Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x doen & proeven in Amalfi – van het Chiostro del Paradiso tot het groene achterland van de Amalfikust

Bij veel Italiëliefhebbers staat een bezoek aan het wereldberoemde Amalfi hoog op het verlanglijstje. Dit kleurrijke plaatsje waaraan de Amalfikust haar naam te danken heeft, mag je dan ook zeker niet overslaan.

Laat je niet afschrikken door de vele toeristen en maak gebruik van Felicia’s tips om er een geslaagd bezoek van te maken. Meer van Felicia’s tips voor Amalfi en de rest van de dorpjes langs de kust, vind je in haar reisgids 100 tips voor de Amalfikust.

#1 De Duomo van Amalfi & het Chiostro del Paradiso

Wanneer je vanaf de haven naar het centrale plein van Amalfi loopt, springt de Cattedrale di Sant’Andrea direct in het oog. Deze kathedraal in Arabisch-Normandische stijl vindt zijn oorsprong in de negende eeuw.

Oorspronkelijk waren er twee kerken, maar in de eerste decennia van de dertiende eeuw werden deze samengevoegd. De Moorse gevel met neogotische invloeden werd gebouwd door Errico Alvino in de negentiende eeuw.

Onderdeel van deze kerk is het Chiostro del Paradiso, een begraafplaats die werd gebouwd in 1266. Je vindt hier schilderingen uit de dertiende en veertiende eeuw. Het is een prachtige plek waar je even aan de drukte kunt ontsnappen.

#2 Een taartje eten bij Pasticceria Pansa

Naast de trappen van de Duomo ligt Pasticceria Pansa. Deze banketbakkerszaak werd in 1830 geopend door Andrea Pansa, een meesterbakker avant la lettre. Nu, vijf generaties verder, heeft de zaak al vele kunstenaars, schrijvers en muzikanten laten genieten van de heerlijke gebakjes, koekjes, gekonfijt vruchten en chocolaatjes.

foto: Janina Sgroi

Ze hebben een sterke band met hun eigen grondgebied en ze maken dan ook voornamelijk gebruik van lokale producten, zoals citroenen van de Amalfikust en verschillende soorten noten, vijgen en fruit uit de Cilento.

foto: Danielle Oteri

Onlangs werd Pasticceria Pansa nog beloond met een ster van de World Pastry Stars, hetgeen in de banketbakkers wereld een enorme erkenning is. Leuk om te weten: het menu van Pansa is afgedrukt op carta di Amalfi, papier uit Amalfi.

#3 Museo della Carta

Wat misschien niet iedereen weet, is dat Amalfi een van de eerste plaatsen in Europa was waar papier werd vervaardigd. Dit gebeurde met behulp van papiermolens die werden aangedreven door water.

In het Museo della Carta, het papiermuseum, dat net buiten het plaatsje zelf ligt, kom je meer te weten over het productieproces van het papier van Amalfi. Je kunt er zelfs je eigen papier maken, wat het ook een geschikte plek maakt voor een bezoek met kinderen.

#4 Valle delle Ferriere

Wil je de meeste toeristen achter je laten, kies dan voor een wandeling. Achter Amalfi ligt namelijk een prachtig natuurgebied ‘verborgen’. Ik raad altijd aan om even verder te kijken dan alleen het dorpsplein van Amalfi en de omringende straatjes, omdat er zo veel meer te zien is.

Door deze route te volgen, kun je helemaal tot in het natuurreservaat komen, dat aanvoelt als een sprookjesachtige omgeving. Met watervallen, unieke plant- én diersoorten, zou ik Valle delle Ferriere zeker niet overslaan als je de Amalfikust aandoet.

#5 Granita bij Agricola Fore Porta

Wanneer je op een warme zomerdag naar de Valle delle Ferriere wandelt, stop dan even bij Agricola Fore Porta voor een verfrissende limonade of granita van verse citroenen.

Dit familiebedrijf is gespecialiseerd in het verbouwen van de beroemde limone sfusato (citroenen van de Amalfikust). Deze citroenen worden onder andere gebruikt voor het maken van de heerlijke verse citroenlimonade en granita, die bovendien worden verkocht in biologisch afbreekbare bekers.

Dit laatste is bewust gedaan voor mensen die het geen probleem vinden om vuilnis achter te laten in de natuur. Op deze manier probeert Fore Porta te voorkomen dat zij, op welke manier dan ook, bijdragen aan deze vervuiling.

Daarnaast worden er nog tal van andere groente- en fruitsoorten verbouwd en gebruikt voor proeverijen of verkoop. Binnenkijken bij Fore Porta is een feest voor het oog: een ruimte gevuld met geuren en kleuren van zelf verbouwde groenten en fruit die worden verwerkt in de heerlijkste gerechten.

foto’s: Agricola Fore Porta

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Dimitri Goossens

    EE zeer goede site over het mooie ITALIË, vooral de AMALFIKUST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *