Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste plekken aan het Lago di Bracciano

Het Lago di Bracciano is een kratermeer met een oppervlakte van meer dan vijftig vierkante kilometer. Daarmee is het een van de grootste meren in Italië.

Het ligt op minder dan een uur rijden van Rome, in een vulkanisch gebied van meer dan zestienduizend hectare. Rondom het Lago di Bracciano loopt een schilderachtige weg die je langs de drie plaatsjes aan het meer brengt: Bracciano, Anguillara Sabazia en Trevignano Romano, elk met hun eigen charme.

Bracciano

Het oude dorpje Bracciano ligt direct aan de oever van het meer. Vroeger woonden er vooral vissers en boeren, tot paus Martinus V het gebied in 1419 afstond aan de adellijke familie Orsini, die in de vijftiende eeuw het elegante vijfhoekige Castello Orsini Odescalchi bouwde, nog altijd een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp.

In de zeventiende eeuw werd het fort overgedragen aan de familie Odescalchi, die tot op de dag van vandaag eigenaar is van het kasteel. Het imposante bouwwerk, dat van mijlenver zichtbaar is, is tegenwoordig een museum.

Ook is het kasteel een perfect decor voor huwelijken, recepties en andere evenementen. Ruim vijftien jaar geleden trouwden Tom Cruise en Katie Holmes in deze sprookjesachtige setting.

Wanneer je door Bracciano wandelt, kom je nog veel meer moois tegen. Zo kun je de Duomo di Santa Stefano bezichtigen of een bezoekje brengen aan de Santa Maria Novella, die gebouwd is in 1436.

Als je van een prachtig uitzicht wil genieten, mag je het Belvedere della Sentinella niet missen. Dit was een verdedigingsbastion maar doet tegenwoordig dienst als uitkijkpunt, met een schitterend panorama over het meer en de omliggende heuvels.

Ook de straatjes van Bracciano zelf zijn fotogeniek. Dwaal er lekker rond zonder plattegrond en laat je verrassend door de sfeervolle hoekjes en doorkijkjes!

Anguillara Sabazia

Anguillara Sabazia ligt aan de zuidoostelijke oever van het meer. Het is een karakteristiek middeleeuws dorpje, zonder grootse bezienswaardigheden maar met een mooi stukje boulevard en fotogenieke straatjes.

Je komt het dorp binnen via de prachtige zestiende-eeuwse toegangspoort. Wandel door de hoofdstraat die het dorp doorkruist, met aan het einde de Santa Maria Assunta, op het hoogste punt van het dorp. Vanaf hier geniet je van een spectaculair uitzicht over het meer en de omgeving.

Via de oude Porta Maggiore kom je op het Piazza del Comune, waar je in het Palazzo Baronale onlangs gerestaureerde fresco’s bewondert en de fontein met de alen kunt bekijken. Ook het standbeeld voor de strijder, aan de waterkant, is een mooie blikvanger.

In Anguillara Sabazia vind je ook de mooiste boom van het Lago di Bracciano, met een bankje erbij om samen van de zonsondergang te genieten.

Minstens zo mooi is het gele bankje met de handen, alleen al vanwege de symbolische betekenis:

Vlak bij Anguillara Sabazia is in het Lago di Bracciano een van de oudste neolithische kustdorpen van West-Europa ontdekt. Het ligt op acht meter diepte en stamt uit de periode tussen 5750 en 5260 voor Christus. In het Centro Espositivo del Neolitico is het mogelijk om archeologische vondsten uit dit onderwaterdorpje te bezichtigen.

Trevignano Romano

Trevignano Romano heeft de langste promenade langs het meer, met een aantal fijne bars en restaurants om met zicht op het meer te genieten van een hapje en een drankje (zie verderop ook onze culinaire tips voor een dagje aan het meer).

Het dorp was een van de belangrijkste nederzettingen van de Etrusken, van wie je prachtige overblijfselen kunt bekijken in het Museo Civico Etrusco Romano.

In Trevignano Romano kun je ook de ruïnes van de Rocca bewonderen. Dit fort werd in de dertiende eeuw in opdracht van paus Innocentius III gebouwd. Vanaf La Rocca heb je een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende dorpen.

Wandel door de fotogenieke straatjes en bezoek zeker ook de Santa Maria Assunta, die alleen al vanwege de ligging een plaatje is.

In 2004 is Trevignano Romano onderscheiden met de Bandiera Arancione, de oranje vlag, die aangeeft dat het een van de meest gastvrije dorpjes van Italië betreft.

Ook wappert er een Bandiera Blu, een keurmerk dat door de Foundation for Environmental Education wordt toegekend aan badplaatsen waar het water schoon en helder is.

Lekker lunchen bij Il Viale aan het Lago di Bracciano

Voor de lunch schuiven we dankzij een tip van Isaac – alias l’Olandese Volante – aan bij Il Viale (aan de Via della Rena 72 in Trevignano Romano; reserveren kan via 0039-3319301960).

Het is een gezellige bistro aan de oever van het Lago di Bracciano, met op het menu zowel traditionele gerechten als innovatieve creaties. De typische gerechten bewegen mee met de seizoenen en benadrukken de smaken van de lokale producten, die de keuken met veel trots gebruikt.

Je mag neerstrijken in de knusse eetruimte, maar met lekker weer is het ook fijn zitten op het terras, met prachtig uitzicht op het meer als aangename bijkomstigheid.

Als antipasti serveren ze diverse pinsa’s, een soort pizza maar dan net wat luchtiger. Perfect om te delen! De voorgerechten worden aangevuld met bijvoorbeeld een heerlijke antipasto della Tuscia, bruschetta’s, flan di zucchine en scamorza affumicata.

Bij de primi vind je veel pasta’s, die bij Il Viale nog helemaal met de hand worden gemaakt. Bestel bijvoorbeeld fettucine al ragù di carne, tagliolini ai cacio e pepe met pistachenootjes of gnocchi met pompoen en gorgonzola. Een aanrader zijn ook de longarucci met courgette, guanciale en pecorino.

De keuze is bij de secondi wederom lekker divers. De vis duikt nog net niet vanuit het water op je bord, maar vers is het wel. Je geniet bijvoorbeeld van orata agli agrumi, persico fritto dorato of coregone gratinato (coregone is de lokale vissoort, die veel rondzwemt in het meer). Ook vleesgerechten zoals polpette scaloppate al vino en tagliata komen voorbij.

Houd nog wel een plekje over voor de dolci. Elke keer weer anders, maar altijd om je vingers bij af te likken!

Nog meer culinaire tips aan het Lago di Bracciano

Albatros Club in Trevignano Romano
Aquarella in Trevignano Romano
La Casina Bianca in Trevignano Romano
L’Osteria Fuori Porta in Trevignano Romano
Pinseria & Bistrot MiGFood in Trevignano Romano

foto’s: MiGFood

Le Papere in Bracciano
Pane e Olio Vino e Cucina in Bracciano
Pizzando in Bracciano
Trattoria Da Regina in Bracciano
Trattoria del Castello in Bracciano
Pescheria e Friggitoria Toto in Anguillara Sabazia

foto’s: Pescheria e Friggitoria Toto

Naar het strand aan het Lago di Bracciano

Andere fijne stranden aan het Lago di Bracciano zijn Spiaggia Vigna di Valle in Anguillara, waar je ook een ligbedje en een parasol kunt huren. Je vindt er ook waterfietsen voor een tochtje op het meer en een waterpark voor kinderen, met opblaasbare speeltoestellen.

Lido dei Gabbiani is de beste keuze als je met je trouwe viervoeter op reis bent, want die mag hier ook lekker zonnen en zwemmen (lees hier meer regels en tips als je met je hond op vakantie naar Italië gaat).

Lungolago Argenti in Bracciano is ook een fijn strand, met deels zand en deels kiezelsteentjes. Het is een geliefde plek voor windsurfers en zwemmers, maar het water wordt hier snel diep, dus met kleine kinderen is deze plek minder geschikt.

Logeren aan het Lago di Bracciano

Je kunt prima een dagje Lago di Bracciano doen, vanuit Rome bijvoorbeeld (zowel met de auto als met de trein), maar als je wat langer van het meer wil genieten, dan zijn dit een aantal fijne opties voor een onbezorgd verblijf, van een camping tot een resort, van een bed & breakfast tot een vakantiehuis:

La Petite Maison in Bracciano
La Colombaia nel Castello in Bracciano
Villa delle Fate in Bracciano
Acquarella Resort in Trevignano Romano
International Glamping Lago di Bracciano in Trevignano Romano
Livia’s Charming Room in Trevignano Romano

Parco Naturale Regionale di Bracciano-Martignano

Het Lago di Bracciano ligt midden in het Parco Naturale Regionale di Bracciano-Martignano. In dit park ligt ook het kleine, ongerepte Lago di Martignano, dat eveneens een vulkanische oorsprong heeft.

Het park is beschermd gebied en bevat nog twee belangrijke natuurmomenten: het moerasland van Pantane e Lagusiello en de Caldara di Manziana. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen, onder meer door het Bosco Macchia Grande, een bos met veel beschermde plantensoorten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *