Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Marostica – middeleeuws decor voor een spannend schaakspel

Marostica, een kleine stad in de provincie Vicenza, in de regio Veneto, vormt een prachtig middeleeuws decor voor een levensgroot schaakspel, dat om het jaar in september wordt gespeeld. Maar ook op andere momenten is het er goed toeven, met dank aan het imposante kasteel en de stoere stadsmuren.

Castello Superiore

Deze stadsmuren zie je al voor je Marostica binnenrijdt. Ze slingeren de heuvel op, over een afstand van maar liefst 1800 meter. De ommuring van Marostica werd in de veertiende eeuw aangelegd in opdracht van de familie Della Scala, die het toen in Verona en omgeving voor het zeggen had.

De muur is maximaal twaalf meter hoog en telt in totaal vierentwintig verdedigingstorens. Hij loopt van het stadje zelf helemaal naar het Castello Superiore, het ‘bovenste kasteel’, dat eveneens in de veertiende eeuw werd gebouwd.

Het kende helaas geen lange glorietijd, want in 1587 raakte het flink beschadigd en vertrokken de Veronese heren uit Marostica. Je kunt het kasteel niet bezoeken, maar de buitenzijde is het bewonderen waard, net als het uitzicht dat je vanaf hier op Marostica en omgeving hebt.

Piazza Castello – plein van het schaakspel

Eenmaal beneden kun je parkeren bij de Porta Breganzina, een van de stadspoorten, vanwaar je in vijf minuten naar het hart van Marostica wandelt.

Dit hart is het Piazza Castello, dat wordt omarmd door een aantal prachtige palazzi met booggalerijen, waaronder Palazzo del Doglione (vroeger de rijkskanselarij, nu de lokale bank) met zijn karakteristieke vierkante klokkentoren.

Aan de andere zijde van het plein verrijst het Castello Inferiore, dat in de veertiende eeuw werd gebouwd door de Scaligeri en nu onderdak biedt aan de lokale VVV én aan het schaakmuseum. Marostica is namelijk dé schaakstad van Italië.

In het midden van het plein zie je dan ook geen gewoon plaveisel, maar een groot schaakbord, met vierenzestig velden. Het Piazza Castello wordt daarom in de volksmond ook wel het Piazza degli Scacchi genoemd, het ‘schaakplein’.

Onder de booggalerij staan overdag grote schaakstukken klaar zodat je een partijtje kunt spelen, maar veel bijzonderder is de partij die om het jaar in september midden op het plein wordt gespeeld (de eerstvolgende editie is op 10, 11 en 12 september 2021 – zie voor meer informatie deze website).

Dan komt het schaakbord namelijk echt tot leven, tijdens een levensgroot schaakspel met meer dan vierhonderd deelnemers in historische kledij. Er wordt een beroemde internationale partij geselecteerd die wordt nagespeeld.

Schaakpartij voor de liefde

De oorsprong van deze schaakmanie is echter te vinden in een lokale legende. Deze – hoe kan het ook anders in Italië – tragische liefdesgeschiedenis vormt de inspiratie voor het meest spectaculaire partijtje schaak dat je ooit hebt gezien.

Zowel Rinaldo d’Angarono als Vieri da Vallonara, allebei jonge en vooral knappe edelen, werden in 1454 verliefd op Lionora, de dochter van de heer van Marostica. Beide edelknapen wilden strijden om Lionora’s hand, maar de kasteelheer was veel te bang dat een van de twee dat met de dood zou moeten bekopen. Hij verbood het duel en liet de verliefde mannen in plaats daarvan een partijtje schaak spelen. De winnaar zou de hand van Lionora krijgen, de verliezer die van haar zuster Oldrada.

Aangezien er veel met het spel was gemoeid, werd het een waar spektakel. De kasteelheer riep alle soldaten op om toezicht te houden en eventueel in te grijpen als het uit de hand liep. Het schaakbord werd omringd door boogschutters, hellebaardiers en soldaten te paard.

Maar dat was nog niet alles: er moest geschaakt worden met levende stukken, om het spel nog bijzonderder te maken. Na een spannend spel kwam Vieri da Vallonara als winnaar uit de bus. Hij had Lionora letterlijk en figuurlijk weten te schaken!

Een bezoekje aan het schaakmuseum

Als je meer te weten wil komen over de bijzondere schaakgeschiedenis van Marostica, kun je het Museo degli Scacchi bezoeken, in het Castello Inferiore, waar je ook een aantal zalen met vijftiende-eeuwse meubels en fresco’s vindt.

Je kunt een ronde maken over het twintig meter hoge dak, maar de meeste aandacht trekken de kostuums voor het schaakspel; zeker die van de torens! Verwacht echter geen schaakpaarden te zien, want tijdens de tweejaarlijkse schaaksessie worden échte paarden gebruikt.

Een beter souvenir dan een mooi schaakspel is er natuurlijk niet. Of je nu kiest voor een klein reisspel of voor een groot bord met schitterend vormgegeven schaakstukken, een bezoek aan Marostica inspireert om de schaakstukken in beweging te zetten.

Meer moois in Marostica

Op het Piazza Castello vind je naast het grote schaakbord in het plaveisel nog meer beelden. Hoog op een zuil prijkt de welbekende leeuw van de Republiek Venetië, waar Marostica lange tijd aan toebehoorde.

In de loggia zie je de buste van de voor ons onbekende Prospero Alpini, een natuurkundige en botanist die de eerste koffie naar Venetië zou hebben gebracht.

Voor de traditionele keuken van de regio Veneto schuif je aan bij Osteria Madonnetta (Via Vajenti 21). Na de lunch wandel je via de elegante Via Sant’Antonio naar de Sant’Antonio Abate. In deze kerk vind je een schitterend altaarstuk van Jacopo da Ponte, alias Il Bassano.

Heb je bij aankomst het kasteel nog niet bezocht? Wandel dan langs de kleine Cappella della Madonna Pellegrina en volg het Sentiero dei Carmini, een steil wandelpad dat naar het Castello Superiore leidt. In twintig tot dertig minuten loop je tussen olijfbomen en met een prachtig uitzicht op de stad aan je voeten naar het kasteel.

Als je beneden blijft, volg je de Via Rialto en de Via Calesello naar de Porta Bassano, vanwaar je via de Corso Mazzini weer terug naar het Piazza Castello kunt wandelen.

5x overnachten in & om Marostica

We delen graag vijf van onze favoriete adresjes voor als je in of dicht bij Marostica wil logeren:
*Agriturismo Vecio Portico
*Artemisia B&B
*B&B Da Toi
*Hotel Due Mori
*Suite Parolin

Meer richting Bassano del Grappa (waarover je in deze blog meer leest) ligt RosArancio, ook echt een aanrader!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3 reacties

  1. Heel bijzonder!
    Graag gelezen en genoten van de foto’s.

  2. marjan voskuil

    Alweer een heel informatieve en leuke nieuwsbrief. Ik verheug me elke week opnieuw en kijk meteen als hij binnen is. Genieten en ik voel me als in Italie.

  3. Grazie Marjan, dat is heerlijk om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *