Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Carloforte – een stukje Ligurië op Sardinië

Hoewel het eiland Sardinië een heel eigen sfeer ademt, waan je je op sommige plekken een stukje noordelijker, in Ligurië. In Carloforte bijvoorbeeld, op het Isola di San Pietro, een eilandje voor de zuidwestkust van Sardinië.

Volgens de overlevering meerde de apostel Petrus op de terugweg van Rome naar Afrika aan op het eiland, om te schuilen voor een storm. Hieraan dankt het eiland zijn naam. Carloforte, de enige plaats op het eiland, is vernoemd naar Carlo Emanuele III, die tijdens de stichting van het stadje de koning van Sardinië was.

Carloforte heeft qua sfeer veel weg van de plaatsjes aan de Ligurische kust. Niet gek als je bedenkt dat het eiland in de achttiende eeuw overspoeld werd door een aantal kolonisten, van origine afkomstig uit Ligurië, die lange tijd op het Tunesische eiland Tabarka hadden gewoond. Isola di San Pietro was nog grotendeels onbewoond, dus de nieuwe bewoners hadden vrij spel en konden zich vestigen waar ze maar wilden.

Ze waren vrij om huizen te bouwen en deden dat naar voorbeeld van de dorpjes van thuis, met kleurrijke details en een heel eigen sfeer. Als je niet weet dat je op San Pietro bent, zou je je zomaar in Genua of een van de Cinque Terre kunnen wanen… Zeker als je de mensen hoort praten, want het dialect dat de inwoners van Carloforte spreken, is helemaal gebaseerd op het Ligurische dialect van eeuwen geleden.

Castelsardo – nog een stukje Ligurië op Sardinië

Ook aan de noordwestkust van Sardinië vind je een klein stukje Ligurië, in Castelsardo. Dit dorpje is gesticht door de Genuezen, die aan het begin van de elfde eeuw het Italiaanse eiland in handen hadden.

Op de plek waar nu Castelsardo ligt, bouwden ze een burcht die ze Castel Genovese doopten, ‘kasteel van Genua’. Langzamerhand trokken veel eilandbewoners naar de burcht, simpelweg omdat het leven achter de dikke muren een stuk veiliger was dan erbuiten.

Nog altijd ademt het dorp de sfeer van Ligurië, met kleine, steile straatjes, tal van trappetjes en kleurige huizen, vooral in de wijk Cittadella, ook wel Casteddu genoemd, het hart van de oude stad. Al slenterend word je keer op keer verrast door een mooi hoekje of een bijzonder doorkijkje, met op veel plaatsen een adembenemend uitzicht op de haven van Castelsardo en op de azuurblauwe zee.

Bezoek zeker de kathedraal, gewijd aan Sant’Antonio Abate, de patroonheilige van Castelsardo, met een campanile met een dak van gekleurde majolicategels. In de kerk vind je een van de kostbaarste altaarstukken van Sardinië.

Even verderop ligt de kerk Santa Maria, met onder andere een houten crucifix met een ‘zwarte Christus’, het oudste kruisbeeld van heel het eiland. Deze crucifix wordt tijdens Lunissanti, een indrukwekkende processie op lunedì santo, de maandag voor Pasen, door de stad gedragen, vergezeld door kaarslicht en plechtige gezangen.

De haven van Castelsardo ligt aan de voet van de oude burcht. Hier varen de vissers elke ochtend uit om terug te keren met onder andere verse zee-egels (in de wintermaanden) en verse kreeft in de zomermaanden. Elk seizoen heeft zo zijn eigen visspecialiteit.

Prachtige Pisaanse kerken op Sardinië

Naast Ligurische sferen vind je op Sardinië ook enkele prachtige Pisaanse kerken. Verspreid over het eiland, vaak in the middle of nowhere, springen ze ineens te voorschijn. De karakteristieke zwart/witte stenen en de elegante vorm doen je even twijfelen of je niet per ongeluk in Pisa bent beland. Maar net als eerder met de ‘Ligurische’ dorpjes is niets minder waar; je staat met beide benen op Sardijnse bodem!

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *