Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de beste tips voor een dagje Sorrento

Het nummer Torna a Surriento zal velen bekend in de oren klinken. Of het nu gaat om de uitvoering van Pavarotti of de romantische versie van Elvis Presley, je zult het ongetwijfeld ooit eens gehoord hebben.

In dit wereldberoemde liedje is de hoofdrol weggelegd voor de Zuid-Italiaanse stad Sorrento, een stad gelegen op het Penisola Sorrentina, het Sorrentijnse schiereiland. Liefdevol wordt hierin omschreven hoe prachtig Sorrento is en welke schatten het stadje te bieden heeft.

Legende van de Sirenen

De eeuwenoude mythe van de sirenes is onlosmakelijk verbonden met Sorrento. Dit is toe te schrijven aan de Griekse dichter Homerus, die ruim drieduizend jaar geleden al wist hoe schitterend deze omgeving was.

Hij prees de schoonheid van het schiereiland en maakte deze omgeving tot het toneel voor de ontmoeting tussen Odysseus en de Sirenen. Volgens de legende wisten deze halfgodinnen duizenden scheepslieden met hun melodieuze stemmen te verleiden.

Betoverd door het hemelse gezang lieten zij het roer uit hun handen glijden, met als gevolg dat de boten tegen de rotsen sloegen en de bemanning het niet overleefde.

Om de roep van de Sirenen te weerstaan en te voorkomen dat zijn schip tegen de rotsen zou slaan, stopte Odysseus bijenwas in de oren van de bemanningsleden. Omdat hij zelf toch wel erg nieuwsgierig was naar het stemgeluid van de Sirenen, liet hij zich vastbinden aan de mast. Zo kon hij wel naar de Sirenen luisteren, maar had hij niet de mogelijkheid om bij het roer te komen en van koers te veranderen.

Zijn oplossing bleek geslaagd, maar de Sirenen zouden zich door deze mislukte poging het schip te laten vergaan uit verdriet in zee hebben gestort. Hierdoor ontstonden drie eilandjes (waarover je in deze blog meer leest).

In de buurt van Punta Campanella zijn overblijfselen gevonden van de tempel van Athena. Odysseus zou deze tempel hebben laten bouwen om de godin te bedanken dat hij ongedeerd door deze wateren had weten te varen.

Mysterieuze charme

Geschiedenis en mythe gaan hier hand in hand. De legende van de Sirenen wordt vaak gebruikt om de mysterieuze charme van Sorrento en de rest van het schiereiland te verklaren.

De werkelijke oorsprong van dit stadje wordt echter toegeschreven aan de oude Grieken. In de Romeinse tijd groeide het vervolgens uit tot toeristische trekpleister voor vakantievierende Romeinen.

Door de eeuwen heen is Sorrento onderhevig geweest aan verschillende periodes van chaos en plunderingen, om uiteindelijk weer overeind te krabbelen en op te bloeien tot een van de meest populaire strandbestemmingen ter wereld.

Om de magie van Sorrento zelf te kunnen ervaren, deelt Felicia van Salerno Travel een aantal mooie tips voor jouw bezoek aan deze stad.

Het historisch centrum van Sorrento

Felicia: ‘Het centrale piazza van Sorrento is gewijd aan de beroemdste persoon die hier het levenslicht zag: dichter Torquato Tasso. Vanaf dit plein wandel je over de Via San Cesareo het historisch centrum in.

Deze sfeervolle straat is gevuld met winkeltjes waar kleurrijke souvenirs worden verkocht. Je spot er om de paar meter de geurige citroenen van Sorrento. Aan beide zijden kom je verschillende palazzi tegen, gebouwd in barokstijl en voorzien van monumentale toegangspoorten.

foto: Francesco Bonino

Op de hoek van de straat (op nummer 70) ligt een bijzonder gebouw: de Sedile Dominova. Een sedile is een gebouw waar vergaderingen van de raad van adel werden gehouden. Deze sedile is een pareltje midden in het centrum van Sorrento met prachtige fresco’s uit de achttiende eeuw.

Wanneer je een kijkje neemt in het straatje dat zich aan de linkerkant bevindt, schittert de mooie klokkentoren van Chiesa dei Servi di Maria je tegemoet.

Villa Comunale – stadspark van Sorrento

Een wandeling door de Villa Comunale is zeker aan te bevelen. Dit stadspark ligt aan de rand van de stad en biedt een adembenemend uitzicht over de Golf van Napels, met op de achtergrond de beroemde Vesuvius.

De aanwezige bomen zorgen voor voldoende schaduw, zodat je op een warme zomerdag heerlijk kunt genieten van het spektakel. Via een trap kun je afdalen naar de haven, maar er is ook een lift die je naar beneden brengt.

Chiostro di San Francesco

Op een steenworp afstand van de Villa Comunale ligt een van de oudste monumenten van Sorrento: de San Francesco. Deze kerk is een fascinerend bouwwerk vol architectonische details uit verschillende periodes.

De kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd op de overblijfselen van een zevende-eeuws klooster en heeft een belangrijke rol gespeeld in de religieuze geschiedenis van de stad. Hoewel er enkele restauratiewerkzaamheden hebben plaatsgevonden, zijn er toch ook veel originele elementen bewaard gebleven.

Naast de kerk is er een deur die je naar een magische plek leidt: het Chiostro di San Francesco. Deze kloostertuin wordt omringd door bogen, zuilen en planten, met in het midden een boom. Het is een stille en vredige plek met een mystieke sfeer, die vaak door verliefde bruidsparen wordt gebruikt voor het maken van foto’s. Wanneer je de deuren van het klooster open treft, mag je hier gewoon (gratis) naar binnen wandelen.

Vallone dei Mulini

Midden in de stad bevindt zich een stukje geschiedenis dat een bijzonder beeld oplevert. In de Vallone dei Mulini, die wordt omringd door het groen van verschillende boom- en plantensoorten, zie je beneden in de vallei de resten van een oude molen liggen.

Dankzij het water van de beek in deze vallei kon deze molen gebruikt worden om onder andere graan te malen en verschillende houtsoorten te verwerken. Wanneer de molen wordt bedekt door het groen van zeldzame plantensoorten die hier door het vochtige klimaat groeien, levert dat een sprookjesachtig plaatje op.

Culinair Sorrento

Na het opsnuiven van de mystieke sfeer die dit stadje rijk is, is er tijd voor wat ontspanning. Eenmaal in Sorrento moet je kennismaken met een culinair hoogstandje dat hier haar oorsprong vond: de Frusta Sorrentina.

Dit is een soort open pizza calzone die per toeval is ontstaan in 1996. De enige echte plekken waar je deze zou moeten proeven zijn Acqu’e sale (Piazza Marinai d’Italia 2) of Ahum (Via Sant’Antonio 6), beide eigendom van Antonino Esposito, de bedenker van de Sorrentijnse Frusta.

Een klein maar fijn restaurant in het centrum van Sorrento is L’Antica Trattoria (Via Padre Reginaldo Giuliani 33). Op de binnenplaats met vrolijk gekleurde bloemen en planten kun je genieten van verschillende visgerechten, kleine hapjes of een pasta.

De echte visliefhebber kan terecht bij O’Puledrone (Via Marina Grande 76). Dit restaurant ligt op een mooie locatie bij de vissershaven. De gerechten worden op traditionele Sorrentijnse wijze bereid.

Wil je op een mooie locatie genieten van de romantische én magische sfeer waar Sorrento om bekend staat, stap dan binnen bij Hotel Continental (Piazza della Vittoria 4). Op de vijfde verdieping kun je met een cocktail neerstrijken op een van de loungebanken van het Terrazza Vittoria.

Met de klanken van live muziek, de ondergaande zon die zorgt voor een warme roze gloed op de bergflanken en de Vesuvius die stilletjes op de achtergrond meekijkt, kun je de magie van Sorrento hier volledig begrijpen en voelen.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *