Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de charme van Carovigno (mét culinaire tips!)

Niet ver van Ostuni, het bekende witte stadje in Puglia, ligt het minder bekende Carovigno, waar de tijd stil lijkt te zijn blijven staan. Dit plaatsje ademt echt de authentieke sfeer van Puglia met smalle steegjes, witte huizen, het indrukwekkende Castello Dentice di Frasso en de zee en olijfbomen aan de horizon.

Je ziet maar weinig toeristen in Carovigno, terwijl het bij uitstek geschikt is om lekker op je gemak rond te wandelen. Het historisch centrum is maar klein, met daarbuiten moderne wijken, die naar beneden aflopen tot aan boomgaarden vol eeuwenoude olijfbomen rondom de stad.

Tussen de olijfbomen steekt zo nu en dan een toren de lucht in. De in totaal veertien torens werden ooit gebruikt om vanaf de Torre Guaceto aan de kust seinen door te geven naar de stad.

De zee ligt op slechts zes kilometer afstand van Carovigno en vooral ’s avonds voel je de zilte bries door de straatjes waaien, voor wat verkoeling na een warme zomerdag.

Piazza Nzegna – het hart van Carovigno

Het historisch centrum van Carovigno is een doolhof van straatjes, doodlopende steegjes, trappen, bogen, vierkante binnenplaatsjes, klokkentorens en witte huizen.

Het langgerekte Piazza Nzegna vormt het hart van Carovigno, met de strenge façade en zestiende-eeuwse klokkentoren van de Chiesa del Carmine.

We tippen een paar van onze favoriete adressen aan het Piazza Nzegna. Allereerst wijnbar I Buongiorno, een fantastische plek om wijn te proeven én in te slaan voor thuis. Kies je de Primitivo of Negroamaro, voor de Susamaniello of voor de frissere Rosalento?

foto’s: I Buongiorno

Chechele brengt de zee naar Carovigno. Het restaurant ligt naast de pescheria, viswinkel, van dezelfde familie, dus het aanbod is altijd verser dan vers. Neem plaats in het restaurant of op het terras en laat je verrassen door de smaak van allerlei lekkers uit zee!

foto’s: Chechele

Schuif aan bij sterrenzaak Già Sotto l’Arco

Ook het beroemde sterrenrestaurant van Teodosio Buongiorno en Teresa Galeone ligt aan het Piazza Nzegna. Bij Già Sotto l’Arco word je in een achttiende-eeuws palazzo verwend door een mix van Pugliese traditie en eigentijdse verfijning.

Sowieso een speciale ervaring om hier te eten, maar als je aan het tafeltje voor twee op het balkon kunt reserveren, dan kijk je al proevend uit over het plein.

foto’s: Già Sotto l’Arco

Een andere aanrader is Panificio Lu Scattusu, een historische bakkerij die in een middeleeuwse toren is gebouwd, een klein stukje verderop. In de grote houtoven, waarvan gezegd wordt dat hij zo oud is als het kasteel, worden focaccia en brood gebakken met een geur die moeilijk te weerstaan is.

foto’s: Panificio Lu Scattusu

Dwaal door het historisch centrum van Carovigno

De Via Cattedrale voert naar de Chiesa Madre. Deze kerk is gebouwd in de veertiende eeuw en heeft dankzij verbouwingen in de achttiende eeuw een opvallende omgekeerde L-vorm gekregen. De voorgevel lag oorspronkelijk aan de Via Sanzio, waar nog steeds een prachtig gedecoreerd roosvenster te zien is.

Even verderop ligt de Sant’Anna, een kerk uit de zeventiende eeuw met een grote koepel van lokale natuursteen. Aan deze straat ligt ook het Castello Dentice di Frasso, de belangrijkste bezienswaardigheid van Carovigno.

Nog een aantal culinaire tips

Liefhebbers van dolci moeten zeker even langs bij Chocolate Café (Via Alcide De Gasperi 36), een waar Luilekkerland met cornetti, gebakjes, taart, ijs én lekkere koffie!

foto’s: Chocolate Café

Hartige trek? Dan kun je terecht bij Calu Paninoteca Gourmet (Via Padre G. Brandi 20).

Naast I Buongiorno is ook Sommarco van sommelier Marco Lanzilotti (Corte de Milato) een fijne wijnbar, waar je geniet van een glas biologische wijn – bijvoorbeeld van wijnmaker Luca Palmieri – vergezeld van lekkere hapjes.

foto’s: Sommarco

Liever een cocktail? Ga dan naar ZTL Club aan het Piazzetta Coriolano, vlak bij het kasteel van Carovigno.

foto’s: ZTL Club

Castello Dentice di Frasso

Als je omhoogloopt over de Via dell’Osanna doemt de toren van dit machtige Castello Dentice di Frasso, die de vorm heeft van een scheepsboeg, ineens voor je op. Het kasteel stamt uit de elfde, twaalfde eeuw, maar het werd door de eeuwen heen verbouwd en uitgebreid.

Aan het eind van de negentiende eeuw lieten graaf Alfredo Dentice di Frasso en zijn vrouw Elisabetta het kasteel ingrijpend restaureren. Het kasteel veranderde toen van een versterkte burcht in een adellijke residentie.

In de loop van de twintigste eeuw heeft het kasteel nog verschillende beroemde bewoners gehad, zoals Guglielmo Marconi, de uitvinder van de draadloze telegrafie, componist Ruggero Leoncavallo en de Italiaanse koning Vittorio Emanuele III.

De favoriete ruimte van Elisabetta was de grote loggia, vanwaar je door de imponerende bogen uitkijkt op de koepel van de Chiesa di Sant’Anna. In de verte zie je ook Ostuni.

Vanaf het balkon van Alfredo daarentegen heb je uitzicht op zee en op de grote toren. Ook vanaf de sprookjesachtige binnenplaats, versierd met ficussen, palmen en vier enorme eeuwenoude platanen, kun je de vijftiende-eeuwse ronde toren bewonderen, net als de prachtige trap met twee griffioenen aan weerszijden.

Binnen in het kasteel zijn ruime zalen te vinden, die nu sober ingericht zijn, maar ooit weelderig gedecoreerd waren. Via de website van het Castello Dentice di Frasso vind je alle details voor een bezoek.

foto’s: Castello Dentice di Frasso

Santuario di Santa Maria di Belvedere

Buiten het historisch centrum is nog een plek die je niet mag overslaan als je in Carovigno bent: het Santuario di Santa Maria di Belvedere.

De route van vier kilometer die je af moet leggen om hier vanuit het centrum te komen, laat je het pure Puglia zien. Langs de hele weg staan amandel-, vijgen- en johannesbroodbomen, steeneiken en eeuwenoude olijfbomen.

Het heiligdom ligt wat hoger en heeft een prachtig uitzicht over het platteland, zoals de naam al doet vermoeden. Als je de kerk binnengaat, loop je zevenenveertig traptreden af naar een ruime grot met twee schitterende fresco’s van Maria, één uit de veertiende en één uit de zestiende eeuw.

foto’s: Santuario di Santa Maria in Belvedere

La Nzegna – zwaaien met kleurrijke vlaggen

Het Santuario di Santa Maria in Belvedere is het eindpunt van de processie van la Nzegna, een religieus feest waarvan een van de hoogtepunten het vaandelzwaaien met kleurrijke vlaggen is.

Volgens de legende zou de graaf van Conversano, die ernstig ziek was, in een droom Maria hebben gezien, die hem de opdracht gaf haar portret in de grot te bezoeken om te genezen.

Het gezelschap van de graaf zocht overal in het gebied, maar kon de grot met het fresco niet vinden. Toevallig was een boer in de omgeving een koe kwijt, die hij uiteindelijk terugvond in de grot. Zo ontdekte hij daar de Maria-schildering.

Hij werd overspoeld door een enorme vreugde, knoopte zijn gekleurde zakdoek aan zijn staf en zwaaide ermee om de aandacht te trekken van boeren uit de buurt. Dit zou de oorsprong zijn van de traditie van het vaandelzwaaien. En de graaf? Die was natuurlijk meteen genezen toen hij uiteindelijk toch de afbeelding van Maria in de grot zag!

foto’s: Gruppo Sbandieratori Battitori Nzegna

Torre Guaceto

Niet ver van Carovigno ligt de Riserva Naturale di Torre Guaceto, een van de belangrijkste waterrijke natuurgebieden van Europa. Dit natuurlijke paradijs wordt gekenmerkt door een laaggelegen kust met voornamelijk duin en strand, maar hier en daar ook wat kliffen.

Het symbool van het gebied is de Torre Guaceto, een veertiende-eeuwse vierkante toren die werd gebouwd door koning Karel I van Napels, in de strijd tegen de Saracenen. Tegenwoordig is de toren in gebruik als expositieruimte.

Het natuurgebied wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan biotopen en landschappen. Het is een uniek ecosysteem met mediterrane vegetatie, zandduinen, moerassen die bewoond worden door amfibieën en trekvogels, rietlanden, meertjes, goudgele stranden, een heldere zee en zeegrasvelden.

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd door het Consorzio di Gestione di Torre Guaceto. Zo kun je met een gids wandelen en fietsen door het natuurgebied, snorkelen en duiken om de rijke onderwaterwereld van het beschermde gebied te leren kennen en zeilcursussen volgen aan het mooie strand van Punta Penna Grossa.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *