Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De weg naar Scanno – in de voetsporen van Escher

Het pittoreske Scanno is een van de borghi più belli d’Italia en zeker een van de mooiste dorpjes van de regio Abruzzo, waar je graag uren verdwaalt. Maar ook de weg ernaartoe, die je door een betoverend berglandschap en langs twee schitterende meren voert, is een bezienswaardigheid op zich!

In de voetsporen van Escher
Onderweg kom je als eerste Anversa degli Abruzzi tegen. Dankzij zijn geweldige ligging is dit dorpje een genot om naar te kijken. Vergeet zeker niet om even om te kijken als je er voorbij bent gereden, want het uitzicht op Anversa degli Abruzzi wordt alleen maar mooier.

Hier rijd je in de voetsporen van een van de bekendste kunstenaars uit Nederland: Escher. Nou ja, niet precíes in zijn voetsporen: Escher reisde per ezel en over smalle bergpaadjes. Desalniettemin begrijp je, wanneer je om je heen kijkt, heel goed waarom Escher hier zijn studies naar perspectief deed.

Wanneer je Anversa degli Abruzzi uit het zicht verliest, dient zich het volgende bergdorpje al aan: Castrovalva. Je verrekt wel bijna je nek om het goed te kunnen zien, zo hoog ligt dit door Escher vereeuwigde dorp (het werk waar het om gaat heet simpelweg Castrovalva).

Van hoogtevrees had Escher weinig last, zoals je ziet. Na Castrovalva ontvouwt de schoonheid van de Gole del Sagittario, zoals de kloof die naar Scanno leidt genoemd wordt, zich in al haar glorie.

Ongeveer ter hoogte van Villalago (waar Escher Stilleven met spiegel maakte), kom je het eerste en kleinste meer tegen, het ongerepte Lago di San Domenico. Vooral de oude stenen brug en de Eremo di San Domenico, de kleine kluizenaarswoning, vormen een pittoresk plaatje samen.

Na Villalago schittert het Lago di Scanno je al snel tegemoet. Dit meer is een stuk groter en, in de zomermaanden, ook wat drukker bezocht. Een van de meest suggestieve eigenschappen van het Lago di Scanno is misschien wel dat het, van bovenaf gezien, de vorm van een hartje heeft…

Dwalen door Scanno
Wanneer het Lago di Scanno in de verte is verdwenen, doemt het pittoreske Scanno al snel op. Ronddwalen in deze borgo is een feest voor wie van fotograferen houdt, want werkelijk ieder straatje, steegje, balkonnetje of doorkijkje is het waard om vast te leggen. De romaanse kerk Santa Maria della Valle is een mooi startpunt voor een wandeling door Scanno.

Aan de voet van de kerktoren vind je een standbeeld dat de vrouwen van het dorpje eert. Het is een beeld van een vrouw in de traditionele kleding van Scanno, gemaakt volgens eeuwenoude tradities waar het dorpje nog altijd zeer trots op is. Een aantal van de oudere dames in Scanno draagt de kleding nog altijd, maar vaak alleen met bijzondere gelegenheden.

Dat is niet zo vreemd: alles is gemaakt van wollen stoffen, zodat het erg zwaar en weinig comfortabel is. Toch dankt Scanno veel aan deze traditie: het dorp kreeg bekendheid toen de beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson in de jaren vijftig de inwoners in hun traditionele kleding fotografeerde.

Wil je meer weten over de kledingtradities van Scanno? Wandel dan omhoog, het oude centrum in, en loop even naar binnen bij Antico Laboratorio Orafo Di Rienzo. De familie Di Rienzo maakte in vroeger tijden gouden kettingen en zilveren gespen die bij de traditionele kledij hoorden, en een klein gedeelte van de zaak is helemaal intact gelaten en ingericht als een soort mini-museum.

Nog altijd maken ze er prachtige (zelfs prijswinnende) juwelen, met als specialiteit filigraan. De familie Di Rienzo vertelt graag honderduit over het werk dat ze doen!

Verdwaal na je bezoek aan Di Rienzo in de straatjes van Scanno. Het dorpje kent niet echt ‘grote’ monumenten of kunstwerken; de grootste attractie is het plaatsje zelf. Je gaat dus het beste gewoon je neus achterna! Struin rond, duik af en toe een winkel, een barretje of een kerkje in en geniet met de bewoners mee, al is het maar even, van het authentieke Italiaanse dorpsleven.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *