Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Viggianello – een van de mooiste dorpjes van Italië in het hart van het Parco Nazionale del Pollino

Vanuit hun huis in Vibonati, in de Cilento, zien Marga en Hans in de verte de hoge toppen van Il Pollino, het grootste nationale park van Italië. Net als in het Parco Nazionale del Cilento kan er tot in mei nog sneeuw op de bergtoppen liggen.

Beide nationale parken liggen dicht bij elkaar en zijn opvallend groen, iets wat je wellicht niet zou verwachten in het diepe zuiden van Italië. In het hart van het Parco Nazionale del Pollino ligt het dorpje Viggianello, waar Marga en Hans je graag mee naartoe nemen.

Marga en Hans: ‘Viggianello is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Het ligt in een dunbevolkt en afgelegen deel van de regio Basilicata.

In oktober wordt er ieder weekend een herfstmarkt georganiseerd op het plein bij de ingang van het dorp, Il Gusto del Pollino. Een mooi moment voor een eerste bezoek, zo vonden wij.

Viggianello blijkt prachtig aan het einde van een grote vallei te liggen, omgeven door het groen van de bergen, die hoog oprijzen boven en naast het dorp. De huizen liggen dicht op elkaar gepakt tegen een helling met een oud kasteel op de top.

Voor we het dorp gaan verkennen, lopen we langs de kraampjes met alle prodotti tipici. We zien kazen, honing, jam, ingemaakte groenten, veel noten en kastanjes. Met zoveel ongerepte bossen in de omgeving blijkt het ook een walhalla voor liefhebbers van paddenstoelen te zijn.

Ook ontdekken we een nieuwe auberginesoort, de melanzana rossa. Deze Melanzana Rossa di Rotonda DOP is een echte specialiteit van de streek, die is vernoemd naar Rotonda, het volgende dorp in de vallei.

De groente lijkt op een grote vleestomaat, oranjerood van kleur, maar met dezelfde textuur als een gewone aubergine, met een harde schil met stevig vruchtvlees. We kopen een bakje, krijgen een recept mee en proberen het later thuis uit. De smaak blijkt een beetje bitter te zijn.

Rond een uur of één gaan veel Italianen naar de eettent op het plein, waar lange tafels klaar staan voor de pranzo. Eten is uiteraard een onmisbaar onderdeel van het feest. Wij gaan het dorp in en volgen de bordjes itinerario turistico omhoog richting het kasteel.

Via smalle steegjes, steile weggetjes en een aantal pleintjes komen we bij een oud palazzo met daarboven het Normandische Castello dei Principi Sanseverino.

Halverwege de route zien we een kleine, nog niet zo lang geleden ontdekte kapel uit de vijftiende eeuw, de Cappella Madonna della Grotta, met een heel oude deur van kastanjehout. Binnen prijkt een oude sculptuur met de vorm van een schelp, waarop ooit het beeld van Maria stond.

Het kasteel, Il Castello dei Principi Sanseverino, is nu een luxe hotel. Wij mochten doorlopen naar het dakterras. Vanaf het dak zie je pas goed wat een prachtige plek dit is. Je ziet de hoofdweg langs het dorp naar boven klimmen en verdwijnen tussen de bergen en het groen. Hier moeten we zeker nog een keer heen om de schitterende natuur verder te ontdekken.

Via de andere kant van het dorp gaat de route naar beneden, langs een paar kerken en met steeds een ander uitzicht op het dorp. De avondzon maakt het steeds mooier.

Onze wandeling eindigt beneden, bij het grootste plein van het dorp, met de Chiesa Madre di Santa Caterina d’Alessandria. Hier vind je een barretje waar je iets kunt drinken met uitzicht op de vallei. Op een van de muren aan het plein is een mooie grote muurschildering gemaakt van spelende kinderen.

Op de terugweg richting Rotonda komen we langs de bron van de rivier de Mercure, die haar naam geeft aan de vallei, de Vallone del Mercure. De Mercure stroomt naar het westen, naar zee, waar hij uitmondt bij Scalea. De naam verandert later in Lao.

Door het vele ondergrondse water dat hier door de kalksteen naar beneden zakt, staat er altijd genoeg water in de snelstromende rivier. Het stroomgebied van de Lao hoort ook bij het Parco Nazionale del Pollino.

Het is een ideale plek voor liefhebbers van watersport. Er worden rafting- en kanotochten georganiseerd vanuit Laino Borgo, zoals je in deze blog kunt lezen.

Houd je meer van mountainbiken of wandelen, dan kan je vanuit hier ook begeleide fiets- en wandeltochten in het nationale park maken of een mountainbike huren.

Halverwege Rotonda en Viggianello kan je ook de rivier op, maar dan op een wat rustigere manier. Een aantal jongeren heeft hier een nieuwe activiteit bedacht: acquatrekking. Met speciale waterbestendige kleding en hoge laarzen maak je een wandelexcursie in de rivier de Mercure. Een leuke groepsactiviteit in de natuur, die beschikbaar is op verschillende niveaus, ook voor kleine kinderen. Meer informatie vind je via deze link.

We zien bij het centrum een groep in een busje vertrekken naar het startpunt van de acquatrekking. Helaas hebben wij daar geen tijd meer voor, maar we komen zeker terug naar de prachtige natuur van het Parco Nazionale del Pollino. Er is hier, op anderhalf uur afstand van ons huis in Vibonati, nog heel veel moois te ontdekken!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *