Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Labro – een middeleeuws dorpje hoog boven het Lago di Piediluco

Labro is een bellissimo burchtdorpje in de provincie Rieti, in het noorden van de regio Lazio, op een steenworp afstand van de grens met de regio Umbrië. Dankzij de ligging, op ruim zeshonderd meter hoogte, heb je vanuit het dorp een weids uitzicht over de omgeving, met onder meer het Lago di Piediluco en Monte Terminillo.

Labro zou halverwege de tiende eeuw zijn ontstaan, toen keizer Otto I de Grote (die van 961 tot 973 koning van Italië was) de familie Nobili met een wapenschild de heerschappij over Labro toekende: een keizerarend boven op een vis (die symbool staat voor de overvloed aan water aan het hof). Het wapen vind je vandaag de dag op verschillende plekken in het dorp terug.

Als je het dorpje door de Porta Reatina binnenwandelt, heb je nog geen idee van wat je te wachten staat. Zelfs voor wie al veel borghi, burchtdorpjes, heeft bezocht, zal Labro een verrassing zijn.

Omringd door oude stenen loop je door de straatjes van het dorp, waarbij het lijkt alsof je met elke stap verder terug in de tijd gaat. Langs de lage huisjes aan de Via Cavour, waar ooit voornamelijk ambachtslieden woonden, loop je naar het middelste gedeelte van het dorp, waar je de herenhuizen aantreft. In de herfst en winter ruik je het haardvuur, op zondag waait de geur van pastasaus door de steegjes.

De inwoners zijn zichtbaar trots op hun dorpje. Ze wijzen je graag de weg naar de grootste bezienswaardigheid: het Castello Nobili Vitelleschi, dat werd gebouwd in opdracht van de familie Nobili, naar voorbeeld van de Rocca van Spoleto.

Het wordt nog altijd bewoond, maar je kunt het onder leiding van een gids bezoeken. Je hoort bijvoorbeeld dat Giovanni Nobili Vitelleschi als gevolg van een excommunicatie rond 1450 het hooggelegen gedeelte van de rotsburcht moest afstaan aan paus Sixtus IV. Of hoe Giordano, de opvolger van de familie Nobili, de overgebleven muren en het oude fort weer in ere herstelde.

Op de website van het kasteel vind je de precieze tijden van de rondleidingen. Je kunt er overigens ook logeren; het kasteel beschikt over een paar kamers die je kunt boeken.

foto’s: Castello di Labro

Niet ver van het kasteel ligt de Santa Maria Maggiore. Deze kerk werd in het begin van de zestiende eeuw gebouwd, op de plek van de oude wapenzaal van de burcht, zoals het nog steeds aanwezige wapen met de adelaar op de huidige vloer aantoont.

Het kerkje is eenvoudig, maar toch betoverend mooi, dankzij de donkerblauwe kruisgewelven en fresco’s uit de vijftiende en zestiende eeuw. Vanuit de kerk bezoek je een nog antieker kapelletje waar een indrukwekkend houten beeld van de Madonna del Rosario (Madonna met de rozenkrans) het meest opvalt.

Het in het voorjaar smaragdgroene gazon, dat aan de kerk grenst, heet niet voor niets het Belvedere Torrione. Het biedt een adembenemend mooi uitzicht over de omgeving. Hier wordt de strategische ligging van Labro meteen duidelijk; vanaf de heuveltop kun je tot in de wijde omtrek zien wat er gebeurt.

Aan het einde van het gazon reikt de Torrione hemelwaarts, het torentje waaraan het uitkijkpunt zijn naam dankt. De contouren van het Lago di Piediluco komen prachtig uit. De steeds wisselende kleuren van dit meer, van lichtblauw in de morgen tot goudkleurig bij zonsondergang, dragen bij aan de magische uitstraling van dit unieke stukje Italië.

Lekker eten in Labro

Bij Osteria Enoteca Boccondivino (Via Garibaldi 9) serveren ze traditionele gerechten met een eigentijdse touch. Je kunt hier onder andere Chianina-rund met kruiden proeven, maccheroncini met funghi porcini (eekhoorntjesbrood) en kastanjes of paddenstoelen in tempura. Je vindt er ook een grandioze selectie wijnen!

Le Cantine di Tullio (Via Cadorna 4) bezoek je onder meer voor de taglieri (plankjes met vlees, kaas en gegrilde groente), de beroemde pasta alla carbonara en de forel uit het Lago di Piediluco.

Albergo Diffuso Crispolti

Labro kent naast het kasteel nog een bijzonder logeeradres: Albergo Diffuso Crispolti, van de Vlaamse Ivan en Anne Van Mossevelde. Het bestaat uit twee palazzi, met daartussen een prachtige binnentuin die het geheel tot een adembenemend mooi plaatje maakt.

Er is een hoofdgebouw, het Palazzo Crispolti, waarin zich de standaardkamers en de junior suite bevinden. De prachtige ontbijt- en eetzaal met open haard, een originele keuken met houtoven, de bibliotheek en de leeszaal met televisie zijn hier ook allemaal te vinden.

Na een rustgevende wandeling door de binnentuin kom je aan bij Palazzo Barbellini, waar een van de prachtige verblijven, La Casa dell’Architetto, zich bevindt. Deze woning heeft een uniek terras waarvandaan je de hele omgeving kunt bewonderen. Ook de Suite Il Cortile en Casa Le Tre Porte horen bij dit gebouw en daarnaast zijn er verschillende privéwoningen in de directe omgeving beschikbaar. Zo maak je echt even deel uit van dit tijdloze historische dorpje.

Lago di Piediluco

In het dal schittert het Lago di Piediluco, het grootste natuurlijke meer in Umbrië na het Lago Trasimeno, dat wordt gevoed door de rivier de Fuscello. Het lijkt wel een bergmeer, met zijn onregelmatige vorm.

Wil je het meer vanaf het water zien? Vanaf Spiaggia Miralago (Via Noceta 4) worden er boottochtjes georganiseerd, ook per kano. Voor verleidelijke visgerechten schuif je aan bij Ara Marina (Via dell’Ara Marina 6).

Piediluco betekent letterlijk ‘de voet van het bos’. Het gelijknamige middeleeuwse dorpje aan het meer ligt aan de voet van de kegelvormige Montagna dell’Eco. Deze groenbeboste berg dankt zijn naam aan het feit dat je er een perfecte echo kunt laten weerklinken.

Bewonder zeker ook het Santuario di San Francesco (Corso Salvati 63) uit de veertiende eeuw. Het waterniveau van het meer was destijds hoger, zodat je nu een steile trap moet beklimmen om bij het heiligdom te komen.

Bijzonder is het jaarlijkse Festa delle Acque dat aan het meer wordt gehouden, waarbij een nachtelijke processie van verlichte en versierde bootjes over het meer vaart, vergezeld door muzikale klanken en kleurrijk vuurwerk.

Cascate delle Marmore

Vanuit het Lago di Piediluco stroomt de rivier de Velino naar de Cascate delle Marmore, de grootste waterval van Italië. Het is een kunstmatige waterval, die werd aangelegd door de Romeinen. Zij verlegden de Velino, een zijrivier van de Tiber, omdat de rivier vaak buiten haar oevers trad.

Het resultaat: een indrukwekkende muur van water die zich vanaf een hoogte van maar liefst 165 meter in drie ‘verdiepingen’ de diepte instort. Impressionante! Nieuwsgierig naar deze waterval? In deze blog vertellen we je er alles over!

Nog vier fotogenieke dorpjes aan het water in Umbrië

*Rasiglia – ‘het Venetië van Umbrië
*Fonti del Clitunno – bron voor poëtische inspiratie sinds de oudheid
*Castiglione del Lago – een van de mooiste dorpjes aan het Lago Trasimeno
*Scheggino – aan de oever van de rivier de Nera

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *