Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x doen & proeven in Cortona

Het middeleeuwse stadje Cortona werd in de jaren negentig flink op de kaart gezet door de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes. Ze kocht een huis net buiten Cortona, waarover ze de wereldwijde bestseller Under the Tuscan Sun schreef (in het Nederlands verschenen als Een huis in Toscane), dat later ook werd verfilmd.

Lezers werden massaal verliefd op haar huis, Bramasole, en op haar belevenissen in Cortona en omgeving. Mocht je Mayes’ verhaal niet kennen, dan zul je het Toscaanse dolce vita snel genoeg zelf ervaren in dit heuvelstadje. We delen de tien fijnste tips voor je bezoek aan Cortona.

Ga lekker mensen kijken op het Piazza della Repubblica

Het belangrijkste plein in Cortona is het Piazza della Repubblica. In de zomer worden hier regelmatig concerten georganiseerd, maar het plein is zelf ook altijd een heerlijk schouwspel.

Vanaf de trappen van het Palazzo Communale is het fijn mensen kijken. Je kunt hier eindeloos genieten van locals die voorbij wandelen tijdens de passeggiata.

Geniet van het uitzicht vanaf het Piazza Garibaldi

Het Piazza Garibaldi is vooral de moeite waard vanwege de schitterende vergezichten die je hebt over het omliggende landschap, van de Val di Chiana tot het Lago Trasimeno en Montepulciano. Strijk neer op een van de bankjes langs ‘de balustrade’ onder de bomen en laat de schoonheid van het Toscaanse landschap op je inwerken…

Schiet pittoreske plaatjes in de Vicolo Janelli

Het meest pittoreske straatje van Cortona is de Vicolo Janelli, met middeleeuwse huisjes waarvan de tweede verdieping over de straat ‘hangt’, ondersteund door houten balken.

Extra tip: dwaal vooral lekker rond in Cortona. Naast de Vicolo Janelli vind je nog tal van andere mooie oude straatjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en waar je foto’s wil blijven schieten. Kijk maar mee:

Duik in de geschiedenis van Cortona

Cortona was in de tijd van de Etrusken al een welvarend stadje. Wie in de geschiedenis van Cortona wil duiken, kan niet om het MAEC heen, het Museo dell’Accademia Etrusca aan het Piazza Signorelli.

Een van de topstukken is een Etruskische kroonluchter uit de vijfde eeuw voor Christus, met zestien olielampjes in de vorm van mannen- en vrouwenfiguren.

foto: Museo dell’Accademia Etrusca

In het museum vind je ook voorwerpen uit de Romeinse tijd en een aantal prachtige schilderijen van onder anderen de in Cortona geboren Luca Signorelli.

foto: Museo dell’Accademia Etrusca

Maak ook een tour door het archeologische park van Cortona, waar je overblijfselen vindt uit de tijd van de Etrusken en Romeinen, verspreid over het historisch centrum en buiten de stadsmuren.

foto’s: Museo dell’Accademia Etrusca

Bewonder religieuze kunst in het Museo Diocesano

Als je van religieuze kunstwerken houdt, is het Museo Diocesano di Arte Sacra (Piazza del Duomo) een must. In dit museum kun je werken bewonderen van Luca Signorelli, die in de leer ging bij niemand minder dan Piero della Francesca en samen met Perugino in de Sixtijnse Kapel werkte aan Het testament van Mozes.

Highlights in het museum: De Annunciatie van Fra Angelico, De communie van de apostelen van Luca Signorelli, een kruisbeeld van de hand van Pietro Lorenzetti en De maagd met kind en vier heiligen van Sassetta.

De communie van de apostelen | Luca Signorelli
Museo Diocesano di Arte Sacra, Cortona

Neem een kijkje in de Santa Maria Nuova

De Santa Maria Nuova staat net buiten de stadsmuren van Cortona. De kerk werd gebouwd tegen een heuvel, als nieuw thuis voor een beeld van Maria dat eerder in een privékapel stond. Het oorspronkelijke ontwerp was van de hand van Giorgio Vasari, maar het werd tijdens de bouwperiode aangepast door Battista Cristoforo Fanelli. Met zijn vierkante ontwerp en koepel is het nog altijd een schitterende kerk.

Schuif aan bij deze fijne restaurants in Cortona

Natuurlijk moet je tijdens een dagje Cortona ook de tijd nemen om te genieten van de Toscaanse keuken. Dat kan bijvoorbeeld bij Osteria del Teatro (Via Maffei 2), waar chef-kok en eigenaar Emiliano Rossi je graag laat kennismaken met regionale specialiteiten en Slow Food-gerechten.

Ook een aanrader is La Loggetta (Piazza di Pescheria), in een dertiende-eeuws gebouw dat uitkijkt over het Piazza della Repubblica. In de zomer kun je buiten onder de loggia zitten, terwijl je geniet van een goed glas wijn en een bord heerlijke pasta of een kaasplank. Bij Trattoria Etrusca (Via Dardano 37) bereidt de uit Cortona afkomstige kok Mario de lekkerste verse pasta’s.

Liever iets minder uitgebreid eten? Wijnbar Fett’Unta (Via Maffei 5) is een fijn adres met op de kaart bruschette, kaas en andere lokale lekkernijen voor een lichte lunch of voor bij de aperitivo.

Birrificio Cortonese (Via Guelfa 16) is dé plek voor bierliefhebbers, met een grote selectie aan tap- en flesbieren. Voor erbij bestel je een pizza of een kaas- of vleesplank.

Zin in een ijsje? De lekkerste gelato’s haal je bij Gelateria Dolce Vita (Via Nazionale 71), waar het leven inderdaad zoet is en de ijsjes da leccarsi i baffi, om je vingers bij af te likken.

Maak de mooiste wandelingen rondom Cortona

Voor mooie wandelingen door de natuur laat je het centrum van Cortona achter je. Loop bijvoorbeeld over de Via Crucis omhoog naar de Basilica di Santa Margherita, die is gewijd aan Margherita, de patroonheilige van Cortona.

Het is een flinke klim, maar het uitzicht is elke stap meer dan waard. Neem ook een kijkje in de kerk, met een houten kruisbeeld uit de dertiende eeuw, die oorspronkelijk in de San Francesco hing en waarbij Margherita vaak zat te bidden.

Ook een mooie wandelbestemming is La Fortezza del Girifalco, de ‘Burcht van de Giervalk’ van de familie De’Medici. Dit verdedigingswerk werd gebouwd op de overblijfselen van een Etruskisch fort. Vanaf de toren heb je schitterend uitzicht over de Val di Chiana en het Lago Trasimeno.

Op 2,5 kilometer lopen van Cortona, in Calcinaio, ligt de Santa Maria delle Grazie. Het verhaal gaat dat op Paaszondag in 1484 een Mariabeeldje – dat nog altijd op het altaar staat – precies op deze plek wonderen zou hebben verricht. Reden genoeg om hier een heiligdom te bouwen. Het uitzicht bij deze kerk leent zich perfect voor foto’s.

Onder de Toscaanse zon bij Villa Bramasole

Wandel naar de beroemde Villa Bramasole, waar schrijfster Frances Mayes haar inspiratie vond voor Under the Tuscan Sun. Ze kocht de villa als bouwval, maar met behulp van lokale aannemers toverde ze deze om in een schitterende Toscaanse villa en werd ze verliefd op Toscane en de inwoners van Cortona.

Frances Mayes woont een paar maanden per jaar in Villa Bramasole. Je kunt de villa dus niet bezoeken, maar een glimp opvangen van het huis en de tuin onder de Toscaanse zon alleen al zijn de wandeling van vier kilometer waard. Via deze link vind je een routebeschrijving.

De echte Villa Bramasole is overigens een andere dan de villa die in de film werd gebruikt als Villa Bramasole. In de film figureerde Villa Laura als het Toscaanse thuis van Frances Mayes. De villa zou nu te koop staan, mocht je in Mayes’ voetsporen willen treden…

Volg de Strada dei Vini Cortona

Verwen je zintuigen en laat je leiden door de Strada dei Vini Cortona, waar je onder andere de Cortona DOC-wijn kunt proeven. Voor meer informatie over de route verwijzen we je naar de website van Visit Tuscany.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *