Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sacro Bosco – een heilig woud vol monsters in Bomarzo

Ogni pensiero vola… Al dwalend door het Sacro Bosco, ‘Heilig Woud’, even buiten Bomarzo (in de regio Lazio), vliegt elke gedachte uit je hoofd.

Je stuit op de meest bijzondere beelden: een draak, een olifant, een schildpad, Pegasus, Hercules en Cacus, Proserpina, Neptunus, Ceres, Janus met zijn twee hoofden die zowel voor- als achteruit kijken, Orcus als poort naar de hel, reuzenkonijnen…

Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (4) Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (5) Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (6) Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (7)

Het park werd ooit aangelegd in opdracht van Pier Francesco Orsini, die dit stuk land rond 1540 erfde en er een bijzondere tuin van wilde maken. Zo kon hij de dood van zijn geliefde, Giulia Farnese, even van zich afzetten en zijn gebroken hart langzaam laten helen.

Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (9) Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (10) Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (11) Proteus Glaucus, Bomarzo The Turtle, Bomarzo

In 1552 opende het park zijn deuren, voor een reis langs mythologische figuren en beelden die waren ontsproten aan de fantasie van Orsini en de ontwerpers.

De beelden in het park werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw opnieuw ontdekt, overwoekerd door bomen, struiken en ander groen. Het park werd weer begaanbaar gemaakt voor bezoekers en was direct na de heropening een inspiratiebron voor onder anderen Salvador Dalì.

Sacro-Bosco-heilig-woud-monsters-Bomarzo (15) Hercules and Cacus, Bomarzo

Praktische informatie Sacro Bosco

Il Sacro Bosco is elke dag geopend. Van april tot en met augustus van 8.30 tot 19.00 uur, van september tot en met maart van 8.30 uur tot zonsondergang. Tussen 1 april en 1 november kun je als groep (van minimaal dertig personen) het park zelfs – op aanvraag – in het donker bezoeken. Na goedkeuring van je aanvraag kun je tot middernacht door het park dwalen.

Een kaartje kost € 13,-. Kinderen van vier tot dertien jaar betalen € 8,- (kinderen tot vier jaar mogen gratis naar binnen).

Neem alvast een kijkje op de website van Il Sacro Bosco en download de plattegrond van het park voor een virtuele wandeling langs de monsters.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Alfons Caris

  Hella Haasse heeft een mooi boekje geschreven over dit Sacro Bosco: De tuinen van Bomarzo

 2. Het is een genot om door dit park lopen, heerlijk beschut door al het groen en zoveel prachtige details. Ik kom er elke keer weer met liefde terug!

 3. Spannend om door de tuinen te wandelen. Ook heel fotogeniek.
  Ik kwam de tuinen op het spoor door de schilderijen van Carel Willink.
  Anna Visser.

 4. Rommelaere Luc

  wij bezochten in 2019 Sacro Bosco: wondermooi en verrassend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *