Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Brisighella – een middeleeuws ezelstraatje, olijfolie en kiwiplantages

Afgelopen zomer bezocht Lieve van Insolita met haar gezin de regio Emilia-Romagna. Ze logeerden in Brisighella, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In deze blog laat ze ons meegenieten van dit pittoreske plaatsje.

Lieve: ‘Als we het weggetje naar onze verblijfplaats Podere Ovello inslaan, wordt onze aandacht meteen getrokken door de Pieve del Thò. Dit romaanse bouwwerk is het oudste kerkje in de Lamone-vallei. Het is gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw; een precieze datering is niet bekend. Het is tegenwoordig een geliefde trouwlocatie.

Wanneer we onze weg vervolgen, zien we rijen vol met ons onbekende fruitbomen. Een nauwkeuriger blik leert dat het kiwibomen zijn. We hadden er geen idee van dat er in Italië kiwiplantages te vinden zijn, maar Wikipedia leert ons dat Italië de op één na grootste exporteur van deze vruchten is, net na Nieuw-Zeeland.

De Lamone-vallei is erg vruchtbaar. Naast kiwiplantages vind je er ook boomgaarden vol nectarines en kersen, maar ook olijfbomen en wijngaarden. Dat wordt smullen!

Podere Ovello blijkt ook een voltreffer. Het is een fantastisch verblijf op een historisch landgoed met een ruime tuin, een groot zwembad en schitterend uitzicht op het middeleeuwse Brisighella.

De vakantiewoningen behoren tot het landgoed van de adellijke familie Ginanni Fantuzzi. We worden hartelijk ontvangen door Marco, een jonge nazaat van de familie die ons meteen een lekkere fles van de lokale Sangiovese aanbiedt.

De Via degli Asini van Brisighella

De volgende dag verkennen we Brisighella, dat je al van ver kunt herkennen aan de drie middeleeuwse bouwwerken die het dorp en de vallei domineren: de Torre dell’Orologio die dateert uit de dertiende eeuw, de Rocca Manfrediana uit de zestiende eeuw en het achttiende-eeuwse Santuario di Monticino. De eerste twee behoren tot de verdedigingswerken van het stadje, dat in een ver verleden tot de Venetiaanse Republiek behoorde.

Het middeleeuwse karakter van Brisighella is goed bewaard gebleven. Je slentert te voet traag omhoog naar de Fontana Vecchia, de oudste fontein van het dorp (uit 1490). Even verderop zie je aan de linkerkant een aantal trappen, die leiden naar een soort loggia met een aantal bogen.

Het lijkt op een overdekt terras, maar in werkelijkheid is het een middeleeuws overdekt straatje. Het werd aangelegd in de dertiende eeuw en maakte aanvankelijk onderdeel uit van de verdedigingswerken van Brisighella.

Later waren hier pakhuizen en handelszaken gevestigd en werd dit straatje een transportroute voor pakezels om het gips uit de nabijgelegen groeven te transporteren. Vandaar ook de naam: Via degli Asini, ‘Straat van de Ezels’.

La Grotta – een buonissimo restaurant in Brisighella

Brisighella ligt in de regio Emilia-Romagna, die ook wel ‘de buik van Italië’ wordt genoemd. Dat is goed te merken: naast de olijfolie DOP Brisighella behoren ook het vlees van het Mora Romagnola-varken en vergeten vruchten zoals de Volpina-peer tot de lokale lekkernijen.

Er zijn dan ook veel goede eetgelegenheden. We tippen het bijzondere Ristorante La Grotta, een restaurant uitgehouwen in een grot, waar je geniet van lekkere Slow Food-gerechten zoals guancetta di Mora Romagnola (varkenswangetjes) of raviolini di erbette e ricotta di pecora con ragù bianco di Mora Romagnola (ravioli gevuld met kruiden en schapenricotta met een saus van het Mora Romagnola-varken).

Azienda Ginanni Fantuzzi

In de omgeving van Podere Ovello valt nog veel meer lekkers te proeven. Marco vraagt ons mee naar de historische villa en het park van het landgoed van zijn familie. Dat laten we ons geen twee keer zeggen en zo zetten we op een zwoele zomeravond koers naar het familiedomein.

Het landgoed is meer dan honderd hectare groot, met veel ruimte voor graan, zonnebloemen en fruit (kiwi’s, kaki’s en abrikozen). Er is ook een grote olijfboomgaard van ongeveer tien hectare, waar de gerenommeerde olijfolie Brisighella DOP geproduceerd wordt, en enkele wijngaarden.

Marco leidt ons rond en vertelt met veel trots over zijn familie en de agriturismo waarvan de geschiedenis wel vierhonderdvijftig jaar teruggaat. De villa was oorspronkelijk in handen van de adellijke familie Spada, die ook het Palazzo Spada in Rome bezit.

Later ging het landgoed over in handen van de uit Hongarije afkomstige familie Ginanni Fantuzzi, waarvan Marco langs moederskant een afstammeling is. Naast Podere Ovello beheren hij en zijn familie ook Podere Casetta, net zo’n fijne plek in de heuvels rondom Brisighella.

Parco Regionale della Vena del Gesso

Iets ten noorden van Brisighella ligt het Parco Regionale della Vena del Gesso, een bijzonder natuurgebied met een prachtig geërodeerd heuvellandschap. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietstochten maken of afdalen in een van de talrijke grotten.

Dit minder bekende maar veelzijdig deel van Emilia-Romagna heeft veel te bieden, zowel op het gebied van cultuur en natuur als op gastronomisch vlak. Als je hier ook vakantie wil vieren, dan helpt Lieve je graag bij het boeken van je verblijf.

Samen met haar Italiaanse collega Cosimo gaat Lieve namelijk steeds persoonlijk op zoek naar bijzondere plekken in Italië. Ze voorzien je als doorgewinterde Italiëliefhebbers graag van veel informatie en advies, maar je kunt ook zelf alvast lekker grasduinen op de website van Insolita.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *