Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Macerata – bewonder het Sferisterio, het Piazza della Libertà en het sfeervolle schoolmuseum

Op een half uurtje rijden van de kustlijn van Le Marche ligt Macerata, dé stad van de opera. Het paradepaardje van Macerata is het Sferisterio, een openluchttheater dat een schitterend voorbeeld is van de neoklassieke architectuur, maar de hele stad vormt een schitterend decor voor een wandeling.

Sferisterio – opera in de openlucht

Uit het Sferisterio mogen nu de mooiste operaklanken klinken, toen het in de jaren twintig van de negentiende eeuw gebouwd werd, had men een stadion voor ogen waar een oude Italiaanse balsport, pallone col bracciale, gespeeld kon worden.

Deze balsport, waarbij een bal, pallone, tussen teams heen en weer werd gegooid, stamde al uit de vijftiende eeuw en was onder de Italianen in de negentiende eeuw nog altijd enorm populair. Zelfs zodanig dat een groep rijke mannen in Macerata opdracht gaf om speciaal voor deze sport een stadion te bouwen.

Het ontwerp van het stadion kwam van de jonge architect Ireneo Aleandri, uit San Severino Marche, die zich duidelijk had laten inspireren door de beroemde architect Andrea Palladio, die in de regio Veneto een aantal bijzondere villa’s en andere gebouwen neerzette.

Het stadion kreeg een bijzondere vorm, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de eisen die gesteld werden aan deze specifieke balsport. In 1829 was het Sferisterio klaar voor een eerste wedstrijd pallone col bracciale, waarna er nog vele volgden. Bijna honderd jaar lang was het dé plek voor deze balsport, maar in 1921 moest de pallone plaatsmaken voor de eerste opera, Aïda van Giuseppe Verdi.

Tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog was er weinig ruimte voor opera, maar vanaf de jaren zestig werden allerlei pogingen gedaan om het openluchttheater en de opera van Macerata weer op de kaart te zetten.

Sinds eind jaren tachtig kun je in het Sferisterio de hele zomer lang genieten van operaklanken, tijdens het Macerata Opera Festival. De akoestiek is vanwege de bijzondere vorm van het theater subliem.

Houd je niet van opera, dan zou je het Sferisterio toch eens moeten bezoeken. Onder leiding van een gids wandel je door dit bijzondere theater en hoor je alle details over dit unieke bouwwerk.

Piazza della Libertà en de Torre dei Tempi

Il cuore della città, het stadshart van Macerata, is het Piazza della Libertà, waar je een aantal belangrijke historische gebouwen vindt en het altijd gezellig druk is. Aan het plein staat een van de oudste universiteiten van Italië, uit 1290, die nog altijd in gebruik is. De studenten dragen zeker bij aan de gemoedelijke en levendige sfeer in de stad.

Aan het plein prijkt ook de Torre dei Tempi, ook wel Torre dell’Orologio genoemd. Vanaf de ruim zestig meter hoge klokkentoren word je getrakteerd op de beste uitzichten, van de Monti Sibillini tot aan de Adriatische Zee. Ook de omliggende plaatsen zie je goed.

De bouw van de toren startte in 1492, onder leiding van architect Matteo d’Ancona. In de zestiende eeuw kwam het torenproject in handen van Galasso Alghisi da Carpi. Pas in 1653 werd de toren eindelijk voltooid.

Het resultaat mag er zijn, met maar liefst twee klokken, een gewone klok en een astronomische klok. Op de wijzerplaat staan onder andere de vijf planeten die op dat moment, in de renaissance, bekend waren. Elke middag om twaalf uur draaien de wijzers op de wijzerplaat.

Loggia dei Mercanti

Ook de Loggia dei Mercanti is aan het Piazza della Libertà te vinden. Deze loggia heeft twee verdiepingen met zuilengalerijen, die begin zestiende eeuw werden gebouwd in opdracht van kardinaal Alessandro Farnese, de latere paus Paulus III.

Farnese had het slim aangepakt, want om de loggia te kunnen bouwen, liet hij bouwmateriaal uit het paleis van de in 1477 overleden kardinaal Anton Giocomo Venieri di Recanati komen. Het paleis was op het moment van zijn overlijden nog niet helemaal af en Farnese regelde met de neef van Recanati dat een deel van de erfenis naar hem ging.

Zodoende kon hij snel en goedkoop aan bouwmaterialen komen en werd er in twee jaar tijd een prachtige loggia neergezet door de architecten Cassiano da Fabriano en Matteo Sabbatini.

De loggia dankt haar naam aan de handelaren, mercanti, die onder de loggia hun waren uitstalden. Op woensdagochtend is er nog altijd markt in de schaduw van de loggia én op de rest van het plein.

Museo della Scuola – schoolmuseum

Terug in de schoolbanken? In het Museo della Scuola (Via Carducci 63a), het schoolmuseum, kan het. Dit bijzondere museum opende in 2010 de deuren, met dank aan Paolo Ricca en zijn vrouw Ornella, die hun jarenlange verzameling van schoolattributen (boeken, schriften, meubilair en kostuums) aan de universiteit van Macerata schonken.

In het museum kom je alles te weten over de Italiaanse school in de negentiende en twintigste eeuw. In de ouderwets ingerichte klaslokalen waan je je echt even terug in de tijd. Kijk maar mee!

foto’s: Museo della Scuola

Ecomuseo Villa Ficana

De geschiedenis komt ook tot leven in het Ecomuseo Villa Ficana (Borgo Santa Croce), een kleine groep lemen huizen die dateren uit de negentiende eeuw. In het museum leer je alles over de gemeenschap die hier vanaf 1862 woonde en die grotendeels bestond uit dagloners, die werkten voor de rijke boeren. Er werd wat bijverdiend met het sprokkelen van hout, het doen van de was en het verzamelen van mest.

Het moet geen makkelijk leven zijn geweest, ongeacht hoe knus de huisjes ogen. Bedenk maar eens hoe het moet zijn om hier met tien personen dag in dag uit te wonen, te koken, te eten, te slapen…

foto’s: Ecomuseo Villa Ficana

De Romeinse stad Helvia Recina

Een stukje buiten de stad, bij de archeologische vindplaats van de Romeinse stad Helvia Recina, kun je nóg verder terug in de tijd. De stad lag vlak bij de Via Flaminia, de Romeinse weg die van Rome naar Rimini liep. De overblijfselen van een oud amfitheater herinneren nog aan de oude Romeinse stad.

Le Case – voor een (h)eerlijke maaltijd

Voor een (h)eerlijke maaltijd schuif je aan bij Le Case (Contrada Mozzavinci 16-17), op een kwartiertje rijden van Macerata. Er zijn twee restaurants te vinden op dit biologische boerenbedrijf, waarvan L’Enoteca zelfs in de Michelingids staat.

Elvia, Marcello, Francesca en Flavia Giosuè leggen je graag in de watten. In de keuken staan kwaliteit, gezond, duurzaam en het chilometro zero-principe hoog in het vaandel en dat proef je terug in de gerechten, of je nu aanschuift bij de bekroonde enoteca of in het gourmet pizza-restaurant.

foto’s: Le Case

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special voor € 6,95

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Heel mooi stuk over Macerata. In juli 2024 plannen we een weekje vakantie in de regio Le Marche en zullen Macerata zéker bezoeken.
    Zijn er nog ‘incontournables’ in de regio?

  2. Heerlijk vooruitzicht! Via https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/le-marche/ontdek-de-mooiste-plekken-tips/ vind je al onze tips voor Le Marche (en in de gratis te downloaden Ciao tutti app ook genoeg restaurants en kleinere bezienswaardigheden). Geniet van de voorpret!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *