veel ongerepte natuur, zoals de Giara di Gesturi, een enorm uitgestrekte hoogvlakte. Niet alleen vind je er een aantal archeologische sites; de hoogvlakte is ook het thuis van wilde kleine paarden.

Sandra Sanna van Travel Designer Sardinia organiseert graag een wandeling met gids voor je, die je alles leert over de bijzondere flora en fauna in het gebied, waar zeker in het voorjaar een zee van wilde bloemen te zien is.

Tuili

Sandra: ‘Het dorpje Tuili ligt aan de voet van de Giara di Gesturi. In het historisch centrum worden bijzondere woningen afgewisseld met hofboerderijen, die vrijwel allemaal worden gekenmerkt door portalen uit de laat-negentiende eeuw.

Twee elegante neo-klassieke gebouwen vallen op: Villa Pitzalis en Villa Asquer. In deze laatste villa kun je het Museo dell’Olivo e dell’Olio bezoeken, waar historische afbeeldingen, verhalen en werktuigen te zien zijn.

Ook het Museo degli Strumenti Musicali huist in deze villa, met een collectie Sardijnse muziekinstrumenten waarbij er voor de launeddas (typisch Sardijns blaasinstrument) een speciale plek is gereserveerd.

Parco della Giara

Bij de parkeerplaats iets ten noorden van Tuili vind je het bezoekerscentrum van het Parco della Giara. Hier start ook de wandeling over de hoogvlakte. Samen met een plaatselijke (meertalige) gids, die je echt alles over elke plant en elke steen kan vertellen, verken je dit unieke stukje Sardinië.

Door de rotsachtige aarde wisselen lage kurkeiken en steeneikenbossen elkaar af, maar er groeien ook mirtestruiken, olijfbomen en mastiekbomen. In de lente, wanneer de meeste planten in bloei zijn en je hier zelfs waterlelies kunt bewonderen, in de paulis (vijvers vol met regenwater), is de kleurenpracht op z’n mooist. Het plateau lijkt wel een eiland binnen het eiland!

Met een beetje geluk spot je de beroemde wilde paarden, die nogal schuw zijn, maar echte blikvangers vormen in de ongerepte natuur van deze hoogvlakte.

Su Nuraxi di Barumini

Aan de voet van het plateau, ten oosten van de Monte Arci in het gebied van de Marmilla, ligt Su Nuraxi di Barumini, de bekendste nuraghe van Sardinië.

Door de ligging van Su Nuraxi geniet je hier van een prachtig uitzicht over de dalen die zich van hier tot de Campidano en de Monte Arci uitstrekken. Het geeft een goed beeld van de strategische ligging van de nuraghe; vanaf deze plek kon men écht ver kijken.’

Ontdek Sardinië met travel designer Sandra Sanna

Via onze vrienden van Tururi – die zowel op Sicilië als Sardinië de mooiste plekken voor een onvergetelijke vakantie hebben verzameld – maakten we kennis met Sandra Sanna, de eigenaresse van Travel Designer Sardinia.

Sandra heeft een Sardijnse vader en een Pugliese moeder. Ze is geboren en getogen in België, maar volgde haar grote liefde voor Sardinië naar het eiland, waar ze nu woont en werkt én waar ze jou ook graag van wil laten genieten.

Sandra: ‘Sardinië kent spectaculaire natuur en een enorme culturele rijkdom. Het is mijn passie om elke reisverwachting te overtreffen. Elk voorstel maak ik op maat, om aan precies jouw wensen te kunnen voldoen.

Als Travel Designer plan ik je reisschema tot in detail, om je kostbare tijd te besparen en je plekken te laten zien die je niet in elke reisgids terugvindt. Ik maak een mooie route voor je, met zowel accommodaties als culinaire tips, bezienswaardigheden en excursies om het eiland te ontdekken.

Of je nu een jeeptocht wil maken door de natuur, een lokale artigiano wil bezoeken, kaas wil maken, een stuk van het eiland per fiets wil verkennen of op pad wil in Cagliari, ik regel het graag voor je, zodat je Sardinië net zo in je hart zal sluiten als ik!’

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website Traveldesignersardinia.com of contact opnemen met Sandra via sandra.sanna@traveldesignersardinia.com of via 0039-3429351316 (telefoon en Whatsapp).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *