Lees onze laatste blogs:

Beleef een authentieke Italiaanse kerst met Picenum

Picenum haalt dit jaar de authentieke Italiaanse kerst naar liefhebbers in Nederland, met twee luxe geschenkpakketten. Als Ciao tutti-lezer krijg je maar liefst € 10,- korting op een pakket naar keuze. In dit artikel vertelt Floris van Picenum je alles over de pakketten, het verhaal achter de producten en hoe je gebruik kunt maken van de exclusieve aanbieding. Floris: ‘Reis mee naar de regio Le Marche, waar de producten van Picenum hun oorsprong vinden. We werken samen met lokale familiebedrijven, om zo de meest authentieke Italiaanse producten naar Nederland te brengen. Het doel van Picenum is dan ook om alleen …

Lees meer »

Hoe stel je de perfecte Italiaanse kaasplank samen?

Ben je net zo dol op Italiaanse kaas als wij? Dan zul je smullen van de perfecte Italiaanse kaasplank, of je hem nu serveert bij een glas wijn, als aperitivo, of na het diner. als tegenhanger van een zoet dessert. We delen in dit artikel een aantal algemene tips voor het samenstellen van een gevarieerde kaasplank, gevolgd door de lekkerste Italiaanse kazen die niet mogen ontbreken op je tagliere di formaggi. De basis voor een goede kaasplank Kies allereerst voor allerlei verschillende smaken, structuren en kleuren op je kaasplank. Maak een mooie mix van zachte en harde kazen, jonge en …

Lees meer »

Italian Experience – tover een unieke Italiaanse beleving op tafel

Het is geen geheim dat Peter van Gulik en Rick Neven van het goede leven houden, met name van het Italiaanse goede leven. Waar ze al het goede van Italië vonden, was tot voor kort wel een groot geheim – als je althans niet tot hun vriendenkring behoorde. Een aantal keer per jaar reed het tweetal naar Italië voor een proefrit langs osteria’s, restaurants, delicatessenzaken en wijnboeren. Na de nodige uren aan tafel reden ze dan met een volle achterba(n)k weer terug naar Nederland, om als de bodem van de voorraad in zicht kwam weer zuidwaarts te reizen. Na heel …

Lees meer »

Burp – bijzondere verhalen achter de mooiste wijnetiketten

Onze boekenkast staat vol met mooie fotoboeken, reisverhalen, Italiaanse reisgidsen, kookboeken en wijnboeken. Sinds kort staat er een nieuwe aanwinst tussen: Burp – the other wine book. Een wijnboek dat de wereld van wijn op zijn kop zet – en dat met afstand het meest originele wijnboek in onze collectie is. Het uitgangspunt is namelijk niet een wijnstreek of -land, een druivenras of een wijnmaker, maar de mooiste etiketten die op een fles prijken. In Burp – the other wine book gaat het allereerst over het design van de etiketten – en de bijzondere verhalen erachter. Het boek is samengesteld …

Lees meer »

Patrijs met kastanjes en een glas Rosso di Montalcino

Terwijl we ons door deze pittige periode ‘worstelen’, komen de feestdagen steeds dichterbij. Tijd voor wat culinaire inspiratie van Gerty Simons van Mosaevino, met een feestelijk recept voor patrijs met kastanjes en Rosso di Montalcino. Gerty: ‘Dit jaar zijn de feestdagen belangrijker dan ooit. Hoe ze eruit gaan zien, is nog onduidelijk voor iedereen, maar het worden in elk geval dagen om extra uit te pakken; met feestelijke gerechten en een mooi glas wijn. Ik denk erover dit recept met patrijs te maken, echt niet ingewikkeld, feestelijk en niet al te duur. Schenk er deze kerstwaardige Rosso di Montalcino bij …

Lees meer »

Trentino zorgt voor een tongstrelende adventskalender

Tel samen met Trentino af naar Kerstmis, met een tongstrelende adventskalender vol met heerlijke recepten uit het noorden van Italië! Vanaf vandaag kunnen alle kerstliefhebbers en zoetekauwen iedere dag digitaal een ‘deurtje’ openen waarachter een traditioneel recept uit Trentino schuilgaat. In totaal omvat de Adventskalender 24 dolcissimo recepten die je met en voor je familie en vrienden kunt bereiden of als cadeau onder de boom kunt leggen. Open via deze link dag voor dag alle deurtjes en geniet van al het lekkers uit Trentino. Je keuken zal deze adventsperiode heerlijk naar kaneel, kruidnagel en steranijs ruiken… De adventskalender is gemaakt …

Lees meer »

Pandoro – Italiaanse kerstcake in de vorm van een ster

Naast de panettone, het traditionele Italiaanse kerstbrood, kennen ze in Italië de pandoro, die oorspronkelijk uit de regio Veneto komt. De pandoro wordt gemaakt van bloem, eieren, boter en gist. De cake wordt vervolgens gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met poedersuiker. De naam pandoro is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud. Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Inmiddels kunnen de meeste Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’. Een stijlvolle serveertip Snijd de pandoro horizontaal in plakken van twee, drie centimeter dik, die prachtige …

Lees meer »

Win Het grote Bosatlas puzzelboek van Denksport!

Houd je van puzzelen, reizen en kaartlezen? Dan hebben we het perfecte tijdverdrijf voor je gevonden: kaartpuzzelen, met het nieuwe Het grote Bosatlas puzzelboek van Denksport. Namens Denksport mogen we drie lezers blij maken met dit puzzelboek van formaat. We vertellen je wat je van dit puzzelboek kunt verwachten en hoe je kans maakt op een exemplaar. Zoals veel lezers wellicht weten, begon Saskia haar carrière bij Denksport. Eerst met het controleren van de afbreekstreepjes in kruiswoordraadselomschrijvingen, later met het bedenken van cryptogrammen en het maken van sudoku’s. Saskia: ‘Het was een bijzonder leuke tijd, op de puzzelredactie in Amsterdam. …

Lees meer »

Win een online cursus Italiaans van Tutta Lingua!

Wil je graag Italiaans leren maar kun je – om welke reden dan ook – niet elke week aanschuiven bij een klassikale cursus Italiaans? Fiona Stramigioli van Tutta Lingua bedacht een gloednieuwe online cursus, waarmee je in eigen tempo, waar en wanneer je maar wil, Italiaans leert. Fiona vertelt je in dit artikel alles over deze nieuwe online cursus Italiaans, voor wie komend jaar op een innovatieve manier Italiaans wil leren. Een nieuwe, praktische manier om Italiaans te leren Fiona: ‘Vorig jaar voelde ik de wens om mijn eigen lesmethode te gaan ontwikkelen, op basis van mijn jarenlange ervaring in …

Lees meer »

Nieuw op Netflix: L’incredibile storia dell’Isola delle Rose

Vanaf 9 december kijk je op Netflix naar L’incredibile storia dell’Isola delle Rose. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Giorgio Rosa, die in 1968 voor de kust van Rimini een kleine natie sticht die de dromen en ambities van zijn generatie belichaamt. Even terug in de tijd L’Isola delle Rose was officieel geen eiland, maar een platform voor de kust van Rimini (in de regio Emilia-Romagna), midden in de Adriatische Zee. Het ‘rozeneiland’ was ontsproten aan het brein van Giorgio Rosa, een ingenieur uit Bologna. Hij legde het idee voor aan de Italiaanse overheid, maar die gaf …

Lees meer »

De mooiste films en series voor liefhebbers van Italië

We tippen de beste, mooiste, leukste, ontroerendste en spannendste Italiaanse films aller tijden. Met elke film waan je je even heerlijk in Italië. Je reist van noord naar zuid, van Rome naar Sicilië, van Venetië via Toscane naar Sardinië. still uit A casa tutti bene  We hebben dit artikel op 24 augustus 2020 voorzien van een update, met alle films die tot nu toe zijn verschenen. In totaal tippen we meer dan honderd films en series, van bloedstollende thrillers tot detectives, van komische films tot prachtig geacteerd drama, van documentaires tot culinaire kijkhits, van Italiaanse, Nederlandse, Vlaamse, Amerikaanse en Britse bodem. …

Lees meer »

Notturno van Gianfranco Rosi – de officiële Italiaanse Oscar-inzending

Met de documentaire Notturno, die vanaf 3 december te zien is in de bioscoop en via Picl.nl, laat regisseur Gianfranco Rosi je opnieuw kennismaken met het dagelijks leven van gewone mensen in uitzonderlijke situaties, net als in zijn eerdere films. Voor wie ze nog niet heeft gezien: in Fuocoammare bevond je je tussen de bewoners en vluchtelingen op Lampedusa, terwijl in de documentaire Sacro Gra de Romeinse ringweg centraal stond. Allebei echt aanraders! In Notturno neemt Rosi je mee naar de grensgebieden van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon. Notturno staat voor het licht in de duisternis van oorlog. De film …

Lees meer »

Ravioli met verse muntpesto en pistachenootjes

Het liefst nemen we uitgebreid de tijd om te koken, zowel doordeweeks als in het weekend. Na een lange dag boven het toetsenbord is er niets zo ontspannend als lekker lang in een pan roeren, voor een romige risotto of een stevige pastasaus. Op de dagen dat we geen tijd hebben voor zo’n uitgebreide keukensessie, nemen we meestal onze toevlucht tot verse ravioli. De verse pasta is na drie tot vier minuten klaar – daar kan geen maaltijdbezorger, ovenpizza of zak soep tegenop. Ravioli met muntpesto Een van de favoriete recepten die vaak op het menu staan, is de ravioli …

Lees meer »

Win de olijfolie van Di Lorenzetto uit Le Marche!

In de glooiende heuvels rondom Corinaldo, een hemels heuveldorpje in Le Marche, vonden Diana Coolegem, haar man, zoon en dochter in 2018 een plek die ze al gauw thuis mochten noemen. En niet zomaar een plek, nee: Azienda Agricola Lorenzetto is een authentieke boerderij van honderd jaar oud, omringd door een enorme olijfboomgaard. Van de olijvenoogst maakt Diana een pure extra vergine olijfolie die zo kenmerkend is voor dit stukje Italië. Namens Diana mogen we drie lezers van deze olijfolie laten proeven. Maar voor we je vertellen hoe je kans maakt op deze olijfolie, nemen we je mee naar de …

Lees meer »

10x de lekkerste Italiaanse cocktails – van Aperol Spritz tot sgroppino

Wil je een feestelijk Italiaans drankje serveren? Wij hebben de lekkerste Italiaanse cocktails en aperitivi voor je op een rijtje gezet – mét recepten. Cin cin! Aperol Spritz Een kleurrijk begin van elk feest is een Aperol Spritz. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit op en top Italiaanse drankje. Het recept is eenvoudig: doe een paar ijsblokjes in een glas, schenk er dan drie eenheden (ongeveer 60 milliliter) prosecco bij, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 milliliter) Aperol en één eenheid (ongeveer 20 milliliter) bruisend water. Garneer met een schijfje sinaasappel (waar je …

Lees meer »

Adopteer je eigen truffelboom bij La Cerqua Tartufi in Le Marche!

De regio Le Marche is een van de grootste truffelleveranciers van Italië. Je kunt de tartufi hier als het ware al ruiken – zeker bij La Cerqua Tartufi, een klein familiebedrijf met een grote passie voor truffels. Wat zijn truffels? Truffel zijn zwammen, een soort kruising tussen een aardappel en een paddenstoel. Ze groeien onder de grond, tussen de wortels van bepaalde planten of bomen. Vooral eiken en populieren vormen een perfecte voedingsbodem voor de truffel, die gevoed wordt door de wortels. In ‘ruil’ daarvoor krijgen de bomen weer mineralen van de truffels. De truffels worden opgespoord door speciaal getrainde …

Lees meer »

Maradona – de heilige van Napels – is overleden aan een hartstilstand

In Napels wordt San Gennaro vereerd, de beschermheilige van de stad, maar hij is niet de enige. Loop door de straten en je kunt er niet om de muurschilderingen en afbeeldingen van die andere heilige heen: Diego Armando Maradona, die vandaag, op 25 november 2020, is overleden aan een hartstilstand. Maradona was de voetballer die in de jaren tachtig de club SSC Napoli grote successen bracht, daarmee Napels weer op de kaart zette en zo niet alleen de tifosi, de supporters, maar ook veel andere Napolitanen hun eigenwaarde teruggaf. Want Napels was ooit een belangrijke stad (in de achttiende eeuw …

Lees meer »

10x doen & proeven in Parma, de Culturele Hoofdstad van Italië in 2021

Wie Parma zegt, denkt meteen aan zijdezachte Prosciutto di Parma of een stuk Parmezaanse kaas. De stad staat inderdaad bekend om deze delicatessen, maar je doet Parma te kort als je niet verder kijkt en proeft. Zeker in 2021, wanneer Parma zich de Culturele Hoofdstad van Italië mag noemen. Naast haar culinaire erfenis mag Parma namelijk trots zijn op een fascinerende geschiedenis, die de stad heeft gemaakt tot een bruisende, sfeervolle en soms zelfs sprookjesachtige plek. Met name onder het bewind van de Farneses groeide Parma uit tot een statige stad, met mooie huizen en monumenten, kunstenaars van niveau en …

Lees meer »

Welke tien steden maken kans op de titel Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2022?

Elk jaar mag een andere stad in Italië zich de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur noemen. In 2017 was dat bijvoorbeeld ons geliefde Pistoia, in 2016 het magnifieke Mantova en in 2018 het bruisende Palermo. In 2019 werd er geen stad gekozen, aangezien het Italiaanse Matera was verkozen tot Europese culturele hoofdstad. In 2020 draagt Parma de titel Italiaanse Hoofdstad van Cultuur. Aangezien zo goed als alle evenementen dit jaar moesten worden geannuleerd, mag deze kleine maar fijne stad in 2021 de titel nogmaals dragen, met hopelijk meer mogelijkheden om dit te vieren. In deze blog delen we alvast onze tips …

Lees meer »

Een kerstboom vol keramiek van Sol’Art Ceramiche

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de beeldschone Amalfikust en de sferen van dit gebied ook tijdens de donkere wintermaanden in huis wil halen, deelt Felicia van Salerno Travel een tip waar je heel vrolijk van zult worden. Voor deze tip neemt ze je mee naar Vietri sul Mare, aan de Amalfikust, dat bekend staat om het kleurrijke keramiek. Werkplaatsen vol keramiek Felicia: ‘Dit kleine stadje aan het begin van de Amalfikust (gezien vanaf Salerno) is gevuld met werkplaatsen waar dagelijks vele voorwerpen in keramiek worden gebakken en met de hand beschilderd. Ook de straten van Vietri zijn gevuld met …

Lees meer »