Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pitigliano – dorp van tufsteen in het zuiden van Toscane

Het is altijd heerlijk indrukwekkend om vanuit de verte een Italiaans dorpje te naderen. De campanile, klokkentoren, springt vaak als eerste in het oog. Langzaam ontvouwt de schoonheid van het dorp zich en terwijl je steeds dichterbij komt, zie je meer en meer details.

Van de silhouetten van kerken en palazzi tot rondvliegende zwaluwen, pratende oude mannetjes en ijsjesetende bambini als je eenmaal midden op het dorpsplein bent aanbeland.

Tijdens een reis door een onbekende streek kunnen we ons altijd erg verheugen op weer een tochtje naar een nieuwe plek. Welk uitzicht zal er nu weer in ons geheugen gegrift worden? Welke plek in het dorp zal zich als eerste aan je tonen?

We hadden echter niet durven dromen van de eerste aanblik die Pitigliano – een van de mooiste dorpjes van Toscane – zijn bezoekers biedt:

Het lijkt wel alsof Pitigliano uit het tufsteen omhoog rijst. De natuur draagt als het ware de huizen die de mensen op de tufstenen heuvels hebben gebouwd, of beter nog, uit het tufsteen hebben gehakt. De voor deze streek zo kenmerkende tufo gaat immers naadloos over in de bebouwing.

Pitigliano ligt dan ook niet zomaar op deze plek. Los van het feit dat hier veel tufsteen voor handen is, wat het uithakken van huizen en werkplaatsen vrij makkelijk maakt, ligt het ook heel strategisch boven op een heuvel.

Niet verwonderlijk dus, dat de Etrusken hier hun eerste nederzettingen bouwden. In de rotswanden hakten ze grafwanden uit, de zogenaamde colombaria – duiventillen – met kleine hokjes voor de as van de overledenen. Deze grafkelders zijn nog steeds in gebruik, maar nu wordt er vooral wijn bewaard.

De tufsteen creëert optimale omstandigheden voor het bewaren en rijpen van wijn. Het labyrint aan gangen, wijnkelders en ondergrondse opslagplaatsen dat onder de grond is aangelegd, is bijna net zo groot als het dorp dat je gewoon met het blote oog kunt zien…

Hoe mooi de aanblik op Pitigliano vanuit de verte ook is, we zijn toch ook wel erg nieuwsgierig naar het dorp zelf. Eerlijk gezegd kenden we het alleen door de bijnaam ‘het kleine Jeruzalem’. Toen Saskia in Siena studeerde, was dat het enige wat ze van een klasgenoot die er geweest was over Pitigliano hoorde.

Het zou vanaf de zestiende eeuw een grote joodse gemeenschap hebben gekend, die duidelijke sporen had nagelaten. Dat laatste is zeker waar, zo zagen we tijdens onze wandeling door Pitigliano. Vooral in het voormalige getto rondom de Via Zuccari herinnert nog veel aan de joodse gemeenschap die hier ooit woonde.

Toch zouden we Pitigliano zelf nooit ‘het kleine Jeruzalem’ noemen. Het is voor ons eerder het thuis van de Orsini’s, een pauselijke familie uit Rome die Pitigliano in 1293 in de schoot geworpen kreeg. Tot die tijd behoorde het dorp toe aan de familie Aldobrandeschi, maar vanwege een huwelijk met de Orsini’s kwam Pitigliano onder Romeinse invloedssfeer.

De Orsini’s zijn ook vandaag de dag nog duidelijk aanwezig in dit verder heerlijk slaperige dorpje. Het symbool van deze familie, een beer met een leeuwenkop (orso is beer in het Italiaans), duikt regelmatig op.

Natuurlijk bij de toegang naar het Palazzo Orsini, maar ook bij de fontein op het centrale plein, die gevoed werd (en misschien ook nog wel wordt, dat konden we niet ontdekken) door het gigantische aquaduct, dat in 1545 door de familie Orsini is aangelegd.

Wandel door de smalle pittoreske straatjes van Pitigliano, met tal van fotogenieke plekjes. Voor de lunch strijk je neer bij Il tufo allegro (‘De vrolijke tufsteen’) voor een heerlijke pasta naar lokaal recept in een van de tufstenen kelders.

Ondertussen genieten we na van die prachtige, onvergetelijke aanblik die we vanochtend vroeg op Pitigliano wierpen. Jammer dat je zo’n eerste indruk nooit meer over kunt doen – onze enige troost is dat een aantal van jullie zo’n eerste blik op Pitigliano nog tegoed hebben!

Logeren in Pitigliano

Wil je de magische sfeer voelen die Pitigliano omhult als de duisternis valt, dan raden we je aan een nachtje te blijven slapen. Dit zijn fijne adresjes in het dorpje:
B&B Dimor’à
La Casa degli Archi
Locanda Il Tufo Rosa
Hotel Relais Valle Orientina
Palazzo Sadun

Even buiten Pitigliano kies je uit:
Agriturismo La Collina
Agriturismo Villa Vacasio
FicOlivo

Nog meer mooie dorpjes in Toscane

Naast Pitigliano kent Toscane nog veel meer borghi più belli. Je ontdekt ze allemaal in onze digitale Special die je via deze link kunt bestellen.

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Inderdaad alsof Pitigliano er zomaar boven uitsteekt, dat was ook mijn reactie toen ik er voor het eerst was. Prachtige foto’s. “Il tufo allegro” ga ik volgende keer ook zoeken, lijkt me geweldig om in een tufstenen kelder te eten.
    Het is echt mijn streek waar je je nu begeeft, prachtig! Grazie Saskia.

  2. Marc Verdonck

    Inderdaad , pitigliano is prachtig zoals zoveel oude steden in Italië , wij hebben met onze camper ook sorano bezocht , dicht bij pitigliano en
    eveneens de moeite waard
    Ik geniet van jullie nieuwsbrief , Grazie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *