Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Val Gardena – Italiës verborgen vakantievallei

Niet ver van populaire bestemmingen als Verona, Venetië en de Italiaanse meren ligt een verborgen vallei. Tenminste, zo voelt het een beetje als je de prachtige Val Gardena in rijdt.

Hoewel de Italiaanse Dolomieten in de winter veel vakantiegangers trekken, hebben nog maar weinig toeristen de aantrekkingskracht van dit pittoreske landschap in de zomer ontdekt. En dat terwijl de zon er maar liefst driehonderd dagen per jaar schijnt!

Erkenning voor de schoonheid en bijzonderheid van het gebied is er al wel: Val Gardena prijkt als cultuur- en natuurwonder trots op de Unesco Werelderfgoedlijst. Waarom de vallei die vermelding meer dan waard is, ontdekte Willemijn tijdens een heerlijke fietsvakantie in Val Gardena.

Bon di!

De Val Gardena ligt in het hart van de majestueuze Italiaanse Dolomieten, bij veel wintersporters ook wel bekend als Dolomiti Superski.

De vallei maakt onderdeel uit van de regio Trentino-Alto Adige (om precies te zijn de streek Zuid-Tirol) en bestaat uit de dorpjes Selva di Val Gardena (Wolkenstein), Santa Cristina (St. Christina) en Ortisei (St. Ulrich), gelegen op hoogtes variërend van 1200 tot 1600 meter. Als een baken in zee torent de eyecatcher van de regio, de Sassolungo, met z’n 3181 meter hoogte overal bovenuit.

Maar de Val Gardena biedt nog veel meer dan alleen wonderschone natuur en sprookjesachtige landschappen. Het is een gebied vol historie, waar eeuwenoude tradities en ambachten, zoals het beroemde kunstige houtsnijwerk uit Ortisei, met liefde in ere worden gehouden.

Val Gardena is bovendien een twee- of eigenlijk zelfs drietalig gebied: naast Italiaans en Duits spreken de locals onderling het ladino (of ladinisch), een retro-Romaanse taal die al duizenden jaren oud is. Val Gardena is een van de laatste plekken waar deze taal nog gesproken wordt.

Als je het om je heen hoort, zul je flarden van Italiaans en Duits herkennen, maar je kunt er verder niet echt een touw aan vastknopen. Met een vrolijk ‘Bon di!’ kun je desalniettemin gemakkelijk iedereen in het lokale dialect begroeten.

De bergen in

Val Gardena leent zich bij uitstek voor een vakantie vol uitstapjes in de natuur. Zo zijn er talloze prachtige wandelroutes en meer uitdagende hikes te volgen. Willemijn ontdekte de mooiste plekken van het gebied echter per mountainbike. Omdat fietsen in de bergen (de hoogteverschillen zijn flink!) voor de recreatieve mountainbiker een behoorlijk pittige uitdaging kan zijn, zijn er gelukkig ook e-bikes beschikbaar.

Willemijn: ‘Het is een geweldige manier om de omgeving te verkennen, want de motor op de mountainbike geeft je net even dat steuntje in de rug als een beklimming erg pittig wordt.

Ideaal, want zo kom je zonder jezelf helemaal in het zweet te werken op plekken waar je anders niet zo snel zou komen (maar let op: het is absoluut niet zo dat je er helemaal niet meer voor hoeft te werken!). De e-bikes van Bosch waarmee wij de Val Gardena hebben ontdekt, hebben er een onvergetelijke fietservaring van gemaakt.’

De hoogtepunten van Val Gardena

De eerste dag in Val Gardena bestond uit een panoramische tour van ongeveer veertig kilometer naar de Alpe di Siusi (Seiser Alm). Willemijn: ‘Langs de route werden we steeds getrakteerd op wonderschone uitzichten op de lager gelegen dorpjes en de Dolomieten, maar verderop wachtte het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de dag: een eindeloze bergweide – de grootste in heel Europa – waar vredig grazende koeien met bellen om hun nek het idyllische plaatje compleet maken.

Dag twee van de reis stond helemaal in het teken van de zogenaamde Sellaronda: een route van ongeveer zeventig kilometer lang, die maar liefst vier bergpassen omvat. Wij waren er op de zogenaamde SellaRonda Bike Day: de bergpassen worden op die dag tussen 8.30 en 15.30 uur volledig afgesloten voor auto’s, motoren en vrachtwagens, zodat voetgangers, wielrenners en mountainbikers de uitdaging in alle rust aan kunnen gaan.

En een uitdaging is het zeker te noemen – zonder onze e-bikes was hadden we zonder twijfel meer dan een dag nodig gehad om de toppen te bereiken en van het spectaculaire uitzicht te genieten!’

Dolomites Vives

Wil je deze uitdaging zelf ook graag aangaan? Om het Unesco Werelderfgoed in Val Gardena te beschermen, wordt de Sella Pass deze zomer een aantal woensdagen gesloten voor verkeer.

Een bezoek aan Val Gardena is rond deze dagen bovendien extra leuk: er vinden allerlei gastronomische en muzikale evenementen plaats, waarbij de Dolomieten centraal staan.

Zo kun je luisteren naar de verhalen van de innovatieve mountaineer Reinhold Messner, een lokale beroemdheid, of een zogenaamde Dolomites Mountain taste tour volgen, waarbij je in zes berghutten geniet van de lekkerste lokale specialiteiten. Kijk voor meer informatie over deze evenementen op de website van Dolomites Vives.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Welke route hebben jullie gedaan in de Seiseralm (op de fiets)?
    Is die route ergens uitgeschreven? En hebben jullie tips waar we het best die E-bikes huren?

  2. Ciao Guy,
    via https://www.valgardena.it/it/vacanze-estive-dolomiti/mountainbike/noleggi-bici/ vind je alle plekken waar je een e-bike kunt huren.
    Willemijn volgde een fietstour met gids (met nauwelijks tijd om foto’s te maken, laat staan de route helemaal uit te schrijven), maar meer informatie over routes e.d. vind je via https://www.valgardena.it/it/vacanze-estive-dolomiti/mountainbike/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *