Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de schatten van Solferino

Solferino ligt net ten zuiden van het Gardameer. Waar nu een gezellig dorpje ligt, omringd door veel groen en met het geluid van fluitende vogeltjes als achtergrondmuziek, vond in 1859 een zeer bloederige slag plaats.

Als je Solferino bezoekt, zul je nog veel herinneringen aan deze slag tegenkomen, maar Solferino biedt meer. We tippen vandaag een aantal schatten waar dit dorpje trots op is!

Solferino

De Slag bij Solferino

Maar eerst iets over de beroemde veldslag. Op 24 juni 1859, net na het begin van de zomer, stonden de Fransen tegenover de Oostenrijkers – precies op het grondgebied van Solferino. In de vroege ochtend begonnen de gevechten, die uiteindelijk talloze levens zouden kosten. Volgens onze gids zijn er zo’n vijfduizend doden gevallen, naast ruim dertigduizend gewonden. Het dorpje aan de zuidoever van het Gardameer zou nooit meer hetzelfde zijn…

Uiteindelijk werd er op 6 juli een wapenstilstand getekend – een belangrijke stap in de Italiaanse eenwording die in 1861 een feit zou worden.

Solferino en het Rode Kruis

De bloedige veldslag heeft echter niet alleen gezorgd voor een beslissende wending in het eenwordingsproces. De strijd vormde ook de basis van het Rode Kruis. Henry Dunant, een bankier die afkomstig was uit Zwitserland, kwam op 24 juni ’s avonds aan op het slagveld. Het was één grote chaos en gewonden kermden om hulp. Dunant was verbijsterd door wat hij er aantrof – en vooral door het gebrek aan gestructureerde hulp voor de doden en gewonden.

Hij riep de vrouwen op om te hulp te schieten – en daarbij de identiteit van de slachtoffers niet als uitgangspunt te nemen. Zowel Franse als Oostenrijkse soldaten moesten waar nodig medische hulp, water en eten krijgen. Daarvoor probeerde hij zelfs gevangengenomen legerartsen te bevrijden – met succes.

Eenmaal terug in Zwitserland tekende Dunant zijn ervaringen op in het boek Un Souvenir de Solferino. In dit boek ontvouwde hij ook het plan om een organisatie te beginnen die in tijden van oorlog ter plekke moest zijn voor de verzorging van de gewonden.

Op vrij korte termijn werd Dunants droom werkelijkheid; op 17 februari 1863 werd het Rode Kruis opgericht. Als symbool koos men voor een afgeleide van de Zwitserse vlag, aangezien neutraliteit voor het Rode Kruis net zo belangrijk was als het voor Zwitserland was – en nog altijd is.

In Solferino vind je het indrukwekkende Rode Kruis-monument, dat in 1959 is opgericht ter herinnering aan het initiatief van Henry Dunant.

Solferino-Rode-Kruis

Torre di San Martino

Een van de meest opvallende herinneringen aan de Slag bij Solferino is de ruim zeventig meter hoge Torre di San Martino. Je kunt de toren beklimmen, waarbij je tijdens de weg omhoog verschillende schilderingen van de veldslag kunt bewonderen. In het bijbehorende museum zie je maquettes, documenten en wapens die de veldslag voor je ogen doen herleven.

Solferino-Torre-San-Martino Solferino-Torre-San-Martino-2

Rocca di Solferino – Spion van Italië

Naast de ronde Torre di San Martino moet je zeker ook een bezoek brengen aan de vierkante Rocca di Solferino, die ook wel Spia d’Italia – Spion van Italië – wordt genoemd. Deze toren staat er al sinds 1022, op een heuvel hoog boven het dorpje. Vanwege deze positie kun je vanaf de toren de wijde omgeving overzien; vandaar de bijnaam Spion van Italië.

De toren speelde uiteraard ook een belangrijke rol tijdens de Slag van Solferino, waaraan nog een aantal schilderingen en andere museumstukken herinneren. Maak zeker ook de klim naar boven, waar je een schitterend uitzicht wacht over de omgeving en het Gardameer.

Solferino (1)

Kerken vol schedels

De meest bizarre plekken zijn wellicht de kerken San Martino della Battaglia en San Pietro in Vincoli, waar talloze schedels en botten van de gesneuvelde soldaten worden bewaard. Een lugubere aanblik, al die vroegere soldaten waarvan de holle ogen je aan lijken te staren…

Solferino-San-Martino Solferino-San-Martino-2

Solferino-San-Pietro-Vincoli (2) Solferino-San-Pietro-Vincoli (1)

Wil je meer weten over de Slag bij Solferno en over Solferino zelf? Dan kun je een ontdekkingswandeling maken met de van oorsprong Vlaamse An Beirens, die al jarenlang in Solferino woont en werkt, onder meer als gids.

Ze vertelt je graag meer over de geschiedenis van deze voor Italië zo bijzondere plek, de eenwording van Italië en het ontstaan van het Rode Kruis. Voor meer informatie en reservering kun je contact opnemen met An, per mail via info@gardaslowandmore.com of per whatsapp via 0039-3311116931.

Culinair genieten in Solferino

Gelukkig is Solferino nu een gezellig Italiaans dorpje met bijzonder aardige mensen. Dat ontdekten we al tijdens onze eerste stop voor koffie in Bar Pasticceria L’Arcobaleno, aan het centrale plein, met een keur aan dolci, koekjes én ijs.

Pasticceria-Arcobaleno2 Pasticceria-Arcobaleno

’s Avonds laat je je verwennen door de kookkunsten van Mauro, die samen met zijn zus Roberta Trattoria La Speranza runt. Hier wordt op tafel een kleine veldslag uitgevochten, aangezien het ene gerecht het andere steeds weer probeert te overtreffen. Bijna met succes, want elke gang is nog specialer dan de vorige, met als klap op de vuurpijl een buonissimo toetje om een dagje Solferino in stijl af te sluiten.

Trattoria-La-Speranza-Solferino

Pluk de dag in Solferino!

Logeren in Solferino kan bij B&B Carpe Diem, die wordt gerund door de eerder genoemde An Beirens. Hier pluk je niet alleen elke ochtend opnieuw de dag, maar ook meteen al het moois dat Solferino rijk is!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *