Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Trani – parel aan de Adriatische Zee

Bij aankomst in Trani is het heerlijk weer. Er schijnt een lekker winterzonnetje, de lucht is helderblauw, het is windstil en de reputatie van het havenstadje Trani is eveneens veelbelovend.

Volgens onze lokale gids is Trani een idyllische vissersplaats met een heerlijk centrum. Maar dé grote trots van Trani is de imposante kathedraal aan het water, met een ranke campanile, klokkentoren, met een puntdak dat naar de strakblauwe hemel wijst. Maar er is meer, van een robuust kasteel tot een kleurrijke haven, van een joodse wijk tot een voortreffelijk visrestaurant.

Trani-panoramaTrani

Buongiorno Trani!
Je dag begint pas goed met een caffè bij een van de koffiebarretjes. We verlekkeren ons aan de uitnodigende zoetigheden in de vitrine, allemaal die ochtend nog vers gebakken. We kiezen voor een stuk crostata.

Het robuuste Castello Svevo
Op het weidse Piazza Re Manfredi ontwaren we het Castello Svevo, een van de vele kastelen die de Roomse keizer Frederik II in de dertiende eeuw in Puglia liet bouwen.

Het kasteel ligt er prachtig bij; de zijkant staat met zijn voeten in het zeewater en de mooie witte stenen combineren prachtig met de groene palmbomen. Het zout van de zilte zeelucht geeft de ivoorachtige steen, die gebruikt is voor veel gebouwen in Trani en die afkomstig is van het nabij gelegen Murgia-plateau, een prachtige wit-roze gloed.

Het is geen typisch middeleeuws kasteel, met een ophaalbrug en grote statige verdedigingstorens. Omdat er in de dertiende eeuw nog geen kanonnen beschikbaar waren, ontbreken ook de daarvoor noodzakelijke openingen boven op de sterke muren. Wél is er een slotgracht (tegenwoordig met tuinen).

In de zestiende eeuw werd het kasteel herbouwd en gedurende de eeuwen daarna als gevangenis gebruikt. Nu omvat het castello een klein museum.

De spectaculaire kathedraal van Trani
Als we ons omdraaien, staan we op hetzelfde plein opeens oog in oog met dé bezienswaardigheid van Trani: de spectaculair gelegen, hoog uitstekende kathedraal San Nicola Pellegrino. Wat een plaatje, zo afstekend tegen de achterliggende azuurblauwe zee. De unieke ligging van de kathedraal maakt Trani met recht tot de parel van de Adriatische Zee!

We nemen dit plaatje als een sterke espresso diep in ons op. De kerk is eveneens opgetrokken uit de wit-roze kalksteen. Elegant en statig zijn de eerste woorden die ons te binnen schieten. Het is echt een van de mooiste romaanse kerken die we in Zuid-Italië hebben gezien.

De kathedraal, die dateert uit de twaalfde eeuw, wordt aan de achterkant omgeven door een prachtig groen palmenpark en ligt pal naast de vissershaven. De buitenkant is opgetrokken in romaanse stijl met een langwerpige gevel en een statige campanile, klokkentoren, die onlangs nog gerestaureerd werd.

De toren is zo hoog omdat hij vroeger eigenlijk ook diende als een soort van vuurtoren. De zeelieden hadden zo een herkenningspunt, een baken om op te varen.

Trani-kathedraal (1)Trani-kathedraal (2)Trani-kathedraal-detail (4)

Het is prachtig om te zien hoe sterk het zonlicht reflecteert op de wit-roze steen. Deze steensoort neemt, afhankelijk van het uur van de dag, steeds een andere kleur aan.

Onze gids Ruggiero vertelt: ‘Het verhaal gaat dat een Griekse jongeman, Nicola genaamd, tijdens zijn bedevaart naar Rome uit Trani verbannen werd, omdat mensen dachten dat hij door de duivel bezeten was.

Nicola ontsnapte naar de zuidelijker gelegen steden Lecce en Otranto, maar keerde op zeker moment terug naar Trani. Hij overleed hier in 1094, op negentienjarige leeftijd. Volgens velen had hij de hand in een aantal wonderen en daarom werd hij heilig verklaard. Besloten werd om boven op de overblijfselen van de oude basiliek, de Santa Maria della Scala, een kathedraal te bouwen voor de relieken van San Nicola de pelgrim.’

Aan de voorzijde van de kerk prijkt een statige trappenpartij. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet, zoals een grote imponerende groene bronzen deur en schitterende ornamenten. De schattige kleine marmeren olifantjes in de gevel zijn niet alleen ter versiering; ze symboliseren het doopsel. Olifanten kunnen zichzelf immers nat spuiten.

Trani-kathedraal-detail (2)

De bronzen deur is een exacte kopie van het origineel dat – vanwege de invloed van het zoute water – binnen in de kerk staat opgesteld. In de deur zie je tweeëndertig symbolen, waaronder een leeuwenkop en een man op een paard.

Trani-kathedraal-detail (5)Trani-kathedraal-detail (1) Trani-kathedraal-detail (3)

Eenmaal binnen begeven we ons via de onderkerk naar de bovenkerk. Op de muren aanschouwen we prachtige fresco’s en andere mooie details. Door de prachtige lichtinval krijgt de kerk een hele lichte uitstraling.

Trani-2Trani-3

Dobberende vissersbootjes
Vanuit de kathedraal stap je zo de bedrijvige vissershaven in. De geur van vers gevangen vis hangt in de lucht. Hier krijg je super verse vis, zó van de boot aan wal gebracht.

Doordeweeks is er in Trani geen echte vismarkt maar zodra er een vissersboot aanmeert, wordt er een geïmproviseerde marktkraam opgebouwd waar de verse vangst met forse stemverheffing direct aan de man wordt gebracht.

Op de promenade is het heerlijk slenteren langs de terrasjes met uitzicht op het water. De relaxte sfeer doet ons sterk denken aan het prachtige haventje Marina Corricella op het eiland Procida. Weliswaar zonder de opgestapelde pastelkleurige huisjes, maar de sfeer is er niet minder om.

De eerste zonaanbidders zijn uit hun winterslaap herrezen en genieten van het winterzonnetje. We passeren een juweel van een kerkje en overzien de haven met de dobberende vissersbootjes.

Aan de achterkant van de kathedraal bevinden zich een tweetal pieren, Santa Lucia en Sant’Antonio. Deze werden in de jaren zestig gebouwd en sindsdien is het mogelijk om ook de achterkant van de kathedraal te bewonderen.

Il centro storico
Gids Ruggiero neemt ons ook mee naar het centrum, waar we eerst kort uitleg krijgen bij de beroemdste woning van de stad, het prachtige vijftiende-eeuwse Palazzo Caccetta (Via Ognissanti). In dit smalle, donkere straatje is het moeilijk foto’s maken van het pand waar tegenwoordig een deel van de gemeente gehuisvest is.

We lopen verder langs intieme plekjes, doorkijkjes en winkeltjes. Tot onze verrassing zien we boven een raam de tekst ‘Amsterdam’…  Ruggiero vertelt dat hier vroeger zeelieden uit alle windstreken aanmeerden. Ook uit Amsterdam. In dit pand konden de Nederlandse zeevaarders hun geld wisselen.

Om de hoek ontwaren we nog meer wisselgebouwen, met de teksten London, Danimarca (Denemarken) en Swezia (Zweden).

De joodse wijk Giudecca
In de joodse wijk stuiten we in de Via Sinagoga op de synagoge Scolanova. Ruggiero vertelt dat het pand ruim negenhonderd jaar oud is en uit dezelfde steen gebouwd is als het kasteel en de kathedraal. Het aanpalende pand was vroeger het huis van de rabijn, tegenwoordig is het een bed & breakfast.

Vroeger kwamen de zeelieden uit het voormalige Joegoslavië en achterliggende landen hier hun zijden stoffen verhandelen. Jammer genoeg is de synagoge gesloten, waardoor we niet even binnen kunnen kijken.

‘Binnen is er plek voor vijfentwintig personen. De synagoge wordt ook gebruikt door de christenen, die hier ook hun kerkdiensten vieren. Zo wordt het pand optimaal benut. Maar voordat de joodse gelovigen het pand betreden, wordt het beeld van de heilige maagd Maria eerst vakkundig met een doek afgedekt,’ aldus Ruggiero.

Culinair genieten bij Gallo
Na al deze bezichtigingen hebben we wel trek gekregen. We schuiven aan bij het sfeervolle gewelfde visrestaurant Gallo. Direct achter de voordeur zien we de verse vis reeds spartelen in de ijsbakken.

Het keukenteam verwelkomt ons hartelijk en vervolgens genieten we van de lekkerste visgerechten met een heerlijke wijn van de lokale Bombino Bianco-druiven. De baccalà (kabeljauw) en de calamaro (inktvis) zijn een feestje op ons bord. Ook de orecchiette alle cime di rapa (pasta in de vorm van oortjes met een soort raapstelen) is heerlijk.

Parco Comunale
Na de lange lunch is het tijd om onze benen te strekken. Dat kan perfect in het groene Parco Comunale, op de landtong achter de kathedraal. Er is bijna niemand en we genieten van de rust, het groen en de prachtige ligging van het park aan zee.

Langs knoestige oude olijfbomen, uitnodigende bankjes en talloze mooie ‘fotohoekjes’ slenteren we langzaam richting de haven, waar een spectaculair uitzicht op Trani, de haven en de kathedraal wacht.

We genieten van het heerlijke weer en de langzaam ondergaande zon die Trani in een zachte gloed zet, als veelbelovende voorzet voor als straks de avond valt.

Ook van al dit moois genieten? Blijf dan een nachtje slapen in Trani, zodat je de sfeer van de stad ook in de late avond en vroege ochtend kunt ervaren.

Onze aanraders:
*B&B Al Vico
*Casa Romito
*Mare Resort & Spa

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Een erg leuke beschrijving van een erg leuk plaatsje in Italië. Wij verbleven hier vijf dagen in oktober 2022. Natuurlijk veel drukker dan in april, maar prima te doen. Helaas staat de kathedraal deels in de steigers en dat zal nog wel eventjes duren. Daardoor komen er momenteel wel minder toeristen dan normaal.
    Overigens ook mijn complimenten voor de schitterende foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *