Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Martina Franca: een wit schilderij op een zonnige middag

martina-franca-puglia-0

Op een zonnige middag in september waren we in het beeldschone Martina Franca, in Puglia. Deze stad is – zoals veel steden in deze streek – net een schitterend schilderij met talloze witte huizen. Ga je met ons mee op ontdekkingstocht?

martina-franca-puglia-1

We betreden het centrum van Martina Franca door deze statige poort in barokstijl, de Porta Santo Stefano, die deel uitmaakt van de stadsmuur.

Nadat je je eerste voetstappen binnen de stadsmuren hebt gezet, tref je meteen aan de rechterzijde het Palazzo Ducale aan. Dit zestiende-eeuwse hertogelijk paleis is gebouwd op de resten van een kasteel uit vroegere tijden. De traditionele decoraties uit de eerste barokperiode zijn nog steeds te aanschouwen.

martina-franca-puglia-3martina-franca-puglia-4

Op het moment van ons bezoek is er een foto-expositie langs de trappen van het palazzo. De rijkelijk versierde voordeuren van Martina Franca zijn geportretteerd en dingen mee naar de prijs voor de mooiste deur van de stad.

martina-franca-puglia-2
Vanaf de eerste etage van het palazzo heb je een prachtig uitzicht over Martina Franca. Hier vertelt onze gids dat deze stad niet altijd zo heeft geheten. De vroegere naam was San Martino, als verwijzing naar de beschermheilige van de stad, Sint-Maarten. De naam werd veranderd toen de Spaanse heerser Philip I in de veertiende eeuw ‘franca’ toevoegde, dat staat voor ‘een veilige plaats’. Dat is precies wat Martina Franca indertijd was. Binnen de stadsmuren werd een veilige schuilplaats geboden voor de inwoners van de kuststreek en het platteland tegen de Turkse invasies van die tijd.

martina-franca-puglia-5

Het Piazza Plebiscito is een bruisende ontmoetingsplek voor zowel inwoners als toeristen. Hier tref je ook de Basilica di San Martino aan, natuurlijk gewijd aan de beschermheilige van deze stad. De gestalte van San Martino is vereeuwigd in de façade van deze kerk. Vanaf het balkon groetten in het verleden de adel en het kerkbestuur het publiek dat bijeenkwam op het plein.

martina-franca-puglia-6 martina-franca-puglia-7martina-franca-puglia-8 martina-franca-puglia-9 martina-franca-puglia-10 martina-franca-puglia-11

In het doolhof van straatjes in Martina Franca kom je het een na het andere pittoreske straatbeeld tegen. Verdwaal met ons mee en verlies je in de prachtige foto’s die de sfeer van dit pittoreske plaatsje in Puglia beter weergeven dan welke woorden ook…

martina-franca-puglia-23martina-franca-puglia-12 martina-franca-puglia-13 martina-franca-puglia-14 martina-franca-puglia-15 martina-franca-puglia-16 martina-franca-puglia-17 martina-franca-puglia-18 martina-franca-puglia-19 martina-franca-puglia-20 martina-franca-puglia-21 martina-franca-puglia-22

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *