Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cascate delle Marmore – indrukwekkende watervallen in Umbrië

Op weg naar de watervallen van Marmore zien we opeens aan de linkerkant van de weg een enorme witte wolk opdoemen. Is er brand? Als we dichterbij komen, blijkt het niet om een rookwolk te gaan maar om een wolk van mist – afkomstig van de grootste watervallen van Italië, de Cascate delle Marmore.

Vanaf een hoogte van maar liefst honderdvijfenzestig meter stort het water zich hier in drie etages omlaag. Welkom bij de hoogste door de mens gecreëerde watervallen ter wereld!

Gids Valentina staat al klaar om ons de mooiste plekjes en beste uitkijkpunten te laten zien. Ze vertelt ons dat het gebied jaarlijks vierhonderdduizend bezoekers trekt. Natuurlijk komen de meeste mensen de watervallen bewonderen, maar je kunt hier ook spectaculaire watersporten beoefenen, zoals raften, kanovaren of in een kajak de rivier bedwingen.

Bovendien zijn er zes hiking-routes uitgezet om de bezoekers langs de mooiste plekjes van de watervallen te leiden, waaronder de prachtige uitkijkpunten Specola en Balcone degli Innamorati (‘balkon der geliefden’).

Dichter Lord Byron riep bij het aanschouwen van de watervallen vol bewondering uit: ‘This is horribly beautiful!’ – en we kunnen hem geen ongelijk geven. Als we recht voor de grootste waterval staan, worden we pas écht geconfronteerd met de imposante omvang. Het water stort zich met veel geweld omlaag. Dat veroorzaakt een enorm lawaai. Geen wonder dat de mensen hier vroeger bang van werden.

Valentina vertelt: ‘Vanwege het ongezonde klimaat dat er vroeger heerste, werd in 271 voor Christus de rivier Velino door de Romeinen afgeleid om een overstroming van de hoger liggende vlakte te voorkomen. Ze lieten het water naar de Nera, de benedenrivier, stromen.

Tegenwoordig zijn er zeven dammen boven in de Velino. Meerdere malen per dag worden er één of meerdere dammen gesloten waarna de waterval danig in kracht inboet en er niet meer dan een flinke straal overblijft.

Het water gaat rechtstreeks naar acht verschillende energiestations in de buurt, om het hele omliggende gebied van stroom te voorzien. Hiermee zijn de watervallen tevens de grootste economische impuls voor dit deel van Umbrië. Ze zijn dus zeker niet alleen een toeristische attractie.

Voor onze ogen ontvouwt zich dit staaltje Romeinse kundigheid, een perfecte samenwerking tussen mens en natuur. Bijzonder om te zien hoe een kunstmatige afdamming op magische wijze in een indrukwekkende prachtige natuuroase is veranderd.

Ook genieten van dit spektakel? Check dan de website van de Cascate delle Marmore voor de tijden waarop de waterval te zien is.

Nog meer moois in Umbrië

In onze Special Umbrië, het groene hart van Italië ontdek je nog veel meer moois in Umbrië. We delen ruim driehonderd pagina’s vol bezienswaardigheden, bijzondere steden en dorpjes, kleurrijke kunst, culinaire tips en veel, veel meer…

Bestel Umbrië, het groene hart van Italië

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *