Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Seborga – een bijzonder prinsdom op Italiaanse bodem

Seborga is misschien wel een van de fascinerendste dorpjes in het achterland van de Bloemenrivièra. Net als de meeste dorpen in het achterland ligt het prachtig in het groen, op een heuvel in de uitlopers van de Ligurische Alpen.

Dat er met Seborga iets bijzonders is, kan niemand ontgaan. Als je vanaf Bordighera de weg door de heuvels richting het dorp volgt, passeer je op zeker moment twee blauw/witte wachtershuisjes, die het begin van het grondgebied van Seborga markeren.

Een symbolische grensovergang, maar met een serieuze ondertoon. In en rond het dorp wapperen overal vlaggen. Blauw en wit gestreept, met links op de vlag een wapen: een wit kruis op een blauw vlak en daarboven een gouden kroon. Seborga is namelijk niet zo maar een dorp; het is een prinsdom!

Il principato di Seborga

Het verhaal van Seborga gaat terug naar het jaar 954, toen het nog in bezit was van de Graaf van Ventimiglia. In dat jaar schonk hij Seborga aan de monniken van het eiland Lerins, dat voor de kust van Cannes ligt. Seborga werd daarmee een leengoed van Franse machthebbers. Ook toen Ligurië deel ging uitmaken van de Genuese republiek, was Seborga daarvan uitgezonderd.

Halverwege de zeventiende eeuw vestigden de monniken zich in Seborga. De abt droeg de titel van kerkelijke prins en op de munten die de abdij begon te slaan, verscheen voor het eerst de aanduiding ‘prinsdom’. Het prinsdom had eigen statuten en jurisdictie en vormde zo een onafhankelijke staat.

De financiële situatie van het staatje was echter slecht en de monniken begonnen te onderhandelen over de verkoop van het grondgebied. Verschillende partijen meldden zich.

Er was een overeenkomst met het huis van Savoia, maar er is nooit sprake geweest van een officiële verkoopakte aan de kroon. Het zou een privézaak geweest zijn, wat zou betekenen dat Seborga nog steeds een onafhankelijk prinsdom is, ook nadat de koninklijke bezittingen van de Savoia’s met het opheffen van de Italiaanse monarchie over zijn gegaan naar de Italiaanse republiek.

Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw hernamen de inwoners van Seborga hun zelfstandigheid. Giorgio Carbone, inwoner van Seborga met een passie voor geschiedenis en fervent voorstander van zelfstandigheid, werd door de inwoners gekozen tot prins. Hij nam de naam Giorgio I aan en herstelde het soevereine bestuur, met eigen statuten, wapen, vlag en volkslied, eigen postzegels, een erewacht en het recht om eigen munten te slaan, de luigino.

Een enclave in de Italiaanse republiek

Hoewel onder leiding van Giorgio I de zelfstandigheid van Seborga tot in de hoogste organen is bevochten, is deze nooit erkend. Desondanks heeft Seborga haar eigen bestuur stevig vormgegeven. Het is een electieve monarchie.

Een prins wordt gekozen voor een periode van zeven jaar en kan zonder beperkingen herkozen worden. Het staatshoofd wordt bijgestaan door een kroonraad met ministers en een raad van priors. In augustus 2020 is prinses Nina ingehuldigd, de eerste vrouw die dit ambt bekleedt.

Het prinselijk bestuur verloopt in vreedzame coöperatie met het Italiaanse bestuur. Doordat het prinsdom niet erkend is, maakt het immers officieel deel uit van de Italiaanse republiek.

Inwoners van Seborga kunnen genationaliseerd worden tot staatsburger en hebben vanaf dat moment een dubbele nationaliteit. Seborga heeft vertegenwoordigers in het buitenland en de luigino heeft haar marktwaarde in Amerikaanse dollars. Je ziet de aanduiding SB op de auto’s. De eigenaren kunnen zelfs een eigen nummerbord voeren, weliswaar naast een Italiaans nummerbord.

De ridders van Seborga

Voor de liefhebbers van geschiedenis wordt Seborga nog interessanter. Het prinsdom Seborga heeft namelijk haar eigen ridderorde: de Cavalieri Bianchi. Deze ‘Witte Ridders’ hebben de taak het heilige territorium te verdedigen. Daarnaast is er de orde van San Bernardo, die tot taak heeft om de prins te beschermen.

De verschillende ridderorden waren vroeger belangrijk in de verdediging tegen de Saracenen die de kusten en het achterland van Ligurië teisterden. Ook de latere kruistochten waren het domein van ridderorden.

Hoewel de orde van de Tempeliers nog steeds met veel geheimzinnigheid omringd is, zijn er aanwijzingen dat deze in Seborga zou zijn opgericht. Tot op de dag van vandaag hebben de ridders hun plek in Seborga en spelen zij een prominente rol tijdens de viering van de nationale feestdag, op 20 augustus.

Reis mee naar de Bloemenrivièra

De Riviera dei Fiori, de Bloemenrivièra, is de prachtige kuststrook tussen il mare, de zee, en i monti, de bergen. De Bloemenrivièra beslaat het westelijke deel van de regio Ligurië, met kustplaatsen als Ventimiglia, Bordighera en Sanremo. Maar ook in het binnenland parelen prachtige plaatsjes, vaak van middeleeuwse oorsprong. Ieder dorpje heeft zijn eigen geschiedenis, karakter, tradities en culinaire specialiteiten.

We nemen je mee naar al deze juweeltjes, tijdens een kleurrijke tocht langs de kust en door de valleien en bergen in het binnenland. We laten je genieten van de mooiste steden en sfeervolle dorpjes, van bijzondere bezienswaardigheden, zonnige stranden en interessante musea.

Ook tippen we een prachtig fietspad, gaan we op excursie om walvissen en dolfijnen te spotten en bezoeken we een onafhankelijk prinsdom. Geniet van alle moois aan de Bloemenrivièra, zowel aan zee als in de bergen!

Bestel deze Special

De Ciao tutti Specials zijn digitale uitgaven. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *